Του Κώστα Ιωαννίδη
Τα μακροοικονομικά δεδομένα από την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης και η επίσημη παραδοχή για ψαλίδισμα των προβλέψεων για την αύξηση του ΑΕΠ στην ζώνη του κοινού νομίσματος ήταν το ένα βάρος στη διάθεση για ρίσκο. Το άλλο προέκυψε από τις ΗΠΑ. Προσθέτοντας στη ζοφερή διάθεση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping πριν από την προθεσμία της 1ης Μαρτίου για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.
Η στάση του Trump συγκλόνισε τους επενδυτές που πρόσφατα προέβησαν σε τοποθετήσεις, με την ελπίδα για επίλυση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Το χειρότερο για σήμερα είναι η γνώση των συναλλασσόμενων ότι οι μετοχές θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω εμπόδια την επόμενη εβδομάδα. Καθώς ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin και ο εμπορικός αντιπρόσωπος Robert Lighthizer θα επισκεφθούν την Κίνα. Οι συνομιλίες του Brexit βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου επέκτεινε τη μείωση της στο χαμηλό 2,645%. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund μειώθηκε στο 0,105% την Πέμπτη, το χαμηλότερο από το Νοέμβριο του 2016 μετά τις απότομες περικοπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Άρα πυροδότησε φυγή από το ρίσκο ο συνδυασμός των ανωτέρω εξελίξεων.
Από την κυριαρχία των ξένων επενδυτών στην αγορά μας, που οι κωδικοί από το εξωτερικό οδηγούν το ποσοστό συμμετοχής τους προς το 65%, μεγαλώνει εδώ, η επίδραση του διεθνούς κλίματος, το οποίο επηρεάζει περισσότερο όσους «ζουν στο εξωτερικό» επενδύοντας στο «εσωτερικό». Χθες όμως είχαμε αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών λιμένων, ίσως χρειαστούν σε ένα θορυβώδες Brexit, με ανάδειξη των Γερμανικών ομολόγων ως τα περισσότερο προτιμώμενα. Αυτόματα η απόδοση το ελληνικού δεκαετούς εκτινάχθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 4%. Μια μέρα που οι απώλειες του DAX διαμορφώθηκαν στο -2,6%.
Αυτό που θα άξιζε να προβληματίσει ήταν η βουτιά της TUI, περισσότερο από -18% σε μια μέρα. Η εταιρία αυτή είναι ο γίγαντας στις τουριστικές υπηρεσίες για τους Γερμανούς και όχι μόνο, με μεγάλη πίτα στην αγορά των κρατήσεων σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθε και η απόσυρση του πρέσβη της Γαλλίας από την Ιταλία, σαν «κορώνα» στο γαϊτανάκι της ευρωπαϊκής ασυνεννοησίας. Κάτι που για τους διαχειριστές του δολαρίου αποτελούσε πιθανό κίνδυνο.
Από χθες το πρωί η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ σημείωνε: Τέταρτη ανοδική στη σειρά, η συνεδρίαση της Τετάρτης, με αρκετές διακυμάνσεις, σχετικά αυξημένο τζίρο, αλλά και κλείσιμο μακριά από τα υψηλά. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 640 και αντιστάσεις στις 664 – 683. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1698 και αντίσταση στις 1750. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 396 μονάδες και αντίσταση στις 430.
Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, έκλεισε για τέταρτη ημέρα θετικός, συνεχίζοντας την πορεία του προς την σημαντική αντίσταση των 664 μονάδων. Το κλείσιμο, μακριά από τα υψηλά δείχνει μια φυσιολογική, προσωρινή, κόπωση της Αγοράς, που συνοδεύεται από ρευστοποιήσεις. Μία διόρθωση έως τις 632 δεν ανησυχεί τεχνικά, ιδανικά θα ήταν να κρατήσει τις 643 μονάδες. Για συνέχεια ανόδου και σπάσιμο των 664 μονάδων θα χρειαστεί, αυξημένος όγκος συναλλαγών. Μια πτώση κάτω των 630, μας επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή στη βραχυπρόθεσμη διατήρηση του trading range μεταξύ 600 – 650 με χαμηλούς όγκους.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε: Την τετραήμερη νηοπομπή ανοδικών συνεδριάσεων, με τον Τραπεζικό κλάδο στη θέση του οδηγού, δύσκολα θα ακολουθήσει και μία πέμπτη. Αυτό το μήνυμα έδωσαν οι πωλητές, με την διάθεση να συνεχίσουν να επιδιώκουν να εισπράξουν τα βραχυχρόνια κέρδη να συνιστά το πιθανότερο ενδεχόμενο της σημερινής συνεδρίασης, καθώς δεν αναμένεται να προκύψουν θετικοί καταλύτες ικανοί να προκαλέσουν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, με συνέπεια τα τεχνικά όρια της περιοχής 655 – 660 του ΓΔ να είναι δύσκολο να υπερπηδηθούν.
Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη στη Νέα Υόρκη αργότερα και στην Ασία σήμερα τα πρωί κινούνται σε θάλασσες του κόκκινου. Συνεπώς μια ήπια συναλλακτικά σύνοδος με χαρακτηριστικά πλαγιοκαθοδικής συσσώρευσης θα ήταν το καλύτερο μέχρι να φωτιστεί καλύτερα το διεθνές πολιτικό και οικονομικό σκηνικό
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Πτώση στη Wall Street αφού ο επικεφαλής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Λάρι Κάντλοου τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο διατηρείται «μεγάλη απόσταση» με την Κίνα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του πριν δηλαδή τη λήξη των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας. Ο Dow Jones υποχώρησε -0,86% ή 218 μονάδες στις 25.172, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,93% στις 2.706 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,18% στις 7.288 μονάδες.
Στον Dow, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walmart (+1%) και Travelers (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-2,1%) και DowDuPont (-2%). Το Twitter (-9,8%) μπορεί να ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ωστόσο οι διοίκηση εμφάνισε ψαλιδισμένες προοπτικές κερδοφορίας για το α’ τρίμηνο 2019. Μέχρι σήμερα το 68% των εισηγμένων στον δείκτη S&P έχουν ανακοινώσει καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,65%.
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε: «Οι δείκτες ανάπτυξης της Ευρωζώνης έχουν γυρίσει καθοδικά, υποδηλώνοντας πιο αδύναμη ανάπτυξη για τις 19 Χώρες του Ευρώ». Αμέσως σε πτώση γύρισαν και κατέγραψαν σημαντικές απώλειες οι αγορές στην Ευρώπη, ενώ δεν έπαψαν να επηρεάζουν και τα εταιρικά αποτελέσματα. Η Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 0,75%, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίασή της. Η απόφαση ήταν ομόφωνη με 9 ψήφους υπέρ.
Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,49% στις 360,08 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,11% στις 7.093,58 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα 2,67% στις 11.022,02 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,84% στις 4.985,56 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,79% στις 8.938,30 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 2,59% στις 19.478,32 μονάδες
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Δεκέμβριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στέλνοντας ακόμη ένα σήμα αποδυνάμωσης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Η πτώση κάνει πιθανή τη συρρίκνωση της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις απόψεις των οικονομολόγων.
ΧΑ
Καθαρά πτωτική κίνηση με γενικές πιέσεις, τις μεγαλύτερες σε Τράπεζες
Στην προτελευταία συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πορεία σε αρνητικό πεδίο, με αρνητικό κλείσιμο όλων των κλαδικών δεικτών στο τέλος. Έτσι στις 10:30 ο ΓΔ άνοιξε (651,53), με σαφές πτωτικό χάσμα 2,8 μονάδων και κινήθηκε νευρικά, ορίζοντας μέγιστο σε αρνητικό πεδίο στις 12:01. Ήταν οι 654,20 από 659,20 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Το δε ελάχιστο στις 643,74 από 653,27 μονάδες, σημειώθηκε, στις 16:49. Έτσι εμφάνισε σχετικά μεγαλύτερη διακύμανση από το υψηλό των 654,20 μονάδων προς κατώτερο των 643,74 που σημειώθηκε λίγο πριν το τέλος του δεύτερου μέρους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Έγινε σαφές πως μετά το αρχικό ανοδικό μέρος, που έφερε τον ΓΔ 6 μονάδες χαμηλότερα χονδρικά από το ανώτερο της Τετάρτης, θα γινόταν αργότερα η διόρθωση με χαμηλό ενδοσυνεδριακά δυο φορές ως το πέρας της διαπραγμάτευσης και υποχώρηση του ΓΔ χαμηλότερα από τις 644 μονάδες ή, 10 κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Κατάφερε ωστόσο, στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, να φθάσει στις 644,54 μονάδες. Στις δημοπρασίες, από την υστέρηση της προσφοράς έναντι της ζήτησης τον έκλεισαν στις 645,16 από 654,39 που ήταν 9,23 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Έτσι, η αγορά «απέτυχε» να εμφανίσει πέμπτο ανοδικό κλείσιμο στη σειρά, καταφέρνοντας να κινηθεί παράλληλα με το διεθνές κλίμα στην εξέλιξη της μέρας, με καλύτερη συγκριτικά εξέλιξη στην πορεία των τιμών. Κατάφερε επίσης να διατηρήσει το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων. Επειδή εμφάνισε όγκους συναλλαγών ανώτερους από το μέσο όγκο της βδομάδας.
