Skip to main content

Ο πληθωρισμός των δύο ταχυτήτων και τα σχέδια για καλάθι νοικοκυριού και market pass

Υποχώρηση πληθωρισμού σε Ισπανία, Ιταλία, άνοδος στη Γερμανία. Στην Ελλάδα πέφτουν οι τιμές ενέργειας, ανεβαίνουν των τροφίμων. Τι θα κάνει η κυβέρνηση.

Η διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, ενισχύει τις προσδοκίες για περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο δομικός πληθωρισμός ο οποίος αν και επιβραδύνεται, η ΕΚΤ εξακολουθεί να εκτιμά ότι δεν είναι αρκετό ώστε να τερματίσει την αύξηση των επιτοκίων. «Δεν βλέπουμε αρκετά απτά στοιχεία ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός, ιδιαίτερα οι εγχώριες τιμές, σταθεροποιούνται και κινούνται προς τα κάτω», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία.

Μία «πρώτη γεύση» για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιούνιο και για κάθε χώρα χωριστά θα πάρουμε μέσω των σημερινών ανακοινώσεων της Eurostat. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 7 Ιουλίου.

Ήδη η Ισπανία ανακοίνωσε περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο κάτω από το 2%, στο 1,6%, από 2,9% τον Μάιο εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτωτικής πορείας των τιμών στην ενέργεια αλλά και στα τρόφιμα. Νέο χαμηλό 14 μηνών και για την Ιταλία τον Ιούνιο, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 6,7% έναντι αύξησης 8% τον Μάιο.

Σύμφωνα με τη στατική υπηρεσία της γειτονικής χώρας, η επιβράδυνση οφείλεται στον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και το φθηνότερο κόστος μεταφοράς. Αντίθετα, στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, στη Γερμανία, ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 6,8% τον Ιούνιο από 6,3% τον Μάιο έχοντας αρνητική επίδραση και στο τελικό ύψος του πληθωρισμού για το σύνολο της ευρωζώνης.

Στην Ελλάδα, είναι γεγονός ότι η μείωση της τιμής σε ενέργεια και καύσιμα δεν αποτυπώνεται άμεσα σε άλλες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών όπως στα τρόφιμα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είδαν τον Μάιο τον δείκτη των τροφίμων να κινείται ανοδικά στο 11,6% από 11,4% τον Απρίλιο. Στις πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις βρέθηκαν τα γαλακτοκομικά και τα έλαια –λίπη ενώ στη λίστα προστέθηκαν με διψήφιο ποσοστό αύξησης το μεταλλικό νερό-αναψυκτικά και χυμοί φρούτων.

Ο τουρισμός φρενάρει την πτώση του πληθωρισμού

Ανασταλτικός παράγοντας για την μείωση των τιμών αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τουριστική περίοδος εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης και ζήτησης που καταγράφεται από τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Τι θα γίνει με Καλάθι του Νοικοκυριού και market pass

Το ζήτημα της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, απασχολεί την κυβέρνηση η οποία σχεδιάζει να παρατείνει το Καλάθι του Νοικοκυριού κατά 2 με 3 μήνες χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ισχύσει έως το τέλος του έτους, ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Όσον αφορά το market pass, είναι πιθανό να παραταθεί για αντίστοιχο χρονικό διάστημα ανάλογα και με τα δημοσιονομικά περιθώρια.