Skip to main content

Fed: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό μπορεί να χαλαρώσουν την πολιτική

Μετά τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, η Federal Reserve είναι πιθανό να προχωρήσει σε ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων, από ό,τι έχει κάνει ως τώρα.

Τα βελτιωμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, πιθανότατα να κρατήσουν τους αξιωματούχους της Federal Reserve μακριά από ακόμη μία επιθετική κίνηση για τα επιτόκια, τα οποία ήδη είναι σε υψηλά επίπεδα.

Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε την Πέμπτη ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο σε σχέση με τους τελευταίους μήνες. Οι βασικές τιμές, που εξαιρούν τα ευμετάβλητα είδη τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκαν 0,3% από τον Σεπτέμβριο, το μικρότερο μηνιαίο κέρδος σε ένα έτος και κατά 6,3% σε ετήσια βάση, από 6,6%.

Η Fed ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,75 μονάδες, ανεβάζοντας το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος μεταξύ 3,75% και 4%.

Η έκθεση τις Πέμπτης δημιούργησε ελπίδες στους επενδυτές πως τα επιτόκια δεν θα έπρεπε να αυξηθούν σε επίπεδα σημαντικά πάνω από 5%. Ορισμένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να δουν μια σειρά χαμηλότερων επιπέδων πληθωρισμού πριν σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναζητούν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει. Όμως, μετά από απογοητευτικές εκθέσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο που έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές επέμειναν, δίστασαν να επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων.

Η έκθεση της Πέμπτης πυροδότησε ένα ράλι στις χρηματοπιστωτικές αγορές επειδή άφησε να εννοηθεί στους επενδυτές ότι η Fed μπορεί να μην χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια τόσο υψηλά όσο αναμενόταν προηγουμένως για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έδωσαν σήμα ότι θα προτιμούσαν να επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, ακόμη και χωρίς σαφή στοιχεία ότι ο πληθωρισμός υποχωρούσε. Αντίθετα, προσπάθησαν να μετατοπίσουν την εστίαση στο πώς μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν τα ήδη υψηλά επιτόκια.

Ο κ. Πάουελ την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι οι πιο επίμονες πιέσεις τιμών —που υποστηρίζονται από την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση και τη στενή αγορά εργασίας— θα μπορούσαν να απαιτήσουν από τους αξιωματούχους να αυξήσουν τα επιτόκια το επόμενο έτος σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από ό,τι περίμεναν στο τέλος του καλοκαιριού. Τότε, οι περισσότεροι αξιωματούχοι προέβλεπαν ότι τα επιτόκια θα έπρεπε να αυξηθούν μεταξύ 4,5% και 5% στις αρχές του 2023.

naftemporiki.gr