Το ΔΝΤ ειδοποιεί τις κυβερνήσεις πως θα κινδυνεύσει η παγκόσμια ανάπτυξη από την έκρηξη των πτωχεύσεων, αν τα κίνητρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αποσυρθούν νωρίς. Ίσως η επιμονή στη χαλάρωση διεθνώς, από πάλαι ποτέ λάτρες της λιτότητας, να δημιουργεί προϋποθέσεις για καλύτερες μέρες στο ΧΑ.
Με το ελάχιστο για τον 25άρη να εμφανίζεται στα πρώτα λεπτά και το ανώτερο στις δημοπρασίες του τέλους, χθες είχαμε μια καθαρά ανοδική συνεδρία που στηρίχθηκε κύρια στην άνοδο του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα τραπεζικά blue chip. Αυτή προκάλεσε γενικευμένη ανακούφιση στο επενδυτικό κοινό μια μέρα που στην Ευρώπη είχαμε ανοδικές συνεδριάσεις και όσο κράτησαν οι συναλλαγές στην Αθήνα και στη Wall Street επικρατούσε αισιοδοξία. Αλλά στη συνέχεια είχαμε το αδύναμο φινάλε της Wall Street. Ο Πρόεδρος Τραμπ ακύρωσε τις συνομιλίες με τους Δημοκρατικούς σε ένα Tweet λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα σταματήσουν μέχρι τις εκλογές, ενώ υπόσχεται ένα μεγάλο νομοσχέδιο τόνωσης μετά τη νίκη του. Αυτό προκάλεσε την πτώση της Wall Street και οι αποτιμήσεις στα λεγόμενα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως το δολάριο και τα ομόλογα κινήθηκαν υψηλότερα.
Σήμερα ωστόσο, οι επενδυτές στην Ασία, φάνηκαν λιγότερο θορυβημένοι, θεωρώντας ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα θα καθυστερούσαν αλλά δεν θα εκτροχιαζόταν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 ταλαντεύονταν από τις δύο πλευρές, βρίσκοντας κάποια υποστήριξη από τα tweets του Trump που φαίνεται να υπόσχονται υποστήριξη με μεμονωμένα κομμάτια δημοσιονομικής τόνωσης. Το δολάριο ήταν σταθερό στο υψηλότερο επίπεδο της εβδομάδας μέχρι στιγμής. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και το ισχυρό δολάριο συμπίεσε το χρυσό στο χαμηλό μιας εβδομάδας.
Ο δε Ερντογάν ξεκίνησε νέο γύρο προκλητικών δηλώσεων που υπογραμμίζουν την πιθανή αύξηση της έντασης στο γεωπολιτικό πεδίο. Μαζί με την ανακούφιση από τα νέα για τα σχέδια της Microsoft και τις ειδήσεις για το ψηφιακό σύννεφο μαζεύτηκαν σύννεφα στο διεθνές σκηνικό τη μέρα που θα αποκαλυφθεί η διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών της FOMC. Σήμερα περιμένουμε τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνόδου της, ενώ από τον πρόεδρο της Fed ως την επικεφαλής του ΔΝΤ ειδοποιούν πως είναι επικίνδυνο να αποσυρθούν τα μέτρα τόνωσης για τις επιπτώσεις από την πανδημία νωρίτερα από το αναγκαίο.
Ο ΓΔ στις 11:00 είχε μεταβολή +0,22%, καθώς ήταν στις 634,81 μονάδες, έχοντας περάσει στο 13ο λεπτό μια τρίχα κάτω από τις 637 μονάδες, τότε που ο ΔΤΡ έγραφε κέρδη πάνω από +0,6%. Ο τζίρος ήταν στα 4,8 εκατ. ευρώ (με ένα πακέτο του ΟΤΕ κοντά στα 1,6 εκατ.) αλλά ο τραπεζικός κλάδος έδειχνε να γίνεται στόχος πιέσεων. Καθώς από κέρδη της τάξης του +0,8% μετά από 25 λεπτά συναλλαγών είχε βρεθεί στο +0,18%, από αλλαγές στο πρόσημο μεταβολής των τραπεζικών blue chip εκ των οποίων η ΕΤΕ μόνο, εμφάνιζε αποτελεσματικές άμυνες. Όλα ειδοποιούσαν πως οι διαθέσεις των θεσμικών για τις τράπεζες θα καθόριζαν το κλίμα.
