Skip to main content

Market Beat: Με τάση φυγής από το ρίσκο διεθνώς  η Αθήνα εστιάζει στις Τράπεζες

Η υψηλή μεταβλητότητα στην Αθήνα και στις αγορές του ευρώ και των ΗΠΑ τροφοδοτήθηκε από τις δεύτερες σκέψεις των θεσμικών παγκόσμια.

Οι Τράπεζες και οι εξελίξεις που τις αφορούν μουδιάζουν  τη διάθεση των επαγγελματιών που υποστηρίζουν πως η αγορά θα συνεχίσει να οδηγείται  από την πορεία του Τραπεζικού κλάδου.

Ο Κώστας Ιωαννίδης

Παράλληλα αναγνωρίζουν πως και στα διεθνή χρηματιστήρια η δυναμική καθορίζεται από την ροή των δεδομένων που ενδιαφέρουν τους αρμόδιους των Κεντρικών Τραπεζών.

Στα Διεθνή

·        Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε σήμερα τα επιτόκια στο υψηλό 10 ετών και έμεινε σταθερή στην πρόβλεψή της ότι χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις, μια στάση που θεωρήθηκε ως ελαφρώς επιθετική από τις αγορές που αναζητούσαν σημάδια παύσης στο εγγύς μέλλον.

·        Ολοκληρώνοντας την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της φέτος, η Reserve Bank of Australia (RBA) αύξησε το επιτόκιο μετρητών της στο 3,1%, με την όγδοη αύξηση σε ισάριθμους μήνες ανεβάζοντας το από τον Μάιο κατά 300 μονάδες βάσης.

·        Οι μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα με απώλειες και τις αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν καθώς ο δείκτης των υπηρεσιών των ΗΠΑ ανέβηκε απροσδόκητα, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει την πολιτική της σφιχτή για να τιθασεύσει τον επίμονο πληθωρισμό.

·        Το selloff εξαπλώθηκε σε όλους τους σημαντικούς τομείς του S&P 500, με περίπου το 95% των εταιρειών του δείκτη να βρίσκεται στο κόκκινο. Η Tesla Inc. υποχώρησε σχεδόν 6,5% διότι ο κολοσσός των ηλεκτρικών οχημάτων σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή στο εργοστάσιό του στη Σαγκάη. Η διολίσθηση στο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης πλησίασε το 3%.

·        Τα ομόλογα υποχώρησαν σε όλη την καμπύλη, οδηγώντας τις αποδόσεις 10 ετών στο 3,6%. Οι ανταλλαγές έδειξαν υψηλότερες προσδοκίες για το πού θα είναι το τερματικό επιτόκιο της Fed, με την αγορά να δείχνει κορύφωση πάνω από το 5% στα μέσα του 2023. Το τρέχον σημείο αναφοράς βρίσκεται σε ένα εύρος μεταξύ 3,75% και 4%. Το δολάριο σταμάτησε την τετραήμερη πτώση του.

·        Ο Michael Wilson της Morgan Stanley, ένας από τους πιο διάσημους σκεπτικιστές του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ, λέει ότι οι επενδυτές είναι καλύτερα να ενθυλακώσουν κέρδη δηλώνοντας : «Είμαστε πλέον πωλητές ξανά».

Στην Αθήνα

Με ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα και διατήρηση του ΓΔ στα πρώτα 20 λεπτά πάνω από τις 903 μονάδες, το ταμπλό θα λέγαμε πως παραπλάνησε προσωρινά. Γιατί με τη συμπλήρωση 45 λεπτών ελεύθερων συναλλαγών η αγορά είχε οδηγηθεί στις 893,4 μονάδες. Δηλαδή δέκα κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής. Και κατόπιν μονιμοποιήθηκαν οι απώλειες του στο -1% απέναντι σε μια πτώση της τάξης του -0,2% στην Ευρώπη. Η Αθήνα κινήθηκε ανεξάρτητα από τα διεθνή στην άνοδο της και κάτι ανάλογο συνέβη και στην πτώση της. Το δυσάρεστο ήταν πως οι ξένοι θεσμικοί πίεζαν σχεδόν όλα τα blue chip, ενώ πρώτες σε απώλειες ήταν οι μετοχές των τραπεζών.

