Skip to main content

Talk of the market: Στη σκιά του απολογισμού των ζημιών από τις πυρκαγιές

Οι καταστροφές που προκαλούν οι πυρκαγιές φαίνεται να επιβαρύνουν το κλίμα στο Χρηματιστήριο. Ήδη πωλητές εμφανίστηκαν προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας και η κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη άλλαξε μετά από ένα σερί δέκα ανοδικών συνεδριάσεων, που τροφοδότησαν τα καλά αποτελέσματα των τραπεζών, Εθνικής και Πειραιώς, καθώς και του ΟΤΕ. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,59% ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,60%, με τη μέση αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 46 εκατ. ευρώ, σχεδόν στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας. 

Οι μετοχές της Piraeus Financial Holdings από σήμερα, 9 Αυγούστου, διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο με νέα ονομαστική αξία 0,95 ευρώ ανά μετοχή και χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στη διανομή των μετοχών της Phoenix Vega Mezz Plc. Οι δικαιούχοι της διανομής θα είναι οι μέτοχοι της εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΣΑΤ (DSS) στις 10 Αυγούστου 2021 (record date). Επιπλέον, η Πειραιώς Holdings ανακοίνωσε ότι στις 4.8.2021, η Επιτροπή Λειτουργίας Αγορών του ΧΑ ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών της Phoenix Vega Mezz στην Εναλλακτική Αγορά EN.A. PLUS.

Η Eλλάκτωρ ανακοίνωσε την αλλαγή στον τόπο εισαγωγής των ομολογιών της, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι η διαπραγμάτευση των Πρώτης Τάξεως Ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 670 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6⅜% και λήξη το 2024, θα γίνει στο Χρηματιστήριο της Βιέννης MTF (Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης).

Σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ ο Kamil Ziegler (Εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ.) αγόρασε 1.094 μετοχές στις 3 Αυγούστου. Επιπλέον, η Preskongo Ltd, νομική οντότητα στενά συνδεδεμένη με τον Pavel Saroch (Αντιπρόεδρος Β’, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.) αγόρασε 46.903 μετοχές εταιρειών την ίδια ημερομηνία.

Αύξηση πωλήσεων 3,2% με σημαντική συνεισφορά των έργων ψηφιοποίησης αλλά και των εξαγορών στη Ρουμανία παρουσίασε στο α’ εξάμηνο του 2021 ο όμιλος Inform Λύκος. Οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατ. ευρώ ή +3,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο ενώ η λειτουργική κερδοφορία περιορίστηκε κατά 0,3 εκατ. ευρώ στα 3,2 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένων των ενδοεταιρικών συναλλαγών, οι πωλήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 13,1 εκατ. ευρώ έναντι 13,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι, μειωμένες κατά 0,4 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων (ΕΑΤ) του ομίλου ανήλθαν σε 0,11 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 0,25 εκατ. ευρώ.

Η Trastor ΑΕΕΑΠ απέκτησε από την 100% θυγατρική της Δωρίδα Κτηματική οικόπεδο επιφανείας 16.013,50 τ.μ., στη θέση “Μελίσσια” στον Ασπρόπυργο Αττικής, όμορο σε υπάρχουσα ιδιοκτησία της εταιρείας. Το τίμημα ανήλθε σε 800 χιλ. ευρώ. Θα αναπτυχθεί κτίριο αποθήκευσης και διανομής με πιστοποίηση LEED, διαμορφώνοντας με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ένα υπερσύγχρονο κέντρο διανομής συνολικής επιφάνειας 31,3χιλ τ.μ..

Διευκολύνσεις στους πυρόπληκτους προσφέρουν και οι εταιρείες μέλη της Ένωσης Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις. Αποφάσισαν την αναστολή για έξι μήνες, κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης που αφορά τους πληττόμενους δανειολήπτες, καθώς και την αναστολή ενεργειών τηλεφωνικής όχλησης προς τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί ενώ ετοιμάζονται να προτείνουν εξατομικευμένες λύσεις προκειμένου να διευκολύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. 

Λήγει σήμερα (εκτός απροόπτου, λόγω των πυρκαγιών) η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο myBusinessSupport για τα “κουπόνια” που θα χρησιμοποιούνται έναντι πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών μέσω του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών. Θα επωφεληθούν 31 χιλ. επιχειρήσεις. Οι δικαιούχοι πρέπει να δηλώσουν το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που θα χρησιμοποιήσουν για την έκπτωση.

naftemporiki.gr