Υπο πίεση τελεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να ανακόπτουν το μικρό ανοδικό σερί και να συντάσσονται με τις πτωτικές τάσεις των διεθνών αγορών.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.50), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,71% στις 827,87 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κάμψη κατά 0,49% στις 2.186,10 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 8,38 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 11 ενισχύονται, 23 υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,59% στις 807,05 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 1,11%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,01%, η Eurobank κατά 0,31%, η Alpha Bank κατά 0,94% και η Attica Bank κατά 0,97%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Jumbo και Folli-Follie διολισθαίνουν κοντά στο 2%, ενώ πέριξ του 1,00% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Grivalia Properties, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Μότορ Όιλ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca-Cola HBC αυξάνεται κατά 1,91% και του Μυτιληναίου κατά 0,24%.
Τα κρατικά ομόλογα, ταυτόχρονα, εμφανίζουν οριακές μεταβολές, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 1,6 μονάδα βάσης στο 5,528% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο κατά 0,9 μονάδα βάσης στο 3,308%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, καταγράφουν μικρή επιδείνωση, καθώς διευρύνονται κατά 1,6 μονάδα βάσης στις 513,4 μονάδες βάσης.
Οι επενδυτές, έχοντας επηρεαστεί από το διεθνές κλίμα, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις γεωπολιτικές προκλήσεις και ειδικότερα, στην αυξανόμενη σύγκρουση ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας. Φοβούμενοι περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, σταδιακά στρέφονται προς ασφαλέστερα καταφύγια, όπως τα πολύτιμα μέταλλα.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, o οποίος υπολογίζει τον φόβο των επενδυτών, διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών. «Οι επενδυτές παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την πορεία των μετοχών, αναμένοντας μία στροφή προς τα ασφαλή καταφύγια, όπως τα ακριβά μέταλλα» εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο Τζέφρεϊ Χάλεϊ, αναλυτής της OANDA.
Στο μεταξύ, όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η εξάρτησή τους από τον Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας μειώθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ στα 34,6 δισ. ευρώ για τον μήνα Ιούλιο. Σημειώνεται ότι στις αρχές Αυγούστου, η ΕΚΤ περιόρισε το ανώτατο όριο του ELA στο ποσό των 38,9 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένα «success story» εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θέτοντας ωστόσο, ως προϋπόθεση την τήρηση των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ίδιος, επίσης, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «μία ειδική περίπτωση», επικαλούμενος τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε και την αδύναμη δημόσια διοίκηση.
naftemporiki.gr