Skip to main content

Γεν: Κέρδη άνω των 140 ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο

Τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενισχύουν το ιαπωνικό γεν έναντι του δολαρίου, και ενώ η Federal Reserve ενδέχεται να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική.

Το γεν ενισχύθηκε πέρα από το ψυχολογικό επίπεδο των 140 γεν ανά δολάριο για πρώτη φορά σε δύο μήνες, ωθούμενο από την πιθανότητα η Federal Reserve θα αρχίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

Το νόμισμα εκτινάχθηκε έως και 1,3% στα 139,21 ανά δολάριο, το ισχυρότερο επίπεδο από την 1η Σεπτεμβρίου. Μια πιο απότομη από ό,τι προβλεπόταν υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Πέμπτη βελτίωσε τις προοπτικές μιας περιττής κλίσης από τη Fed.

Το γεν υποχωρεί περισσότερο από 17% έναντι του δολαρίου φέτος, επιβαρυνόμενο από τη διεύρυνση της διαφοράς των επιτοκίων μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, τη μικρότερη ετήσια άνοδο από την αρχή του έτους και μειώθηκε από 8,2% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη. Οι βασικές τιμές, που δεν περιλαμβάνουν τρόφιμα και ενέργεια και θεωρούνται ως καλύτερος υποκείμενος δείκτης του πληθωρισμού, σημείωσαν άνοδο 6,3%, υποχωρώντας από το υψηλό 40 ετών του προηγούμενου μήνα.

naftemporiki.gr