Μόνο οι ΚΟΥΕΣ ΕΥΔΑΠ και ΜΥΤΙΛ είχαν διασωθεί και το σημαντικότερο ήταν πως ο τζίρος στα 90 πρώτα λεπτά ξεπερνούσε τα 17 εκατ. ευρώ, που δεν είναι λίγα σε σχέση με τα δεδομένα των συναλλαγών του Νοεμβρίου. Η δε μεταβολή του μέσου όρου ήταν -0,9% από -1% γιατί ΜΟΗ ΣΑΡ και TITC είχαν μηδενική. Μια εικόνα που δεν προκαλούσε τη διάθεση για ρίσκο, παρά μόνο σε πολύ ψαγμένους επαγγελματίες.

Στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί η δυναμική των ημερών με μείωση των όγκων, υψηλή μεταβλητότητα και κυριαρχία των πωλητών στα τραπεζικά blue chip, οι εγχώριοι αναλυτές μας τόνισαν επίμονα: Η παράμετρος των εκλογών μπαίνει σταδιακά στα κριτήρια των θεσμικών, εγχώριων και ξένων. Η πιο πιθανή διαδικασία περιλαμβάνει δύο αναμετρήσεις που θα καθυστερήσουν την οικονομική ανάπτυξη καθώς και τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας, από τους Οίκους αξιολόγησης.

Από την Piraeus Sec. ανέφεραν: “Περιμένουμε επιφυλακτικές κινήσεις, καθώς οι επενδυτές αναμένουν νεότερα γύρω από τις εξελίξεις στις Τράπεζες”. Σύμφωνα με την Beta Sec.: “Ήπια πτωτική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές θα παραμείνουν αμέτοχοι, περιμένοντας τα νέα για το μακροοικονομικό περιβάλλον, ενόψει των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα”.

Η Leon Depolas Sec. σημείωσε :“Η εβδομάδα ξεκίνησε με τις Ασιατικές Αγορές να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, λόγω μερικής άρσης περιορισμών στα τεστ κορωνοϊού σε μεγάλες Πόλεις της Κίνας. Στο εσωτερικό, η εβδομάδα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου των Εισηγμένων, ενώ παράλληλα θα έχουμε και την μέτρηση του εγχώριου ΑΕΠ Γ΄ τριμήνου (Τετάρτη) καθώς και τον εγχώριο ΔΤΚ Νοεμβρίου. Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι θα υπάρξουν 2 ομιλίες της κ. Λαγκάρντ την Τετάρτη και Πέμπτη, όπου ενδεχομένως να αναζητηθούν περισσότερες πληροφορίες για το μακροοικονομικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αλλάζουμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών των 860 – 960 μονάδων για το επόμενο διάστημα”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σχολίασε αναλυτικά: “Οι πουλημένες θέσεις του προηγούμενου διαστήματος, αλλά και ο ανταγωνιστικός Δεκέμβριος, θα μπορούσαν να βγάλει άμυνες στην χειρότερη των περιπτώσεων. Άλλωστε η κατοχύρωση του 900 σε εβδομαδιαίο γράφημα παρόλη την διόρθωση του ημερησίου είναι ελπιδοφόρα για την συνέχεια. Ο τζίρος συνεχίζει να είναι ο “αδύναμος κρίκος” στην Αγορά, μιας και το “rotation” είναι χαρακτηριστικό σε μόνιμη βάση.

Η διόρθωση των Τραπεζών θα μπορούσε να δώσει ανάσες σε άλλους τίτλους, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Η ξαφνική “ανάγκη” της Κυβέρνησης, στην μακρά προεκλογική περίοδο που διανύουμε, απέναντι στον Τραπεζικό κλάδο, τις καθιστά αυτομάτως το “αμνό προς θυσία” χωρίς φυσικά να έχει και άδικο για την όλη κατάσταση. Έτσι λοιπόν τις επόμενες μέρες περιμένουμε τις προτάσεις τους. Από την άλλη εκτός από τον “καπνό” που σηκώνεται βραχυπρόθεσμα, δεν θεωρούμε ότι είναι ο λόγος που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματά τους. Μην ξεχνάμε άλλωστε το σημαντικό ενδιαφέρον από Ξένους για τα ποσοστά του ΤΧΣ. Το θέμα είναι ότι οι εκλογές πηγαίνουν πίσω αρκετές σημαντικές αποφάσεις, που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά. Άλλωστε η επενδυτική βαθμίδα φαίνεται να πηγαίνει μετά τις εκλογές, οπότε ποιος ο λόγος για να σηκωθεί στην παρούσα φάση “καπνός”.

