Skip to main content

Έμποροι: Ικανοποιητική η κίνηση την περίοδο των γιορτών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Σε εκπτωτικούς ρυθμούς η χώρα από τη Δευτέρα

Θετικός είναι ο απολογισμός της αγοραστικής κίνησης στην αγορά κατά την περίοδο των εορτών στην Αθήνα και όχι μόνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρο Καφούνη.

Το επόμενο στοίχημα, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΑ μιλώντας στη «Ν», είναι η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων (αρχίζουν αύριο Δευτέρα 9 Ιανουαρίου),ώστε τα καταστήματα να μπορέσουν να ρευστοποιήσουν και να ανεφοδιαστούν για την εαρινή-θερινή περίοδο.

«Αναμένουμε με μεγάλη αγωνία το ταμείο των εκπτώσεων, ώστε εν όψει και της νέας τουριστικής περιόδου να μπορέσουμε να πούμε -βέβαια άνευ κάποιου νέου απροόπτου – ότι αισιοδοξούμε για το 2023, ότι θα είναι η χρονιά που θα τελειώσουν οι μεγάλες δυσκολίες», προσθέτει χαρακτηριστικά. Παράλληλα τονίζει ότι οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις θα πραγματοποιηθούν με πολύ υψηλά εκπτωτικά ποσοστά, έως και 70%, προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του.

Λειτούργησε η αγορά

Όσον αφορά την περίοδο των εορτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΑ «η αγορά τελικά λειτούργησε» τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας και τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ικανοποιητικά, βέβαια με διαφοροποιήσεις κατά περιοχές, αναλόγως της τουριστικής κίνησης, του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου και δρώμενων κ.ο.κ. «Όσο περισσότερη τουριστική κίνηση είχε μια πόλη ή περιοχή και όσο περισσότερο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και δρώμενα, εκδηλώσεις κ.ο.κ. υπήρχαν κατά τόπους, τόσο καλύτερα εξελίχθηκε και η αγοραστική κίνηση», σημειώνει ο κ. Καφούνης.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑ επισημαίνει, επίσης, ότι το πρώτο εννεάμηνο του 2022 ήταν θετικό, με πωλήσεις πάνω και από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, αλλά στη συνέχεια Οκτώβριος και Νοέμβριος δεν ήταν καλοί μήνες.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2023 σε σύγκριση με το 2022 εκφράζεται και από πλευράς του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του ΕΣΘ, Παντελή Φιλιππίδη, η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης ήταν καλή κατά την περίοδο των εορτών μόνο δυο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και άλλες δύο πριν από την Πρωτοχρονιά και γενικά το 2022 ήταν μια κακή χρονιά.

Σε ρυθμό… προσφορών ήδη τα μεγάλα αστικά κέντρα

Στο μεταξύ, μπορεί τυπικά οι χειμερινές εκπτώσεις να σηκώνουν αυλαία την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, ωστόσο οι αγορές τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Αθήνας και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας βρίσκονται ήδη σε καθαρά εκπτωτικό τέμπο, υπό τη μορφή των προσφορών μέχρι και 40%.

Υπενθυμίζεται ότι η φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδος είναι η πρώτη που διεξάγεται χωρίς να έχουν προηγηθεί οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου, μετά την κατάργησή τους που ζητούσε επιτακτικά ο εμπορικός κόσμος.

Μια πλειάδα ξένων αλλά και ελληνικών αλυσίδων ένδυσης, μεταξύ των οποίων οι Julia Bergovich, H&M, o Όμιλος Inditex (Zara, Stradivarius, Pull & Bear, Zara Home, Bershka, Massimo Dutti, Attrativo, BSB, Toi&Moi, Pink Woman, Funky Buddha κ.ά., καθώς και αλυσίδων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, όπως Πλαίσιο, Κωτσόβολος, Public – Media Markt κ.ά., από την αρχή της εβδομάδας πραγματοποιούν μπαράζ προσφορών, οι περισσότερες σε επιλεγμένα είδη και κάποιες αλυσίδες ένδυσης σε πολύ μεγάλη γκάμα -ενίοτε και στο σύνολο- των συλλογών τους.