Skip to main content

Ντε Γκίντος: Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν τη νέα αύξηση των επιτοκίων

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος αν και υποχωρεί παραμένει υψηλός.

Aνοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων αφήνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Λουίς Ντε Γκίντος επισημαίνοντας ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεση της η τράπεζα για την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος αν και υποχωρεί παραμένει υψηλός. Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει η  ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης μέσω της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων, ζήτημα που εκκρεμεί για πολύ καιρό.

Με βάση τον αντιπρόεδρο την ΕΚΤ, οι αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων λαμβάνονται αφού ληφθούν υπόψη τρεις παράγοντες:

Ο πρώτος είναι η πορεία του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για την πορεία του μεσοπρόθεσμα. «Ο δεύτερος παράγοντας που πρέπει να υπολογίσουμε, είναι η πραγματική εξέλιξη του ονομαστικού πληθωρισμού αλλά και του δομικού πληθωρισμού. Ο δομικός πληθωρισμός είναι πιο δύσκολος από τον ονομαστικό. Γι’ αυτό πιστεύω πως τώρα ο δομικός πληθωρισμός στέλνει το σωστό σήμα για τις μεσο-πρόθεσμες τάσεις του πληθωρισμού» σημείωσε ο κ. Ντε Γκίντος.

Υπάρχει όμως και μία άλλη πτυχή ιδιαίτερη σημαντική, που είναι ο τρίτος παράγοντας: η επίδραση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί στην πραγματική οικονομία. «Από αυτή την άποψη, η εξέλιξη των τραπεζικών δανείων θα είναι ουσιώδης. Αυτό που αρχίσαμε να βλέπουμε με τις μελέτες μας, είναι για παράδειγμα, στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 οι τράπεζες άρχισαν να στενεύουν τις πιστοληπτικές ικανότητες. Αυτό είχε αντίκτυπο στη ζήτηση για πίστωση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υποθέτω πως αυτή η τάση θα συνεχίσει στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς».

Από την άλλη, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, και τα πρόσφατα γεγονότα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και πώς αυτά θα επηρεάσουν στην εξέλιξη της πιστοληπτικής διαβάθμισης στην Ευρώπη. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μετρήσουμε. Η εντύπωση είναι πως θα γίνουν πιο σφιχτές, πέραν των αποφάσεων περί νομισματικής πολιτικής που έχουμε πάρει τους τελευταίους μήνες».

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, σημείωσε ότι παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται του τελευταίους μήνες, εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλός. «Έτσι λειτουργεί η νομισματική πολιτική. Αυξάνουμε τα επιτόκια για να μειωθεί η κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι δραστηριότητες και μετά οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτουν. Οι τιμές θα μειωθούν τους επόμενους μήνες. Το σημαντικό είναι αυτή η μείωση να είναι σταθερή, να είναι βιώσιμη στο χρόνo και να συγκλίνει η σταθερότητα τιμών στο 2%».

Δεν παραλείπει μάλιστα να επισημάνει ότι μπορεί η αύξηση των επιτοκίων να λειτουργεί θετικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ξεκινά μία περίοδος χαμηλής ανάπτυξης. «Μπορεί να προκύψουν εντάσεις σε άλλα μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συνεπώς, πρέπει να φροντίσουν την κατάσταση του κεφαλαίου και της ρευστότητας».

Όσον αφορά την πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την προσαρμογή και ενίσχυση, μεταξύ άλλων, του πλαισίου ασφάλισης καταθέσεων, ο κ. Ντε Γκίντος εκτιμά ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, εκτιμά ότι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που ίσως προκύψουν στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι να προχωρήσει ο τρίτος πυλώνας της Τραπεζικής Ένωσης : η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως αυτός ο πυλώνας, το Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων θα είναι ουσιώδες. Σε περιόδους επιδείνωσης της ψυχολογίας της αγοράς, όπως αυτή που περάσαμε πριν από λίγες βδομάδες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν έχουμε ολοκληρωμένη τραπεζική ένωση. Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο τους επόμενους μήνες και χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.