Τη σύνοδο σφράγισε το μέτριο επενδυτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 5,644 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που απόκτησαν μεγάλη διακύμανση της απόδοσης τους (11 μονάδων). Τελικά, η απόδοση βρέθηκε πάλι στο 4,00%.
Ήταν σύνοδος με λιγοστές εναλλαγές στην υπεροχή των αγοραστών ή των πωλητών. Το ελάχιστο στις 643,74 από 653,27 την προηγούμενη ήταν 50,5 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τελευταίων δώδεκα μηνών στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που χειροτέρεψε σε επίπεδο μεταβολών μετά τις 16:00, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό άνοιγμα και στη συνέχεια συνέχισαν με κάθοδο, μένοντας σε αρνητικό πεδίο ως την ώρα που σταμάτησε η διαπραγμάτευση στην Αθήνα. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 645,16 μονάδες, που ήταν 1,42 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 9,04 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Ήταν σύνοδος με διπλάσιο (10,46 από 5,93 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 48,069 από 48,550 δις ευρώ. Δυο blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν οι ΤΕΝΕΡΓ +0,97% και ΕΥΔΑΠ +0,56%, ενώ 22 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,85% από +0,29%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,65% από +0,53%, την ΕΤΕ στο -1,02% από +1,98%, ΕΥΡΩΒ -3,27% από -1,43% και την ΠΕΙΡ στο -7,07% από +2,14%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν εντελώς καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,77% από +2,29%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (2 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (22 από 9) και ένα τον ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,41% και έφθασε στις 645,16 από 654,39 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1705,72 από 1729,17 με μεταβολή -1,36%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρώς προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,560 από 41,703 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,644 από 2,212 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 28,272 από 36,507 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,874 από 1,674 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 22 από 49, των καθοδικών 59 από 39 και 40 από 35 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Προετοιμασία για την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου
Στη προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη κίνηση μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Με ανοδική κίνηση για περισσότερο από μια ώρα, μετά το άνοιγμα με πτωτικό χάσμα 7 μονάδων, χτύπησε μέγιστο στις 1726,12 μονάδες στις 11:57. Το ελάχιστο στις 1702,99, σημειώθηκε στις 16:42. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 1704,25. Με τις δημοπρασίες ορίστηκε το κλείσιμο στις 1705,72 με μεταβολή -1,36%. Ο τζίρος διατηρήθηκε στα 8,489 εκατ. ευρώ.
Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου, άλλαξαν χέρια 1118 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 1727,00, κατώτερο τις 1698,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1700,25. Επίσης άλλαξαν χέρια 97 ΣΜΕ Μαρτίου με ανώτερο επίσης τις 1727,00, κατώτερο τις 1701,00 και τελευταίες πράξεις στις 1702,25 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Φεβρουαρίου ήταν 3227 από 3402 ΣΜΕ και για την επόμενη έγιναν 582 από 587.
Ο τζίρος στα 36,560 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5,644 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ απέσπασαν το 49,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνο ο ΟΛΠ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Μόνιμα σε αρνητικό πεδίο στην διάρκεια της συνεδρίασης οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ. Ενώ μέσω τελικών δημοπρασιών, έκλεισε στο υψηλό ημέρας η ΤΕΝΕΡΓ και στο χαμηλό οι ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΒΙΟ, ΜΠΕΛΑ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Οι σημερινές προβλέψεις της Κομισιόν για σοβαρή επιβράδυνση της Ευρωζώνης, αλλά και η κατοχύρωση κερδών που προέκυψαν από την πρόσφατη ανοδική κίνηση, φρέναραν την Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Η επισήμανση ότι η συνέχεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και η δημοσιονομική πειθαρχία, είναι προαπαιτούμενα για την διασφάλιση της ασθενούς ανάπτυξης πέριξ του 2%, αυξάνει το βαθμό δυσκολίας για το τρέχον εκλογικό έτος παροχών.
Επιπρόσθετα η αναμενόμενη αλλαγή στους Δείκτες MSCI την 11/2/19, με εφαρμογή από 1/3/19 και η φημολογία περί ενίσχυσης της παρουσίας των Κινεζικών μετοχών, με αντίστοιχη μείωση της βαρύτητας και των Ελληνικών τίτλων, επιδρούν αρνητικά στην σημερινή εικόνα της Αγοράς.
Η πρόσφατη ανοδική κίνηση βελτίωσε την τεχνική εικόνα της Αγοράς, αλλά οι ατυχείς δηλώσεις Δραγασάκη περί μελλοντικών αναγκών ανακεφαλαιοποίησης, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους Εμπλεκόμενους. Έτσι ο Τραπεζικός κλάδος, συνεχίζει να “υπονομεύει” οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρής αντίδρασης της Αγοράς.