Όμως στις 11:30, το χαμηλό ημέρας είχε οριστεί οριακά πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας, ενώ στην Ευρώπη οι περισσότεροι δείκτες είχαν περάσει σε αρνητικό πεδίο, από το οποίο κατάφεραν να ξεφύγουν μετά από μια και πλέον ώρα, καθώς ήταν με αρνητικό πρόσημο. Όταν οι αγοραστές ανέβασαν τη ζήτηση στα τραπεζικά blue chip στην Αθήνα, κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις 12:30, οι πωλητές άρχισαν να ζητούν υψηλότερα τιμήματα για να δώσουν μετοχές των ΕΤΕ ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ με μεταβολές στο τετράωρο +3,25%, +3,37% και +1,60% αντίστοιχα, με την ΑΛΦΑ να είναι “ξεχωριστή”, με άνοδο μικρότερη του +1%. Ο τζίρος δε, έχοντας περάσει τα 23 εκατ. ευρώ, διεμήνυε πως το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις συναλλαγές μεγάλωνε. Παράλληλα μεγάλωνε και η διάθεση για ρίσκο και όταν τα κέρδη του ΔΤΡ πέρασαν το 3% και σταθεροποιήθηκαν, ο ΓΔ χτύπησε τις 640 μονάδες, με κέρδη στο πεντάωρο πάνω από +1%. Ο δε καλπασμός του ΓΔ στην αναζήτηση για οροφή χθες ενδοσυνεδριακά, συνεχίστηκε ως τις 16:35 που εμφανίστηκαν τιμές πάνω από τις 643,5 μονάδες, για να υποδεχθούν σε εκείνα τα επίπεδα τους θεσμικούς του δολαρίου. Σωστά πράττοντας, αφού κατέληξε μια μονάδα ψηλότερα. Για όλα αυτά συνέβαλε σημαντικά η υπέρβαση των 310 μονάδων από τον ΔΤΡ, όταν ως τις 14:30 δεν είχε πιάσει τις 300.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε ότι διαφωνεί με την Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτειών. Υποσχέθηκε να περάσει ένα «μεγάλων διαστάσεων νομοσχέδιο τόνωσης» αν κερδίσει τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, το οποίο θα δίνει βάρος στους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,34% ή 376 μονάδες, στις 27.772,76, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,4% στις 3.360,95 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,57% στις 11.154,60 μονάδες.
Στον βιομηχανικό Dow Jones, άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της Procter & Gamble (+0,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-6,7%) και Apple (-2,8%).
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε την Τρίτη την πεποίθησή του ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται περισσότερη δημοσιονομική στήριξη. Υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο το Κογκρέσο να παράσχει περισσότερη δημοσιονομική στήριξη από την απαιτούμενη παρά το αντίθετο.
Κατά 3,7 δις δολάρια ή 5,9% διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, φτάνοντας στα 67,1 δις δολάρια. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι θα φτάσει στα 66,1 δις.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1757 δολ. από 1,1787 την προηγούμενη μέρα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,74%.
ΕΥΡΩΠΗ
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο συνέβαλλε στην εμφάνιση κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Ενώ η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης μπορεί να είναι «ασταθής» αντί της αναμενόμενης ανάκαμψης σε σχήμα V που είχε προβλεφθεί νωρίτερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες Τρίτη 6/10 η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Αλλά σημείωσε, ότι η ΕΚΤ θα «χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία» για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Οι παραγγελίες από την Ευρωζώνη έκαναν άλμα 14,6% σε μηνιαία βάση, ενώ από άλλες χώρες ήταν 1,5% υψηλότερα. Ενώ οι γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες, αυξήθηκαν κατά 4,5% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Ωστόσο, σε ετήσια βάση υποχώρησαν κατά 2,2%.
Στα χρηματιστήρια ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά +0,07% στις 365,88 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,12% στις 5.949,94 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,61% στις 12.906,02 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,48% στις 4.895,46 μονάδες. Στις αγορές της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύθηκε +1,44% και ο ιταλικός ΜΙΒ ανέβηκε +0,85%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε με οριακές διακυμάνσεις σε σχέση με το δολάριο στα 1,1786 δολάρια.
