Skip to main content

Στ. Κασσελάκης στο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό, αποδοτικό κράτος

Paterakis photo/Νίκη Πατεράκη

«Πρέπει να διαλέξουμε εάν θα επιστρέψουμε σε αμαρτίες του παρελθόντος ή θα γίνουμε σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Η Ελλάδα δεν είναι παράδεισος, ούτε εφιάλτης» είπε από το βήμα του Οικονομικού και Επιχειρηματικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Περιέγραψε την εμπειρία του ως αποδήμου Έλληνα, έδωσε έμφαση στις ανισότητες και τις αδικίες που εξακολουθούν να ισχύουν στη χώρα και τόνισε πως για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές με τον άνθρωπο στο επίκεντρο, προοδευτική κυβέρνηση και κοινωνικό κράτος.

«Έχω περάσει 20 χρόνια μελετώντας οικονομικά, δουλεύοντας σε χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές της ναυτιλίας. Εδώ θέλω να μοιραστώ όχι τόσο πολύ την ξύλινη γλώσσα για το πώς η Ελλάδα είναι παράδεισος ή εφιάλτης – ούτε το ένα ούτε το άλλο ισχύει. Θα σας πω τη δική μου εμπειρία ως απόδημου Έλληνα, που πλέον ζει εδώ, με την τιμή που μου έκανε ο Αλ. Τσίπρας, όταν με ενέταξε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και μετά με την τιμή που μου έκαναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή μου στην προεδρία» είπε ο κ. Κασσελάκης.

«Δεν μπορούμε να επικεντρωνόμαστε στο αναβαθμίζοντας, αλλά όχι στην Ελλάδα»

Αναφερόμενος στον τίτλο του συνεδρίου, παρατήρησε πως κάποιοι «επικεντρώνονται στο αναβαθμίζοντας, αλλά όχι στην Ελλάδα». «Είναι η Ελλάδα όλων εμάς εδώ μέσα; Της Αθήνας και της Αττικής με τις μεγάλες ανισότητες και την πολύ μικρή κοινωνική ανέλιξη; Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στον Covid, έχουμε από τις πιο ψηλές δαπάνες υγείας, επενδύουμε σε παλαιές τεχνολογίες αντί τεχνολογίες του μέλλοντος» ανέφερε.

«Μίλησε ο Υπουργός για τους εμβολιασμένους και τα ψηφιακά ραντεβού. Σεβαστό.  Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στον Covid ανά κεφαλή, κατά κεφαλήν; Το ξεχνάμε αυτό;  Ότι έχουμε από τις πιο υψηλές  ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία;  40% από τις δαπάνες της χώρας στην  υγεία δεν είναι δημόσιες είναι ιδιωτικές.

Για τα νοσοκομεία τώρα;  Το ΕΣΥ που καταρρέει;  Τους μήνες που χρειάζονται για να κλείσουν ραντεβού;  Ψηφιακά ραντεβού δεν υπάρχουν εκεί; Μόνο για τα εμβόλια;» πρόσθεσε.

Για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είπε: «Επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ο Υπουργός.  Ευπρόσδεκτη, είναι όντως μεγάλο κατόρθωμα για τη χώρα.  Αλλά η ίδια ανάλυση της Standard and Poor’s έλεγε για το πόσο ευάλωτη και  μη εξωστρεφής είναι η χώρα.

Για το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Και ναι, για το τεράστιο μαξιλάρι που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή.  Το οποίο είναι ο λόγος που έχουμε τη επενδυτική βαθμίδα.   Και τώρα η ερώτηση είναι πως το αξιοποιούμε για να μπορούμε να έχουμε κοινωνική βαθμίδα για όλους τους Έλληνες».

«Η Ελλάδα είναι και η Θεσσαλονίκη, από τις πόλεις με το λιγότερο πράσινο σε όλη την Ευρώπη. Και αντί να γίνει η Καλαμαριά πηγή πρασίνου, πάει να γίνει ένα μικρό Μαϊάμι. Αυτή είναι η προτεραιότητα;» αναρωτήθηκε. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στις επισκέψεις του στη δοκιμαζόμενη Θεσσαλία, όπου όπως είπε, 3 στους 4 ανθρώπους δεν έχουν πάρει αποζημίωση. «Έρχονται σε μένα και κλαίνε, γιατί δεν έχουν ένα χέρι να τους βοηθήσει να ξελασπώσουν τη ζωή τους» σημείωσε.