Σε ένα ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, έχοντας, πλέον, εισέλθει ξεκάθαρα σε μια πολωτική προεκλογική περίοδο, μεμονωμένες θετικές μακροοικονομικές ειδήσεις δημιουργούν αχτίδες αισιοδοξίας υπό προϋποθέσεις. Οι Ξένοι Επενδυτές όμως, συνεχίζουν να παραμένουν επιφυλακτικοί για την μελλοντική πορεία της Αγοράς και κυρίως του Τραπεζικού κλάδου, αυξάνοντας τις πωλητικές θέσεις τους και στην πρόσφατη ανοδική κίνηση.
Ο Γενικός Δείκτης, αν και πλησίασε την ισχυρή αντίσταση των 660 μονάδων δεν την διέσπασε. Απαιτείται ημερήσια επιβεβαιωμένη διάσπασή της, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για συνέχιση της κίνησης, με επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 680 (683 μον. ΚΜΟ expo 200 ημ.) και 705 μονάδες. Τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται πέριξ των 630 μον. (633,24 ΚΜΟ 50Ημ expo), 615, 605 και 597 μονάδων.
Αντίστοιχα η ζώνη των 1745 μονάδων του FTSE25 παραμένει αλώβητη. Μόνο επιβεβαιωμένη διάσπαση μπορεί να οδηγήσει στο επόμενο στόχο των 1785 – 1795 μονάδων (1796,40 KMO 200 ημ.). Κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στους expo ΚΜΟ 50 (1677,94) και ΚΜΟ25 (1681,03) ημερών, λειτουργώντας υποστηρικτικά. Μόνο διάσπαση αυτών των επιπέδων αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 1640 και 1625 μονάδων.
Οι Διεθνείς Αγορές (κυρίως οι Ευρωπαϊκές) πιέζονται σήμερα λόγω των αρνητικών μακροοικονομικών εκτιμήσεων, αδυνατώντας να κρατήσουν τα κέρδη τους από την πρόσφατη ανοδική τους αντίδραση. Η Παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είναι πλέον γεγονός, και οι εκτιμήσεις τις Κομισιόν, απλώς επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι είμαστε στην τελευταία φάση του πρόσφατου υπερ10ετους ανοδικού κύκλου.
Αν και παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, διατηρούμε επιφυλακτική στάση, αναζητώντας το κατάλληλο χρονικό σημείο για μετοχικές τοποθετήσεις. Στοχεύουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Από την άλλη, όσο ποιο γρήγορα λυθεί το θέμα του Τραπεζικού κλάδου, τόσο ποιο γρήγορα θα αναπνεύσει η Κεφαλαιαγορά και η Οικονομία. Όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές και αναλύοντας ιστορικά δεδομένα του Χ.Α. από το 1981, εκτιμούμε ότι ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα υπέρ ‘φιλοεπενδυτικών πολιτικών’, θα επιδράσει θετικά και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έστω και βραχυπρόθεσμα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρυνθεί τραγικά το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές έχασαν έδαφος σήμερα Παρασκευή 8/1, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη διεύρυνση της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, και το συναίσθημα δεν βοήθησε η απουσία οιωνδήποτε θετικών σημείων για μια λύση στη διαμάχη επί των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Τα κρατικά ομόλογα επωφελήθηκαν από την αυξανόμενη ανησυχία για τις παγκόσμιες προοπτικές, με τις αποδόσεις των γερμανικών μακροπρόθεσμων χρεών να μειώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα δύο ετών.
Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,7%, χαλαρώνοντας από την κορυφή τεσσάρων μηνών που άγγιξε την προηγούμενη μέρα. Αργότερα η μεταβολή του στις 8:30 δική μας ώρα ήταν -0,52%. Ο δείκτης μειώθηκε κατά 0,2% στην εβδομάδα.
Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 0,8% και αργότερα βρέθηκε στο -0,31% και ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε -1,26%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,6% και μετά τις 8:30 έχανε -2,01%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε δραματικά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ φέτος και την επόμενη, προκαλώντας φόβους ότι η παγκόσμια επιβράδυνση θα εξαπλωθεί στην Ευρώπη, καθώς οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τις εμπορικές τριβές.
Προσθέτοντας στη ζοφερή διάθεση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping πριν από την προθεσμία της 1ης Μαρτίου για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.
Η στάση του Trump συγκλόνισε τους επενδυτές που προέβησαν σε τοποθετήσεις με την ελπίδα για επίλυση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Οι μετοχές θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω εμπόδια την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin και ο εμπορικός αντιπρόσωπος Robert Lighthizer θα επισκεφθούν την Κίνα. Οι συνομιλίες του Brexit βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου επέκτεινε τη μείωση της στο χαμηλό 2,645%. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund μειώθηκε στο 0,105% την Πέμπτη, το χαμηλότερο από το Νοέμβριο του 2016 μετά τις απότομες περικοπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.