Skip to main content

Τουρισμός: Απρίλης όπως Ιούνης για τους Αμερικανούς στην Ελλάδα

Aύξηση 23% στις κρατήσεις πτήσεων από τις ΗΠΑ για την Ευρώπη τον Φεβρουάριο. Στους δημοφιλείς προορισμούς η Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους δημοφιλείς προορισμούς για τους Αμερικανούς τουρίστες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που σημειώνει ότι παρατηρείται μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον από την αμερικανική αγορά για τις ευρωπαϊκές χώρες πέρα από την κλασική θερινή περίοδο.

Ενδεικτικά, μέχρι στιγμής, για τον Φεβρουάριο, οι κρατήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη είναι αυξημένες κατά 23% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με την Airlines Reporting. Είναι πιθανό τα ταξίδια στην Ευρώπη το 2023 να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2022, εκτιμάει η εταιρεία.

Πλέον οι Αμερικανοί επιλέγουν την Ευρώπη τους χειμερινούς και τους ανοιξιάτικους μήνες, αναφέρουν στην WSJ αεροπορικές και ξενοδοχειακές εταιρείες.

Πού αποδίδουν την τάση; Σε διάφορους παράγοντες, από τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση και απολύσεις μέχρι την προσπάθεια να αποφύγουν το χάος που επικράτησε πέρυσι στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ή τον ανυπόφορο καύσωνα των θερινών μηνών. Άλλοι παράγοντες που λειτουργούν ενθαρρυντικά είναι επίσης ταξιδιωτικά voucher που λήγουν, οι φθηνότερες τιμές των ξενοδοχείων και η ευελιξία της εξ αποστάσεως εργασίας, την οποία προσπαθούν να εκμεταλλευθούν προτού αλλάξει η πολιτική των επιχειρήσεων.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του προέδρου της Delta Air Lines, Glen Hauenstein, ο οποίος έχει πει ότι ο Μάρτιος φέτος «γίνεται μήνας αιχμής αυτές τις μέρες» για τα υπερατλαντικά ταξίδια. «Αυτό αφήνει πραγματικά τις εβδομάδες χωρίς αργίες τον Νοέμβριο και τις εβδομάδες χωρίς αργίες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ως τις πραγματικά ήρεμες περιόδους».

Ο Hauenstein δεν είναι ο μόνος που το βλέπει αυτό. Στελέχη και άλλων αεροπορικών εταιρειών έχουν δηλώσει ότι αναμένουν το καλοκαίρι του 2023 θα είναι μια σεζόν-ρεκόρ. Γι’ αυτό και η Delta, η United Airlines και η JetBlue Airways προσθέτουν νέα υπερατλαντικά δρομολόγια ενόψει του καλοκαιριού.

Αντίστοιχη είναι η αίσθηση που έχουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Σύμφωνα με την Tina Messamore του Latitudes Travel, τους τελευταίους 12 μήνες είχε περισσότερα αιτήματα για την Ευρώπη από ό,τι τα τελευταία 23 χρόνια. «Είχα την πιο πολυάσχολη χρονιά στην Ευρώπη το 2022 και το 2023 ξεκινά με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε στη WSJ προσθέτοντας ότι παρατηρείται ένα ενδιαφέρον για προορισμούς στην Ευρώπη που προσφέρουν μαθήματα μαγειρικής και εκπαιδευτικές περιηγήσεις.

Μάλιστα είναι τέτοια η έκταση της τάσης, που οι παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν στην WSJ ότι οι διακοπές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται όλους τους μήνες του χρόνου. Εάν γίνει αυτό όμως, θα είναι πιο δύσκολο για κάποιον να βρει off season προσφορές το 2023, προσθέτουν.

Τι γίνεται επομένως με την τιμή; Μία  μέση πτήση από τις ΗΠΑ για την Ευρώπη κοστίζει τον Μάρτιο 857 δολάρια, αυξημένη 40% σε σύγκριση με το 2019. Για τον Ιούνιο το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 1.284 δολάρια, αυξημένο κατά 27% σε σχέση με πέρυσι.

Ποιους προορισμούς στην Ευρώπη επιλέγουν όμως οι Αμερικανοί; Η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για τους ταξιδιώτες των ΗΠΑ φέτος. Και φυσικά η χώρα μας.

«Ακόμα και με την πιθανότητα βροχής θα συνεχίσουν να κάνουν κράτηση για ταξίδια στο Μύκονο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Adam Morvitz, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του point.me προσθέτοντας ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς τόσο τον χειμώνα όσο και την άνοιξη, πόσο μάλλον την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον κ. Morvitz λέει, η εταιρεία του, μια υπηρεσία συγκέντρωσης μιλίων και κρατήσεων, έχει ήδη κλείσει τον Απρίλιο τόσες εξαργυρώσεις πόντων και μιλίων για τα ταξίδια στην Ελλάδα, όσα προβλέπονται συνήθως για τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

naftemporiki.gr