Η Οικονομία της Ελλάδας, θα πούμε για πολλοστή φορά, ότι βρίσκεται σε μία διαφορετική φάση από την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που μας επιτρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Θυμίζουμε ότι το 2022 κλείνει με σημαντικό ρεκόρ ανάπτυξης, γεγονός που μειώνει σημαντικά το χρέος προς ΑΕΠ, ενώ και οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά δείχνουν ότι θα είμαστε κοντά στις 2 μονάδες υψηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σίγουρα το 2023 εξαρτάται σημαντικά από το πως θα πάνε Επιτόκια, πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση, μαζί με το όποιο πολιτικό “άγχος”.

ΗΠΑ

Επειδή οι επενδυτές ανησυχούν πως η Fed θα επιμείνει στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων μετά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ προτίμησαν να ρευστοποιήσουν  θέσεις. Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,40% ή 483 μονάδες στις 33.947, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,79% στις 3.999 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,93% στις 11.240 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές των Boeing (+1,8%) και Amgen (+0,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce (-7,6%) και Walt Disney (-3,6%).

Στο μακροοικονομικό πεδίο, οι νέες παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 556,6 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, καταγράφοντας αύξηση 1% σε μηνιαία βάση. Oι παραγγελίες έχουν ενισχυθεί τους 12 από τους τελευταίους 13 μήνες. Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών των ΗΠΑ επιταχύνθηκε απότομα τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας παραμένει ανθεκτικό.

Ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 56,5 μονάδες τον περασμένο μήνα από 54,4 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2021 και τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς.

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά έντεκα μονάδες βάσης στο 3,61% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά εννέα μονάδες βάσης στο 4,38%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0488 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Η μέτρηση του Νοεμβρίου για τον δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της ευρωζώνης (PMI) ήταν πάνω από το 47,3 του Οκτωβρίου, αλλά σηματοδότησε την δεύτερη παρατεταμένη ύφεση στην ευρωζώνη μετά από την ύφεση μεταξύ 2011 και 2013. Επιπλέον, ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 1,8% τον Οκτώβριο, ενώ στην ΕΕ, κατά 1,7% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ενημέρωσε η Eurostat

Παράλληλα, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής δήλωσαν αποφασισμένοι να επαναφέρουν τον πληθωρισμό-ρεκόρ στο στόχο τους, δηλαδή στο 2%. μιλώντας σε κοινή τηλεοπτική συνέντευξη στο γερμανικό κανάλι Phoenix, ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau δήλωσαν ότι η αυστηρότερη ώθηση της ΕΚΤ θα δαμάσει τελικά την αύξηση των τιμών που τρέχει επί του παρόντος πέντε φορές τον στόχο της.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,41% στις 441,5  μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,15% στις 7.568 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,56% στις 14.448 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,67% στις 6.697 μονάδες.

ΧΑ

Με πτωτικά τα διεθνή η Αθήνα μαζεύοντας τις απώλειες παρέμεινε άνω των 903 μονάδων

Η υψηλή μεταβλητότητα στην Αθήνα και στις αγορές του ευρώ και των ΗΠΑ τροφοδοτήθηκε από τις δεύτερες σκέψεις των θεσμικών παγκόσμια. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης υποχώρησε για πέμπτο μήνα τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία διολισθαίνει σε μια ήπια ύφεση καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες εν μέσω διογκούμενου πληθωρισμού. Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, ο οποίος θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, μετρήθηκε  στο 47,8 τον Νοέμβριο από το χαμηλό 23 μηνών του Οκτωβρίου στο 47,3. Οτιδήποτε κάτω από 50 δείχνει συστολή.

