Skip to main content

Βραχυχρόνια μίσθωση: Διευκρινήσεις ΑΑΔΕ για όσους διαθέτουν ακίνητα ή δωμάτια

Alexandros Michailidis / SOOC

Πού θα εστιάσουν οι έλεγχοι το επόμενο χρονικό διάστημα

Περιθώριο 30 ημερών για να ανοίξουν ΚΑΔ έχουν όσοι διαθέτουν περισσότερα από 3 ακίνητα ή δωμάτια για βραχυχρόνια μίσθωση. Με νέα εγκύκλιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρέχει διευκρινήσεις αναφορικά με τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν το Δεκέμβριο δίνοντας στίγμα για το πού θα εστιάσει στους ελέγχους το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως σημειώνεται, η ΑΑΔΕ θα προχωρά σε διασταύρωση των Αριθμών Μητρώου Ακίνητων (ΑΜΑ) που έχουν καταχωρηθεί στις πλατφόρμες με τα ΑΦΜ ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει ξεχωριστή εκμετάλλευση δωματίων εντός του ίδιου του ακινήτου. Δηλαδή, αν ο φορολογούμενος διαθέτει προς εκμίσθωση (μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης)  τρία δωμάτια εντός του ίδιου ακινήτου και έχουν ξεχωριστό ΑΜΑ ή πάνω από τρία ακίνητα, τότε θεωρείται ότι ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και θα πρέπει να ανοίξει βιβλία στην εφορία.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «το πλήθος των Αριθμών Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) που έχουν καταχωρηθεί, το οποίο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το πλήθος των ακινήτων. Σε περιπτώσεις διακριτής εκμετάλλευσης δωματίων στο ίδιο ακίνητο, αντιστοιχούν περισσότεροι ΑΜΑ». Έτσι, αν στο ίδιο διαμέρισμα διατίθενται 3 δωμάτια ξεχωριστά, με διαφορετικούς ΑΜΑ, τα αντίστοιχα εισοδήματα θα αντιμετωπισθούν ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13%.

Μάλιστα η πρόθεση εκμετάλλευσης των ακινήτων αυτών, η οποία αποδεικνύεται από την καταχώρησή τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, είναι ανεξάρτητη από την απόκτηση ή μη εσόδων από την εκμετάλλευσή τους.

Με βάση τις αλλαγές που έχουν τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο και αφορούν τη βραχυχρόνια μίσθωση, τα έσοδα που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, θεωρείται εισόδημα από:

  • ακίνητη περιουσία και απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, εφόσον η βραχυχρόνια μίσθωση αφορά μέχρι δύο (2) ακίνητα
  • επιχειρηματική δραστηριότητα και υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, εφόσον η βραχυχρόνια μίσθωση αφορά από τρία ακίνητα και άνω.

Τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως δικαιούχοι εισοδήματος στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται πάνω από δύο ακίνητα και τα νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτως αριθμού ακινήτων, υποχρεούνται να:

  • προβούν σε δήλωση έναρξης ή μεταβολής ΚΑΔ, εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοση της Εγκυκλίου. Τη δήλωση έχουν δυνατότητα να υποβάλουν εντός της ίδιας προθεσμίας και όσα φυσικά πρόσωπα όφειλαν να την έχουν υποβάλει σε προγενέστερη ημερομηνία, κάνοντας αναγωγή στην πραγματική ημερομηνία έναρξης/μεταβολής,
  • καταβάλουν τέλος παρεπιδημούντων,
  • περιλαμβάνουν τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ) κατά την έκδοση των ειδικών στοιχείων – αποδείξεων είσπραξης.

Ωστόσο, τονίζεται ότι και τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται μέχρι 2 ακίνητα υποχρεούνται να περιλαμβάνουν ΤΑΚΚ κατά την έκδοση των ειδικών στοιχείων – αποδείξεων είσπραξης.  Τα παραπάνω αφορούν μισθώσεις που θεωρούνται βραχυχρόνιες των οποίων  η διάρκεια δεν υπερβαίνει τις 59 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι  ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις εάν διαπιστωθεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν. Ο σχετικός «φάκελος» αναμένεται να ανοίξει εκ νέου το φθινόπωρο.