ΧΑ
Η αισιοδοξία σαν αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, έδωσε +5,44% στον ΔΤΡ και άνοδο +1,72%
Η δεύτερη σύνοδος της βδομάδας σφραγίστηκε για δεύτερη μέρα στη σειρά από την υπεροχή της ζήτησης. Μετά από άνοιγμα στις 634,22 με ανοδικό χάσμα (0,79 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (633,43), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε θετικό πεδίο αποκλειστικά. Η αναζήτηση του κατώτερου είχε διάρκεια 1 ώρα περίπου καθώς ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του που ήταν οι 633,51 από 627,33 μονάδες τη Δευτέρα, στις 11:30. Αμέσως μετά ξεκίνησε η αναζήτηση του ανώτερου μέρας ήταν μεγάλης διάρκειας, αφού ξεκίνησε στις 11:30 και στις 17:11 έπιασε τις 644,54 από 634,06 μονάδες την προηγούμενη. Ενώ σε αυτή τη σύνοδο πορεύτηκε για μεγάλα σχετικά διαστήματα έντονα ανοδικά, κυρίως στο δεύτερο μέρος. Με την τιμή του ΓΔ από 11:30 ως τις 12:50 να κινείται από τις 634 προς τις 635,5 μονάδες ωστόσο, από τις 12:50 ως τις 14:50 σκαρφάλωσε ένα εύρος τιμών μεταξύ των 634 και 639,2 μονάδων. Ενώ από τις 14:58 ως τις 16:39 τον κίνησαν από τις 637,4 ως τις 643,6 μονάδων. Αλλά με αυτόν τον τρόπο σκαρφάλωνε η αγορά με νέα υψηλά ανά 40 περίπου λεπτά της ώρας μετά τις 13:45.
Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, και δεν διέκοψε την νευρική ανοδική κίνηση των τιμών στο δεύτερο μέρος, καθώς ο ΓΔ κατάφερε να περάσει ψηλότερα από τις 642 μονάδες από τις 16:26, χωρίς όμως να βρεθεί έκτοτε χαμηλότερα από τις 642,6 μονάδες. Ήταν δεδομένο το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που έφερε σταθερή ανοδική κίνηση από τις 634 στις 637,8 μονάδες επί 60 λεπτά. Διακρίναμε αρχικά μεταβλητότητα στις διαθέσεις για τις Τραπεζικές μετοχές, αν και οι επενδυτές άφησαν τελικά το δείκτη τους ψηλότερα από τις 310,8 από 294,8 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.
Οι δείκτες στην Ευρώπη ξεκίνησαν από θετικό πεδίο ενώ για τους περισσότερους εμφανίστηκαν πιέσεις στο πρώτο ημίωρο και περνώντας μετά την πρώτη ώρα οι περισσότεροι σε αρνητικό πεδίο παρέμειναν εκεί από μια ως δύο ώρες. Πέρασαν κατόπιν όλοι σε θετικό πεδίο εμφάνισαν ενδοσυνεδριακά ανοδική κίνηση, εμφανίζοντας μεταβολές της τάξης του +0,7% με νευρική δυναμική.
Συνεπώς, είχαμε ανοδική τάση και επιφυλακτική στάση διεθνώς αρχικά. Στην Αθήνα είχαμε σχετική ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με άνοδο της τάξης του +0,7%, δυνάμωσε στο δεύτερο μέρος και το μέγιστο ήρθε στο 10λεπτο των δημοπρασιών. Με μέτριους ρυθμούς συναλλαγών κατέληξε μέσω των δημοπρασιών στο +1,72%. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:13 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 10,80 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 4 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 44,884 από 44,466 δις ευρώ.
Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους τα blue chip, ΑΡΑΙΓ +9,45%, ΦΡΛΚ +6,19%, ΔΕΗ +3,28%, ΟΛΠ +3,19%, ΕΧΑΕ +2,84%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου ώθησαν ΒΙΟ -0,99%, ΕΕΕ -0,87%, ΜΥΤΙΛ -0,63%, ΟΤΕ -0,24%.
Τη σύνοδο σφράγισε υψηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 4,458 από 4,198 εκατ. ευρώ την προηγούμενη, που αφορούσαν τον ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΜΟΗ.
Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,970% από 0,974% την προηγούμενη.
