Σε θετικό έδαφος επέστρεψε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να ανατρέπουν το αρχικό προβάδισμα των πωλητών, βοηθώντας τον Γενικό Δείκτη να πλησιάσει τις 2.500 μονάδες.
Η προσοχή παρέμεινε στραμμένη στις εταιρικές πράξεις, οι οποίες έρχονται να ανεβάσουν στα 7,79 δισ. ευρώ το άθροισμα των κεφαλαιακών αντλήσεων μέσα στο 2026 (ΑΜΚ, ομόλογα, IPO). Από εκεί και πέρα, στο επίκεντρο τέθηκαν και οι διαδοχικές αποκοπές μερισμάτων, οι οποίες επηρέασαν μερικώς το βραχυπρόθεσμο κλίμα.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης του Euronext Athens σημείωσε άνοδο κατά +0,88% και έκλεισε στις 2.481,33 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε έως τις 2.444,86 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 331,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 86,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από το discount στην τιμή της ΑΜΚ (42,5 ευρώ), αλλά «πέταξε» στο +3%. Μία «ανάσα» από τα 40 ευρώ έφθασε η Motor Oil, ενώ σε θετικό έδαφος επέστρεψαν οι τράπεζες. Πιέσεις ασκήθηκαν σε ΟΤΕ, Helleniq Energy και Titan Cement, καθώς «έκοψαν» το δικαίωμα στο καθιερωμένο μέρισμα.
Σε θετικό έδαφος οι τράπεζες
O τραπεζικός δείκτης, παρά το αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, «γύρισε» σε θετικό έδαφος, καθώς ενισχύθηκε στο +1,37% και τις 2.802 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ξεχώρισε στο +1,92% και τα 15,375 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολούθησε στο +1,61% και τα 4,232 ευρώ, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς διαπραγματεύτηκε στο +1,67% και τα 9,24 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank συσσώρευσε στις παρυφές των 4 ευρώ (+0,30% και τα 3,963 ευρώ).
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Τρ. Κύπρου ενισχύθηκε ελαφρώς στο +0,37% και τα 9,6 ευρώ, με τη μετοχή της CrediaBank να τρέχει στο +3,66% και το 1,19 ευρώ, ανακόπτοντας το αρνητικό σερί. Στο -0,55% και τα 9,945 ευρώ τερμάτισε η μετοχή της Optima Bank.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,89% και 6.288 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ συρρικνώθηκε στο -3,35% και τα 18,78 ευρώ, καθώς σήμερα «έκοψε» το δικαίωμα στο ετήσιο μέρισμα του 0,877 ευρώ/μετοχή (dividend yield 4,5%). Παρομοίως, η μετοχή της Titan Cement έπεσε στο -1,92% και τα 50,95 ευρώ, διαπραγματευόμενη χωρίς το δικαίωμα στην επιβράβευση του 1,1 ευρώ (dividend yield 2,1%). Στο -2,44% και τα 10,78 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της Helleniq Energy, η οποία προχώρησε στην αποκοπή του δικαιώματος για τη συμπληρωματική διανομή του 0,4 ευρώ (dividend yield 3,6%). Νέα πτώση σημείωσαν οι μετοχές του Ομίλου Στασινόπουλου, με τη Cenergy να χάνει -3,04%, τη Viohalco να πέφτει στο -2,4% και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να κλείνει στο -1,00%.
Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε η αγορά την αιφνιδιαστική απόφαση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να προχωρήσει σε ΑΜΚ 659 εκατ. ευρώ, μέσω της διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης. Η τιμή στο ταμπλό «πέταξε» στο +3,09% και τα 45,36 ευρώ, παρότι στην εκκίνηση έγραψε απώλειες της τάξης του -1%. Το αποτέλεσμα ήταν η εισηγμένη να επεκτείνει το premium σε σύγκριση με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (42,5 ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι οι προσφορές ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ, με το ζητούμενο ποσό να καλύπτεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά.
