Skip to main content

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι χρεώσεις των παρόχων για τον Ιανουάριο

Με αυξήσεις ξεκινάει η νέα χρονιά. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου να κινούνται στο εύρος από 358 έως 518 ευρώ/MWh

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις ότι το νέο έτος θα ξεκινήσει με αυξημένες ονομαστικές χρεώσεις ρεύματος  κάτι που θα συμπαρασύρει και το κονδύλι των κρατικών επιδοτήσεων για τον Ιανουάριο 2023:  Πράγματι, το πτωτικό σερί των τριών τελευταίων μηνών «έσπασε» και οι πάροχοι ξεκίνησαν να ανακοινώνουν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης χρεώσεις που ενσωματώνουν αυξήσεις  -που σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζουν το 30%- σε σχέση με τις χρεώσεις  του Δεκεμβρίου.

Η εξέλιξη αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά (που κινήθηκαν στα 288 ευρώ/MWh το πρώτο 20ήμερο Δεκεμβρίου έναντι 227,75 ευρώ/MWh την αντίστοιχη περίοδο του Νοεμβρίου).

Ένας άλλος παράγοντας που επηρέασε τις χρεώσεις Ιανουαρίου είναι η «συντηρητική» προσέγγιση των εταιρειών  για τον επόμενο μήνα, με δεδομένο ότι πολλές εξ’ αυτών τιμολόγησαν επιθετικά το Δεκέμβριο και δεν πρόβλεψαν την έντονα ανοδική τάση των χονδρεμπορικών τιμών στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου (αν και αυτή παρουσιάζει τάσεις αποκλιμάκωσης τις τελευταίες ημέρες) με αποτέλεσμα να «γράφουν» ζημίες για τον τρέχοντα μήνα.

Ετσι, η «γκάμα» των χρεώσεων για τον Ιανουάριο κυμαίνεται από 358 έως 518 ευρώ/MWh, συμπεριλαμβανομένων και των ελκυστικών τιμολογίων με εκπτώσεις συνέπειας που προσφέρουν ορισμένες εταιρείες προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), Γιάννης Μητρόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Ν» είχε τονίσει ότι  «λόγω των συνθηκών έντονης αβεβαιότητας και μεταβλητότητας που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αυτό που έρχεται όχι σε ένα μήνα, αλλά σε μια εβδομάδα ή σε μια μέρα.  Ως αποτέλεσμα, τον ένα μήνα μπορούμε να «πέσουμε έξω» προς τα πάνω, έναν άλλο μήνα να «πέσουμε έξω» προς τα κάτω. Αυτό συνέβη το Δεκέμβριο, όπου όλοι εκτιμήσαμε τις τιμές κάτω από τα 400 ευρώ/MWh, ενώ το κόστος κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα ζημιωθούμε για τον τρέχοντα μήνα , άρα θα είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί στις χρεώσεις που θα ανακοινώσουμε τον Ιανουάριο, διότι εκτιμούμε ότι τα κόστη -για διάφορους λόγους- θα κινηθούν ακόμα υψηλότερα τον επόμενο μήνα και θα κινηθούν προς τα 450-460 ευρώ/MWh».

Υπενθυμίζεται ότι για το  Δεκέμβριο οι προμηθευτές ρεύματος ανακοίνωσαν τιμολόγια από 270 έως 400 ευρώ/MWh, με τις κρατικές επιδοτήσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης να διαμορφώνουν τις τελικές τιμές λιανικής.  Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει τις επιδοτήσεις στο τέλος της εβδομάδας.

Αν διατηρηθεί το μοντέλο των προηγούμενων μηνών που θέλει την τελική τιμή-στόχο να διαμορφώνεται στα 159 ευρώ/MWh για τις μηνιαίες καταναλώσεις νοικοκυριών έως 500 κιλοβατώρες, τότε η κρατική επιδότηση θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 300 ευρώ/MWh, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τον Δεκέμβριο όταν ήταν λίγο πάνω από τα 200 ευρώ/MWh.

Απομένει να φανεί αν θα αρκέσουν τα κονδύλια του ΤΕΜ για τη χρηματοδότηση των -αυξημένων- επιδοτήσεων του Ιανουαρίου ή θα απαιτηθεί η συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού, με αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν τον «χώρο» που δημιουργείται από τη μείωση της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2023 ότι οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος, προϋπολογίζοντας το ποσό σε περίπου 10 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στα νοικοκυριά και 4,8 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις, ενώ θα κρατηθεί και εφεδρεία της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Οι χρεώσεις των παρόχων για τον  Ιανουάριο διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΔΕΗ:  489 ευρώ/MWh για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης (από 380 για το Δεκέμβριο)  και 501 πάνω από το όριο αυτό (από 392  τον προηγούμενο μήνα)
  • Protergia:   448 ευρώ/MWh (από 368 το Δεκέμβριο)
  • ΗΡΩΝ: 360 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας- 450ευρώ/MWh χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 304 και 380 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο αντίστοιχα)
  • Elpedison: 450  ευρώ/ΜWh (από 350 το Δεκέμβριο). Προσφέρεται και το πρόγραμμα «Elpedison Συνέπεια Day» με πάγιο 5 ευρώ και χρέωση 422 ευρώ/ΜWh με έκπτωση συνέπειας (από 32 2ευρώ/MWh  για τον Δεκέμβριο)
  • NRG:  440 ευρώ/ΜWh  για το πρόγραμμα Prime (από 319 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο). Η εταιρεία διαθέτει το πρόγραμμα nrg on time με χρέωση 409 ευρώ/MWh (με έκπτωση συνέπειας 15%)
  • Φυσικό Αέριο: 358 ευρώ/MWh  με έκπτωση συνέπειας  (από 298 ευρώ/ΜWh το Δεκέμβριο) και 477 ευρώ/MWh χωρίς την έκπτωση συνέπειας (από 318 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο)
  • ΕΛΙΝ:  375 ευρώ/MWh (από 285 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο)
  • Ζενίθ:  465  ευρώ/MWh (από 329 το Δεκέμβριο)
  • Watt and Volt: 459  ευρώ/MWh (από 389 το Δεκέμβριο)
  • Volterra: 518 ευρώ/MWh (από 398 το Δεκέμβριο)