Skip to main content

Ισχυροποιούνται οι πιέσεις στο Χ.Α.

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με την αγορά μετά από τρεις ημέρες «αντίστασης» στα επίπεδα των 650 μονάδων να δείχνει ανήμπορη να τα διαφυλάξει άλλο.

Ειδικότερα, στις 15:42, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,21% στις 646,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 14 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει πτώση 1,26% στις 187,37 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 5,42% στις 166,59 μονάδες.

Η αγορά δείχνει να φθείρεται εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και απουσίας ορατότητας για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου και της οικονομίας. Ο τζίρος παραμένει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, αποτυπώνοντας αφενός την κατακόρυφη πτώση των αποτιμήσεων και αφετέρου την απροθυμία των δρώντων για trading πάνω στις στρατηγικές τους θέσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ η κυβέρνηση ξεκίνησε την εφαρμογή των προβλεπομένων από το 3ο μνημόνιο, ειδικά στο μέτωπο των φορολογικών επιβαρύνσεων (π.χ. ΦΠΑ νησιών), συντηρείται η αδράνεια ως προς την προώθηση μεταρρυθμίσεων, που είναι το μόνο πεδίο που μπορεί να μεταδώσει θετικά μηνύματα προς τους επενδυτές εντός και εκτός συνόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί να αγνοηθεί και η θέση των εγχώριων επενδυτών, οι οποίοι από τις 3 Αυγούστου (την ημέρα επανέναρξης των συναλλαγών) έως και σήμερα συνεχίζουν να μην έχουν τη δυνατότητα αγορών κάνοντας χρήση των υπολοίπων των τραπεζικών τους λογαριασμών. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι από την ημέρα που άνοιξε ξανά το ΧΑ ο μέσος ημερήσιος τζίρος έχει υποχωρήσει σχεδόν στο μισό, εικόνα που είναι πολύ πιο έντονη από τη διενέργεια των εκλογών μέχρι σήμερα.

Στο ταμπλό τώρα, ισχυρές απώλειες καταγράφει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία πλέον κινείται με απώλειες 9,35%. Ακολουθούν οι ΓΕΚ Τέρνα και η ΕΧΑΕ με απώλειες άνω του 4%, ενώ και η Ελλάκτωρ βρίσκεται στο -3,27%. Απώλειες 3,85% καταγράφει και η Πειραιώς, ενώ άνω του 2% είναι οι απώλειες σε Εθνική, Folli Follie και Ελληνικά Πετρέλαια.

Απώλειες άνω του 1% σημειώνουν οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Λάμδα, ενώ το θετικό τους πρόσημο κρατούν ακόμη οι Grivalia, Aegean, Jumbo, Βιοχαλκο και ΕΕΕ.