Skip to main content

Talk of the market: Κλίμα από την… Ουάσιγκτον

Ορκίζεται ο Τζο Μπάιντεν ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ και, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ νωρίς για να περιμένει κανείς ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, οι αγορές την προεξοφλούν. Όσο για το ελληνικό χρηματιστήριο, παρατηρούνται επιλεκτικές τοποθετήσεις, ενώ χθες η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών ευνόησε την άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 1,55%, αν και δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 800 μονάδες. Η μέση αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 54 εκατ. ευρώ.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του νέου κύκλου διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανοίγει η συζήτηση για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής περιοχής του νησιού.

Ετοιμάζεται ο νέος κύκλος του προγράμματος «Γέφυρα», που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το α’ τρίμηνο του έτους, επεκτείνοντας την ευνοϊκή ρύθμιση επιδότησης των δόσεων δανείων για δανειολήπτες των οποίων το εισόδημα έχει πληγεί από την κρίση. Οι προϋποθέσεις ένταξης στο μέτρο στη νέα του version ενσωματώνονται σε πρόταση της PwC που βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών.

Δύο δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από την επανέκδοση 30ετούς ομολόγου. Η συναλλαγή έγινε με ιδιωτική τοποθέτηση και βασικούς διαπραγματευτές την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Η απόδοση κυμαίνεται σε 1,5%.

Σύμφωνα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για το διασυνδεδεμένο σύστημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το μερίδιο αγοράς λιανικής της ΔΕΗ τον Δεκέμβριο αυξήθηκε περαιτέρω μετά την αύξηση 3% που καταγράφηκε τον Νοέμβριο και ανήλθε σε 66,8%, από 66,3% του προηγούμενου μήνα. Η Μυτιληναίος διατήρησε την ηγετική της θέση με μερίδιο 7,66% από 8% τον προηγούμενο μήνα και ακολούθησε η Ήρων (ΓΕΚ Τέρνα) με 6,16% από 6,55%, η Elpedison με 4,65% από 4,67%, η MRG (Motor Oil) με 3,38% από 3,37% και η Watt & Volt με 2,84% από 2,69% αντίστοιχα.

Η Interlife General Insurance Company μπαίνει στο Χρηματιστήριο από τις 26 Ιανουαρίου 2021. Η εταιρεία είναι ήδη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Το 2019 εμφάνισε έσοδα 81 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 19 εκατ. ευρώ.

Η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και τα επόμενα βήματα για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς συζητήθηκαν σε διαδικτυακή συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο και Ιωάννη Μπρατάκο, αντίστοιχα. Συζήτηση όμως έγινε και με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά, με θέμα την επανεκκίνηση της εστίασης.

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ενέκρινε ομόφωνα τη στρατηγική επένδυση της ELPEN προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ. Η ένταξη της επένδυσης της ELPEN στο Ν. 4608/2019 για τις στρατηγικές επενδύσεις αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία. Πρόκειται δε για την πρώτη βιομηχανική επένδυση που εντάσσεται στον Ν.4608/2019 που συνδυάζει επενδύσεις σε βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και βιομηχανική παραγωγή.

Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην Reggeborgh υποστηρίζοντας ότι η πρότασή της οδηγεί σε σύγκρουση συμφερόντων. Σχετικές αναφορές περιλαμβάνονται σε επιστολή που απέστειλε προς τους μετόχους ενόψει της γενικής συνέλευσης της εταιρείας στις 27 Ιανουαρίου. Τονίζει μεταξύ άλλων ότι η πρόταση της Reggeborgh δεν προάγει τα συμφέροντα της εταιρείας, ούτε ικανοποιεί υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης που να ευθυγραμμίζονται με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η συμμετοχή του Δημοσίου στα έσοδα από τυχερά παιχνίδια που διεξάγει ο ΟΠΑΠ ανέρχεται σε 30%, με βάση όσα ορίζει η σχετική σύμβαση. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει τις τροποποιήσεις που επήλθαν στη σχετική νομοθεσία. Πιο πρόσφατα, στις 13.10.2020 ετέθη σε ισχύ η από 12.12.2011 πρόσθετη πράξη η οποία συνήφθη μεταξύ του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία προβλέφθηκε η παράταση για δέκα έτη (ήτοι, 13.10.2020 -12.10.2030) της από 15.12.2000 Σύμβασης Παραχώρησης και καθορίστηκε συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου σε 30% επί του μικτού κέρδους των παιγνίων.

naftemporiki.gr