Skip to main content

ΗΠΑ: Απροσδόκητη υποχώρηση του πληθωρισμού στο 7,7%

REUTERS/Tom Brenner

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, στο 7,7% για τον Οκτώβριο, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται πλέον στις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Ενώ η επιβράδυνση των τιμών είναι ευπρόσδεκτη είδηση, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός για τoυς στόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων, δίνοντας μια μικρή ελπίδα ότι οι τιμές ίσως αρχίσουν να υποχωρούν, ενώ παράλληλα μπορεί να οδηγήσουν σε μια μικρή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, τη μικρότερη ετήσια άνοδο από την αρχή του έτους και μειώθηκε από 8,2% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη. Οι βασικές τιμές, που δεν περιλαμβάνουν τρόφιμα και ενέργεια και θεωρούνται ως καλύτερος υποκείμενος δείκτης του πληθωρισμού, σημείωσαν άνοδο 6,3%, υποχωρώντας από το υψηλό 40 ετών του προηγούμενου μήνα.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο συνολικός ΔΤΚ ενισχύθηκε 0,4%. Τόσο οι αυξήσεις όσο και οι μηνιαίες αυξήσεις ήταν κάτω από τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Ενώ η επιβράδυνση των τιμών είναι ευπρόσδεκτη είδηση, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός για τoυς στόχους της Fed. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να δουν ένα σταθερό επίπεδο ασθενέστερου μηνιαίου πληθωρισμού, ανέφερε επίσης ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα βρεθούν υψηλότερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Οι μειώσεις των τιμών για τις υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης και τα μεταχειρισμένα οχήματα περιόρισαν το βασικό μέτρο. Το υψηλότερο κόστος στέγασης συνέβαλε σε περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης του συνολικού ΔΤΚ.

Οι αξιωματούχοι της Fed θα έχουν στη διάθεσή τους μια άλλη έκθεση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας πριν από το τέλος της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής τους στα μέσα Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο αυξημένος πληθωρισμός συνεχίζει να επιβαρύνει τα αμερικανικά νοικοκυριά και την ευρύτερη οικονομία. Οι υψηλές τιμές έχουν «κατασπαράξει» τα όποια κέρδη των μισθών και οδήγησαν πολλούς είτε να σφίξουν το ζωνάρι τους είτε να βασιστούν σε αποταμιεύσεις και πιστωτικές κάρτες για να συνεχίσουν να ξοδεύουν.

Ο πληθωρισμός και η ευρύτερη απόδοση της οικονομίας έπαιξαν ρόλο στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, αν και τα exit poll υποδηλώνουν ότι τα κοινωνικά ζητήματα αποδείχθηκαν μεγαλύτερος παράγοντας από ό,τι είχαν υποδείξει οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις. Από το πρωί της Πέμπτης, τα αποτελέσματα ήταν ασαφή, αλλά φάνηκε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

naftemporiki.gr