Επηρέασαν απολύτως θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+5,44%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,77% από 0,00%, την ΕΤΕ στο +8,24% από +0,71%, ΕΥΡΩΒ στο +4,97% από 0,00% και την ΠΕΙΡ στο +7,69% από 0,00%. Οι μετοχές του FTSEM δεν αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,10% από +0,76%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (21 από 17) έναντι των καθοδικών (4 από 4) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,72% οδηγήθηκε στις 644,35 από 633,43 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1534,89 από 1507,37 με άνοδο +1,83%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,740 από 37,115 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,458 από 4,198 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 67 από 59, των καθοδικών 35 από 33 και οι αμετάβλητες ήταν 14 από 13.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η υποχώρηση στην αισιοδοξία υποδηλώνει διόρθωση στη διήμερη άνοδο
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,96 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 27,52 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1508,20 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:31. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 1534,89 μονάδες. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1532,23. Το κλείσιμο στις 1534,89 από 1507,37 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,83% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,542 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 1347 συμβόλαια με ανώτερο τις 1535,00 μονάδες, κατώτερο τις 1506,00 και τελευταίες πράξεις στις 1535,00 με αποτέλεσμα οι ανοικτές θέσεις να ανέλθουν στις 3603 από 3776. Άλλαξαν επίσης χέρια 264 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο τις 1532,00 μονάδες κατώτερο τις 1511,00 και τελευταίες πράξεις στις 1532,00 από 1504,50 μονάδες ενώ σχηματίστηκαν 526 από 386 ανοικτά συμβόλαια.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Στα calls του 25άρη λήξης Οκτωβρίου διακινήθηκαν 3 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 1500 και 1525 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Οκτωβρίου ο όγκος περιορίστηκε σε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 1475 μονάδες. Για την επόμενη λήξης Νοεμβρίου ανήλθε σε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 1500 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 2500 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ.
Η κίνηση της αγοράς, κρίνοντας από την πορεία του 25άρη, καθορίστηκε γενικά και ειδικά από τις τράπεζες. Ο 25άρης έγραψε ελάχιστο στα πρώτα λεπτά και μέγιστο στις δημοπρασίες, με ακόμα μια σύνοδο που η κλιμάκωση της ζήτησης αφορούσε κύρια τον αδύναμο κρίκο της αγοράς με τη μεγάλη βαρύτητα στην τιμή του FTSE25. Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών βρέθηκε να υποχωρεί χαμηλότερα από τις 294 μονάδες χάνοντας -0,34%. Μετά με σταθερά ανοδική πορεία μικρής κλίσης αρχικά στο πρώτο μέρος και αισθητά μεγαλύτερης στο δεύτερο ξεπέρασε στιγμιαία τις 313 με μεταβολή τότε +6,19% και αφού στις 17:00 βρέθηκε στις 311,94 (+5,81%) κατέληξε στις 310,84 στο +5,44%. Η εγχώρια συναίνεση θεωρούσε και άρα θεωρεί, ότι η υπέρβαση των 310 μονάδων ανοίγει τον δρόμο προς τις 320 με ενδιάμεση στάση τις 317. Στον αντίποδα υπέρ βαθειάς πτώσης θα λειτουργήσει κάθε τιμή του χαμηλότερα των 291 μονάδων.
Η Leon Depolas Sec. παρατηρούσε χαρακτηριστικά: “Ο ΓΔΧΑ προσπαθεί να απομακρυνθεί από το χαμηλό του εύρους διαπραγμάτευσης των τελευταίων μηνών, αλλά ο χαμηλός όγκος συναλλαγών, λόγω μειωμένης διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, αποτελεί ένα σταθερό πρόβλημα. Επιπλέον, ο Τραπεζικός δείκτης υποαποδίδει του ΓΔ, σε αντιστοιχία, ωστόσο, με τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό δείκτη. Η ορατότητα, μεσοπρόθεσμα, για το επόμενο έτος, φαίνεται ότι είναι καλύτερη από την βραχυπρόθεσμη, λόγω της πανδημίας εν όψει Φθινοπώρου και Χειμώνα. Για τον λόγο αυτό, το ‘stock picking’ κυριαρχεί, όπως δείχνουν και οι αποδόσεις των μετοχών σε σύγκριση με τον ΓΔΧΑ και όχι μόνο για τον τελευταίο μήνα. Βλέπουμε υψηλότερα επίπεδα τιμών στο ταμπλώ, αλλά η διαδρομή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη”.
