Skip to main content

Εξαγωγές: Τι ανέκοψε το ανοδικό μομέντουμ – Οι κατηγορίες που «αντιστέκονται»

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Πού αποδίδεται η κάμψη των εξαγωγών - Πώς «διαβάζουν» τις αρρυθμίες οι εξαγωγείς

Πτώση κατά 15,4% κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Μάιο, διακόπτοντας την έντονα ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 739,6 εκατ. ευρώ τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, υποχωρώντας στα 4,06 δισ. ευρώ έναντι 4,80 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2022. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών όμως, η παραπάνω μείωση μετατρέπεται σε αύξηση της τάξεως του 4,1%, καθώς ανήλθαν σε 3,11 δισ. ευρώ από 2,99 δισ. ευρώ, δηλαδή ενισχύθηκαν κατά 122,8 εκατ. ευρώ, γεγονός που – όπως σημειώνει ο ΠΣΕ – επιβεβαιώνει την τεράστια σημασία που διαδραματίζει η πολύ μεγάλη μείωση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά -46,8%.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, «η επιδείνωση του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς δείχνουν να επηρεάζουν και τις εργασίες των Ελλήνων Εξαγωγέων».

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία

Ενθαρρυντικό είναι πάντως πως το πρόσημο πάντως στο πεντάμηνο του 2023 παραμένει θετικό, χάρη στο καλό ξεκίνημα στις αρχές του έτους, Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου αυξάνονται κατά 1,18 δισ. ευρώ ή κατά 5,7% και ανήλθαν σε 21,76 δισ. ευρώ από 20,58 δισ. ευρώ. Στα θετικά στοιχεία προσμετράται η περαιτέρω μείωση των εισαγωγών τον Μάιο, αλλά και η υποχώρηση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.

Πού αποδίδεται η κάμψη των εξαγωγών

Οι εξαγωγείς παρακολουθούν «με προβληματισμό αλλά και ψυχραιμία τις αρρυθμίες που παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές», όπως ανέφερε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ανακόπτεται το ανοδικό μομέντουμ που είχαν αποκτήσει οι εξαγωγές το προηγούμενο διάστημα η κ. Σακελλαρίδη παρέπεμψε στις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή οικονομία και ειδικότερα στις αγορές που κατευθύνονται κατά κύριο λόγο τα ελληνικά προϊόντα (υψηλός πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, υψηλά επιτόκια, κά). «Η πίεση που δέχονται τα εισοδήματα των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο αποτυπώνεται πλέον και στην κατανάλωση» πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πάντως πως «οι Έλληνες εξαγωγείς συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειες για την επέκταση των εργασιών μας, κόντρα στις αντιξοότητες».

Οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη πτώση και τη μεγαλύτερη άνοδο

Εξετάζοντας περαιτέρω τα στοιχεία του Μαΐου προκύπτει ότι σημαντική ποσοστιαία μείωση καταγράφεται στις υψηλές σε αξία κατηγορίες: Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (-46,8%), Βιομηχανικά (-10,3%) και Χημικά (-3,7%). Οι εξαγωγές της κατηγορίας Τρόφιμα & Ζώα ζωντανά αυξήθηκαν κατά +11,2%, όπως και των κατηγοριών Μηχανήματα και Διάφορα Βιομηχανικά αυξήθηκαν κατά +24,7% και +4,5%, αντιστοίχως.

Αντίθετα, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι εξαγωγές των κατηγοριών Λάδια (+77%) και Ποτά & Καπνός (+35,8) όταν οι εξαγωγικές επιδόσεις των Πρώτων Υλών υποχωρούν κατά -23%. Πρακτικά στάσιμες παρέμειναν οι εξαγωγές των χαμηλών σε αξία Εμπιστευτικών Προϊόντων κατά -0,2% το Μάιο του 2023.

Εξετάζοντας το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, άνοδο καταγράφουν σχεδόν όλες οι μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, με μοναδικές εξαιρέσεις τον κλάδο των Βιομηχανικών (-6,1%), των Πρώτων Υλών (-9,1%) και των χαμηλών σε αξία εξαγωγών Εμπιστευτικών Προϊόντων (-12,3%).

Αναλυτικότερα, στάσιμες παραμένουν οι εξαγωγές των Πετρελαιοειδών & Καυσίμων (-0,2%), ενώ σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται εκείνες των Τροφίμων (+12,3%), Χημικών (+6,4%), Μηχανημάτων (+13,2%), Διαφόρων Βιομηχανικών (+12,9%), Λαδιών (+142,3%), Ποτών & Καπνού (+29,2%), σε σχέση με το περσινό πεντάμηνο.

Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές ανά γεωγραφική περιοχή

Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή τον Μάιο του 2023, παρατηρείται πτώση των αποστολών προς τις χώρες της Ε.Ε. (-6,7%) και πολύ μεγάλη υποχώρηση προς τις Τρίτες Χώρες κατά -25,6%. Όταν όμως εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. καταγράφουν αύξηση κατά 4,8% και προς τις Τρίτες Χώρες κατά 2,7%.

Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυτό αυξήθηκε κατά πεντέμισι μονάδες και άγγιξε το 59,5% έναντι 53,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Αντίστροφη είναι η εικόνα που καταγράφεται για το ποσοστό των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες, που διαμορφώθηκε στο 40,5% έναντι 46,1%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται στο 66,6% και των Τρίτων Χωρών στο 33,4%.

Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου του 2023, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκε προς τις χώρες της Ε.Ε. (+12%) ενώ υποχώρησε ελαφρώς προς τις Τρίτες Χώρες (-1,9%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν άνοδο προς τις χώρες της ΕΕ κατά 8,6% και προς τις Τρίτες Χώρες, κατά 6,9%.

naftemporiki.gr