Οι κύριοι δείκτες της Wall Street άνοιξαν χαμηλότερα τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές τήρησαν επιφυλακτική στάση εν όψει των στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης για τον τομέα των υπηρεσιών των ΗΠΑ, για να μετρήσουν την επόμενη κίνηση της Federal Reserve στη συνεδρίασή της για τον καθορισμό των επιτοκίων αργότερα αυτόν τον μήνα.

Οι επενδυτές στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, με ικανοποιητικό  τζίρο και μεγάλης αξίας  πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 905,5 μονάδες. Μετά τις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο αλλά ώθησαν χαμηλότερα τις αποτιμήσεις, οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 903,25 από 903,97 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,08% ή 0,72 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της 2/12.

Εμφανίστηκαν 12 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 72,628 εκατ. ευρώ) που εμφάνισαν τελικά υπεροχή της ζήτησης ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν με κέρδη πάνω από 2% οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,20%, ΤΕΝΕΡΓ +2,65%, ΣΑΡ +2,45% για να ακολουθήσου6ν ΔΕΗ +1,85% και ΜΥΤΙΛ +1,72%. Στον αντίποδα πτωτικά  έκλεισαν 13 και με απώλειες άνω του -2,00% εντοπίστηκαν ΠΕΙΡ -3,70% και ακολούθησαν ΕΥΡΩΒ -3,53%, ΕΤΕ -2,89%, και ΜΠΕΛΑ -1,27%.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,5 από 86,7 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 14,5 από 8,9 εκατ. ευρώ και την ΕΥΡΩΒ αφορούσαν 7,019 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 4,413 εκατ.,  τον ΟΠΑΠ 1,990 εκατ. ευρώ, και τα ΕΛΠΕ 1,102 εκατ. ευρώ.

Η πορεία

Η αγορά κινήθηκε από την έναρξη ως τις 11:30 με δυναμική που αντιστοιχούσε σε σταθερής κλίσης πτωτική πορεία. Με εγγραφή ανώτερου μέρας στις 905,94 στις 10:30 και διατήρηση τιμών κάτω  από τις 903 μονάδες. Από τις  11:40 αφότου εμφανίστηκε το κατώτερο στις 893,38 μονάδες υπήρξε διαρκής αντίδραση  και άνοδος  που στραμάτησε στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης στις  905,5 μονάδες απέχοντας 12 μονάδες από τον πυθμένα αλλά οι πιέσεις στις δημοπρασίες έφεραν το  -0,08% και τις 903,25 μονάδες.

Στατιστικά

Σημείωσαν άνοδο 59 από 20 μετοχές την Παρασκευή 2/12 και 27 από 70 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 21 από 27. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,148 από 64,269 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,872% την προηγούμενη έγινε 3,853% έχοντας φθάσει στο 3,897% ενδοσυνεδριακά.

Ο FTSE25 έκλεισε -0,41% χαμηλότερα στις 2121,06 από 2200,04 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 8,98 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της Παρασκευής  2/12, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή -+0,30%.

Σχόλιο εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

“Οι πουλημένες θέσεις του προηγούμενου διαστήματος, αλλά και ο ανταγωνιστικός Δεκέμβριος, θα μπορούσαν να βγάλει άμυνες στην χειρότερη των περιπτώσεων. Άλλωστε η κατοχύρωση του 900 σε εβδομαδιαίο γράφημα παρόλη την διόρθωση του ημερησίου είναι ελπιδοφόρα για την συνέχεια.

Ο τζίρος συνεχίζει να είναι ο “αδύναμος κρίκος” στην Αγορά, μιας και το “rotation” είναι χαρακτηριστικό σε μόνιμη βάση.

Η διόρθωση των Τραπεζών θα μπορούσε να δώσει ανάσες σε άλλους τίτλους, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Η ξαφνική “ανάγκη” της Κυβέρνησης, στην μακρά προεκλογική περίοδο που διανύουμε, απέναντι στον Τραπεζικό κλάδο, τις καθιστά αυτομάτως το “αμνό προς θυσία” χωρίς φυσικά να έχει και άδικο για την όλη κατάσταση. Έτσι λοιπόν τις επόμενες μέρες περιμένουμε τις προτάσεις τους.