Από το πρωινό σχόλιο της Merit Sec. επιλέξαμε στις παρατηρήσεις για τη ΔΕΗ: “Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ανακοίνωσε ένα προσωρινό εκπτωτικό πακέτο για οικιακούς Πελάτες, Επιχειρήσεις και ευάλωτους Καταναλωτές. Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου, προβλέπεται δωρεάν πάγιο για Όλους, επιπλέον έκπτωση 8% για τους ευάλωτους Πελάτες, έκπτωση 8% σε οικιακούς Πελάτες και Επιχειρήσεις με καταναλώσεις πάνω από 2.000 KWh και διπλασιασμός της έκπτωσης στους Πελάτες e-bill από €5, σε €10. Στόχος της Διοίκησης είναι η αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από το σημερινό 2%, στο 20% έως το 2024”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Ο ΤΡΑΜΠ!!
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας συνεχίζουν να απασχολούν όλες τις χώρες του πλανήτη καθώς το δεύτερο κύμα προκαλεί αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Σαν αποτέλεσμα, όλες οι οικονομίες του πλανήτη πλήττονται καθώς οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα, ενώ την ίδια ώρα αποφασίζουν με πακέτα στήριξης να ανακουφίσουν τους πληττόμενους, με τις ΗΠΑ να ετοιμάζουν το νέο πακέτο ύψους $ 2 τρις. Στο ίδιο μήκος κύματος παραμένει και η νομισματική πολιτική με τις Κεντρικές Τράπεζες να διατηρούν στο μηδέν τα επιτόκια με τα οποία προσφέρουν ρευστότητα και την ΕΚΤ να τα διαμορφώνει στο αρνητικό -0,1% , αγοράζοντας παράλληλα τα κρατικά ομόλογα με το PEPP (Pandemic Emergency Purchase Plan).
Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες των διεθνών αγορών διατηρούνται σε ψηλά επίπεδα με ενσωματωμένο ένα υπολογίσιμο βαθμό υπερτίμησης λόγω της πλημμυρίδας από ρευστότητα που έχουν διοχετεύσει οι Κεντρικές Τράπεζες. Με τις αποτιμήσεις να είναι αναντίστοιχες εκείνων που προκύπτουν από τα τρέχοντα θεμελιώδη των εταιρειών και με αποκλίσεις που διαφοροποιούνται ανάλογα με τον κλάδο: καταγράφοντας ιστορικά υψηλές τιμολογήσεις αν αφορούν εταιρείες του τεχνολογικού τομέα και στον αντίποδα με χαμηλές τιμολογήσεις αν αφορούν εταιρείες της «παλιάς οικονομίας», καθώς η παρατεινόμενη πανδημία οδηγεί ήδη σε μεγάλες ανακατατάξεις με τη νέα κανονικότητα να είναι με πολλούς τρόπους διαφορετική, όπως επεσήμανε ο ιστορικός και συγγραφέας Γιουβάλ Νόα Χαράρι τις προηγούμενες ημέρες που βρέθηκε στην Αθήνα.
Επί πλέον, στις τρέχουσες εξελίξεις πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Ντόναλντ Τραμπ που υστερεί δημοσκοπικά έναντι του αντιπάλου του Τζο Μπάϊντεν ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Έτσι, η εισαγωγή του Αμερικανού Προέδρου στο νοσοκομείο όταν προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό οδήγησε σε αναταραχή όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη, τις τιμές του πετρελαίου σε υποχώρηση και τις τιμές του χρυσού σε άνοδο. Όμως, η έξοδος του Προέδρου από το νοσοκομείο μετά από παραμονή μόλις 4 ημερών, προκάλεσε ευφορία στις αγορές καθώς απομακρύνθηκε η αβεβαιότητα σε σχέση με τα σενάρια που θα ήταν πιθανά αν η υγεία του Προέδρου επιδεινωνόταν. Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται με νευρικότητα μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και επισημοποιηθεί ότι υπάρχει αδιαμφισβήτητος νικητής !
Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει τη διαδικασία συσσώρευσης με το Γ.Δ. να κινείται γύρω από τις 630 μονάδες. Με την συναλλακτική απαξίωση να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής καθώς η χαμηλή ορατότητα για τα δρώμενα του τραπεζικού κλάδου οδηγούν σε αποχή από τις μετοχές του κλάδου, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εναλλάσσεται στους λοιπούς δεικτοβαρείς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Με τους επενδυτές να προσπερνούν τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών: τις αποφάσεις της Σ.Κ. της Ε.Ε. που οδηγούν σε μείωση του γεωπολιτικού κινδύνου στην Α. Μεσόγειο μέχρι το τέλος του έτους. Τον προϋπολογισμό για το 2021 που προβλέπει επενδυτική έκρηξη στο βαθμό που εκταμιευθούν κονδύλια €5,5 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την αναγγελία της επένδυσης ύψους μέχρι €1δις της Microsoft στη χώρα μας που αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του τεχνολογικού κολοσσού Μπραντ Σμιθ. Εξελίξεις που είναι πιθανό να αλλάξουν το χρηματιστηριακό σκηνικό, όταν τα δεδομένα της πανδημίας επιτρέψουν την υπέρβαση του αποπληθωρισμού και την επάνοδο στην κανονικότητα για την οικονομία, που δεν αναμένονται ωστόσο για τους αμέσως επόμενους μήνες…
Σήμερα
Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν άνοδο κινούμενες υψηλότερα σήμερα Τετάρτη 7/10, ξεπερνώντας το αδύναμο φινάλε της Wall Street, που πραγματοποιήθηκε όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε απότομα τις διαπραγματεύσεις με τους νομοθέτες που σχεδίαζαν μέτρα για επιπλέον οικονομική τόνωση. Ο Τραμπ ακύρωσε τις συνομιλίες με τους Δημοκρατικούς σε ένα Tweet λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα σταματήσουν μέχρι τις εκλογές, ενώ υπόσχεται ένα μεγάλο νομοσχέδιο τόνωσης μετά τη νίκη του.
Αυτό προκάλεσε την πτώση της Wall Street και οι αποτιμήσεις στα λεγόμενα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως το δολάριο και τα ομόλογα κινήθηκαν υψηλότερα. Οι επενδυτές στην Ασία, ωστόσο, φάνηκαν λιγότερο ταραγμένοι, θεωρώντας ότι τα κίνητρα θα καθυστερούσαν παρά θα εκτροχιαζόταν.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κινήθηκε +0,2% υψηλότερα σε μια νέα κορυφή δύο εβδομάδων, ενώ στις 8:50 δική μας ώρα είχε κέρδη +0,44%. Με άνοδο 0,8% στην Αυστραλία, όπου ένας επεκτατικός προϋπολογισμός ανέβασε τις μετοχές. Ενώ στις 8:50 δική μας ώρα είχε κέρδη +1,29%.
Ήταν αξιόλογα τα κέρδη στο Χονγκ Κονγκ που άφησαν αρχικά τον Hang Seng στο +0,7%, αλλά στις 8:50 δικής μας ώρα είχε κέρδη +0,98%. Ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας μειώθηκε -0,2% και στις 8:50 δικής μας ώρα είχε μεταβολή -0,03%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 ταλαντεύονταν από τις δύο πλευρές, βρίσκοντας κάποια υποστήριξη από τα tweets του Trump που φαίνεται να υπόσχονται υποστήριξη για μεμονωμένα κομμάτια δημοσιονομικής τόνωσης. Ενώ στις 8:50 δική μας ώρα είχαν κέρδη +0,31%. Το δολάριο ήταν σταθερό στο υψηλότερο επίπεδο της εβδομάδας μέχρι στιγμής. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και το ισχυρό δολάριο συμπίεσε το χρυσό στο χαμηλό μιας εβδομάδας.
Οι αγορές μετοχών, ομολόγων και νομισμάτων της Κίνας είναι κλειστές για διακοπές έως τις 9 Οκτωβρίου.
Η πτήση για ασφάλεια το βράδυ της Τρίτης εξηγεί εν μέρει το φαινόμενο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ που μειώθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,7403%.
Οι έμποροι νομισμάτων αγόρασαν επίσης δολάρια, ωθώντας τον δείκτη δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αφήνοντας τόσο τις αγορές συναλλάγματος όσο και τις αγορές ομολόγων σε καλή κατάσταση πριν από την κυκλοφορία των πρακτικών Fed αργότερα σήμερα.