Νεποτισμός, πίεση στις ανεξάρτητες αρχές, υποκλοπές

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε τόσο σε φαινόμενα μισαλλοδοξίας όσο και φαινόμενα, που πλήττουν τη Δημοκρατία, όπως είναι οι υποκλοπές.

«Είναι Ελλάδα ο Δήμαρχος του Βόλου ο οποίος βγάζει τη μισαλλοδοξία του δημόσια και μετά νομίζετε ότι θα έρθουν απόδημοι να γυρίσουν στη χώρα;  Ξέρετε τι ένδειξη είναι για τη χώρα, λέμε για brain gain, είδα και τον κύριο Μητσοτάκη στο Λονδίνο με τους απόδημους εκεί πέρα που δουλεύουν και σε τράπεζες, καταλαβαίνω αυτή την εμπειρία, την έχω ζήσει. Πραγματικά πιστεύετε ότι σε μία χώρα, όπου αυτή η μισαλλοδοξία είναι φανερή, όπου ο νεποτισμός και η οικογενειοκρατία είναι παντού, όπου οι ανεξάρτητες αρχές δέχονται τεράστια πίεση, ο κύριος Ράμος το είδατε, η Ολομέλεια άλλαξε μέσα σε μια μέρα.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται με τις υποκλοπές, ο κύριος Βορίδης παριστάνει ότι είναι φυσιολογικό να σε παρακολουθεί κάποιος όταν όλοι ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο κάποιος.

Νομίζετε ότι θα έρθουν οι απόδημοι στην Ελλάδα όταν αυτή είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας»; είπε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε, επισημαίνοντας: «Είναι Ελλάδα το Κιλκίς; Μία μικρή πόλη η οποία έχει χάσει πάνω από 10% του πληθυσμού της τα τελευταία χρόνια. Πώς θα σταθεί στα πόδια του Κιλκίς ή η Κοζάνη;

Η Λήμνος χωρίς αναισθησιολόγο. Σου λένε κάνε προκηρύξεις, δώσε ένα bonus, κάποια κίνητρα, πού είναι οι προκηρύξεις; Επενδυτική βαθμίδα έχουμε, σωστά; Πού είναι επιτέλους να δουλέψει η δημόσια υγεία; Αλλά ασχολούμαστε με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων αντί να φτιάξουμε τα πανεπιστήμια και να επενδύσουμε σε αυτά;

Πού είναι οι νοσηλευτές, οι διασώστες, οι τραυματιοφορείς; Όλοι λένε ότι υποφέρουν και ότι οι απολαβές τους δεν έχουν αυξηθεί. Είναι εξοντωμένοι. Δεν μπορούν να πάρουνε ρεπό».

Μεγάλο στοίχημα η σύγκλιση με την Ε.Ε.

Το μεγάλο στοίχημα, όπως είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, πρέπει να είναι η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση παντού.

Η Ελλάδα, σημείωσε, είναι:

  • Τελευταία σε ποσοστό επενδύσεων προς ΑΕΠ (13,7%). Ετήσιο επενδυτικό κενό 18 δισ. ευρώ
  • 24η στους 27 στην αγοραστική δύναμη
  • Τελευταία στη στεγαστική πολιτική
    Έχει επίσης αρνητική απόκλιση:
  • Σε δαπάνες για υγεία. Χρειαζόμαστε 3 δισ. ακόμη για τη σύκγλιση
  • Δαπάνες για παιδεία. Χρειαζόμαστε 1,25 δισ. για σύγκλιση
  • Δαπάνες για αναπηρία. Χρειαζόμαστε 2,7 δισ. για σύγκλιση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε οξεία κριτική και στη νέα φορολογική πολιτική για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάνοντας λόγο για «ανήκουστο οριζόντιο μέτρο, χωρίς κριτήρια και άδικο».

«Αυτό δεν είναι ο τρόπος που αναβαθμίζεις την Ελλάδα. Επιτέλους, μία μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση θα μπορέσει να πατάξει την τεράστια διαπλοκή και τη σπατάλη. Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό κράτος και πλήρως αποδοτικό κράτος, ώστε να μπορεί κάθε Έλληνας που μεγαλώνει εδώ ή θέλει να γυρίσει εδώ να ζήσει τη δική του κοινωνική ανέλιξη, το δικό του ελληνικό όνειρο» σημείωσε.

«Κάθε μέρα επιλέγουμε τι Έλληνες θέλουμε να γίνουμε, αν θα επιστρέψουμε στις αμαρτίες του παρελθόντος ή θα γίνουμε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα» κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.