Από την άλλη εκτός από τον “καπνό” που σηκώνεται βραχυπρόθεσμα, δεν θεωρούμε ότι είναι ο λόγος που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματά τους. Μην ξεχνάμε άλλωστε το σημαντικό ενδιαφέρον από Ξένους για τα ποσοστά του ΤΧΣ.

Το θέμα είναι ότι οι εκλογές πηγαίνουν πίσω αρκετές σημαντικές αποφάσεις, που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά. Άλλωστε η επενδυτική βαθμίδα φαίνεται να πηγαίνει μετά τις εκλογές, οπότε ποιος ο λόγος για να σηκωθεί στην παρούσα φάση “καπνός”.

Η Οικονομία της Ελλάδας, θα πούμε για πολλοστή φορά, ότι βρίσκεται σε μία διαφορετική φάση από την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που μας επιτρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Θυμίζουμε ότι το 2022 κλείνει με σημαντικό ρεκόρ ανάπτυξης, γεγονός που μειώνει σημαντικά το χρέος προς ΑΕΠ, ενώ και οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά δείχνουν ότι θα είμαστε κοντά στις 2 μονάδες υψηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σίγουρα το 2023 εξαρτάται σημαντικά από το πως θα πάνε Επιτόκια, πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση, μαζί με το όποιο πολιτικό “άγχος”.

Παρόλα αυτά, με βάση με όσα περιμένουμε, δύσκολα οι πωλητές θα αποχωριστούν σε αισθητά χαμηλότερες τιμές τις μετοχές τους, μιας και τα ανοδικά αποτελέσματα είναι ικανά για να δικαιολογήσουν την πορεία για υψηλότερες αποτιμήσεις, που συνάμα με την αναμονή επενδυτικής βαθμίδας, απλά θα ψάξουν την χρονική ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις.

Στο τεχνικό σκέλος, η Αγορά θα πρέπει να αποδείξει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ότι μπορεί να συντηρήσει το περιβόητο 900, χωρίς να αναγκαστεί να έρθει αντιμέτωπη με το κύριο 880 επίπεδο. Οι ταλαντωτές μας φωνασκούν ότι είμαστε σε διορθωτική φάση, με το 930 να χρειάζεται κατοχύρωση, αν θέλει να δει συνέχιση της ανοδικής κίνησης.

Λείπουν 18 συνεδριάσεις για να αφήσουμε πίσω το πολύ ενδιαφέρον 2022 και μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν ότι η συμπεριφορά του για το μέλλον θα είναι απλά μία ένδειξη, για το τι μπορεί να ακολουθήσει.

Θυμίζουμε πως τα επίπεδα κάτω από τις 1000 μονάδες μας ταλαιπωρούν από το 2015, σε μία περίοδο που Παγκοσμίως τα Χρηματιστήρια είχαν από τις μεγαλύτερες αποδόσεις στην ιστορία τους. Έτσι λοιπόν και σε ‘μεγάλη εικόνα’ η Ελληνική Αγορά φαίνεται ότι ακόμα βρίσκεται σε ‘χειμερία νάρκη’, ασχέτως τις όποιες ‘συγκινήσεις’ και κινήσεις έχουμε δει την τελευταία 8ετια. Το αν θα χρειαστούμε ακόμα λίγο χρόνο, μικρή σημασία έχει για αυτούς που ασχολούνται υπομονετικά με την Ελληνική Αγορά, όλα αυτά τα χρόνια”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν την πιο απότομη πτώση τους σε δύο εβδομάδες, αλλά το δολάριο διατήρησε τα κέρδη του μετά τα ισχυρά στοιχεία των ΗΠΑ που υποδηλώνουν και πάλι ότι η Federal Reserve ενδέχεται να επιμείνει περισσότερο λόγω των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Ενώ οι επενδυτές έμειναν αισιόδοξοι για τη βελτίωση της οικονομίας της Κίνας με τη χαλάρωση της πολιτικής της χώρας για μηδενικό COVID-19, οι αναλυτές είπαν ότι οι αγορές είχαν ήδη τιμολογήσει πολλά από τα αισιόδοξα νέα.

Στις 8:45 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με άνοδο 0,33%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -0,47%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -1,08%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή -1,06%.

Αλλά ο βασικός δείκτης της Σαγκάης υποχωρούσε -0,09%