Από εκεί πέρα, η μετοχή της Motor Oil σκαρφάλωσε στο +4,12% και τα 39,96 ευρώ, αγγίζοντας εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 40 ευρώ. Με επιτυχία στέφθηκε η νέα απόπειρα υπέρβασης των 14 ευρώ στη μετοχή της Allwyn, η οποία αυξήθηκε στο +1,4% και τα 14,115 ευρώ. Νέο ρεκόρ στο +1,58% και τα 57,9 ευρώ πέτυχε η μετοχή της Coca Cola HBC, με τις μετοχές των Jumbo, Lamda Development, Metlen και Aegean Airlines να έπονται άνω του +1%. Φρέσκο υψηλό 18ετίας κατέγραψε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία κινήθηκε στο +1,12% και τα 10,86 ευρώ, ενώ πρόσκαιρα έφθασε έως τα 11,12 ευρώ. Δεν αποκλείεται η άνοδος να σχετίζεται με τις εξελίξεις στην ΤΕΡΝΑ, δεδομένου ότι η τελευταία αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο της εταιρείας ύδρευσης.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,10% και 3.189 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ συσσώρευσε στα υψηλά 8μήνου, καθώς διευρύνθηκε στο +0,44% και τα 45,70 ευρώ. Ώθηση έλαβε από τις βελτιωμένες προοπτικές στον λιμάνι του Πειραιά κι από την έγκριση του ετήσιου μερίσματος (1,896 ευρώ/μετοχή). Autohellas, Avax, Quest Συμμετοχών και Qualco κέρδισαν από +1%. Αντίθετα, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών οπισθοχώρησε για 3η διαδοχική ημέρα, διορθώνοντας από τα ρεκόρ των 4,9 ευρώ. Η τιμή περιορίστηκε στο -1,94% και τα 4,56 ευρώ, ενόσω το βρετανικό Qube επέλεξε να αυξήσει τη short θέση στο 0,71%.
Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στη μετοχή της Y/Knot, η οποία πραγματοποίησε ράλι στο +9,49% και το 1,5 ευρώ. «Καύσιμα» στην εισηγμένη παρείχε η νέα επένδυση στον χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας, η οποία έρχεται λίγους μήνες μετά την ΑΜΚ των 22,8 εκατ. ευρώ. Άλμα στο +4,94% και τα 8,08 ευρώ πέτυχε η μετοχή της Profile, επιστρέφοντας στα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Ως κινητήριος μοχλός λειτούργησε το πακέτο των 200.000 τεμαχίων, το οποίο άλλαξε χέρια το μεσημέρι στην τιμή των 8,00 ευρώ/μετοχή, δηλαδή μ’ ένα premium 3,9% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο.
Συνολικά στο Χρηματιστήριο, 57 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 53 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 183,1 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: Αλλαγή παιχνιδιού από 9+1 μετοχές – Με ράλι έως +30% τον Ιούνιο
Η «προίκα» στο Χρηματιστήριο
Πρεμιέρα στο β’ εξάμηνο έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καλείται αν όχι να επεκτείνει, τουλάχιστον να διατηρήσει την κληρονομιά του α’ εξαμήνου.
Το πρώτο μισό του 2026 «έφυγε» με κέρδη +15,99% για τον Γενικό Δείκτη, «παίζοντας» στις παρυφές των 2.500 μονάδων (υψηλό 17ετίας) και θέτοντας τις βάσεις για την 6η συνεχόμενη ανοδική χρονιά. Ταυτόχρονα, η αγορά είδε τον μέσο ημερήσιο τζίρο να εκτινάσσεται στα 343 εκατ. ευρώ (υψηλό 19ετίας) και την κεφαλαιοποίηση να φθάνει στα 182 δισ. ευρώ (υψηλό 19ετίας).
Κινητήριο μοχλό συνιστά το κοκτέιλ θετικών ειδήσεων, το οποίο εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το εγχώριο σκηνικό. Η σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας, η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τα πολλά υποσχόμενα επιχειρηματικά deals, οι συγκριτικά ελκυστικότερες αποτιμήσεις και τα γενναιόδωρα θεμελιώδη μεγέθη φαίνεται να παρέχουν τους βασικούς καταλύτες της κυριαρχίας των αγοραστών.
Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τόσο οι αλλεπάλληλες «κορυφές» της Wall Street, οι οποίες έχουν βελτιώσει το διεθνές κλίμα, όσο και η προδιαγεγραμμένη πορεία επιστροφής της Αθήνας στις Development Markets, η οποία εξασφαλίζει στις ελληνικές μετοχές την ευκαιρία να προσελκύσουν «φρέσκα» και ποιοτικά κεφάλαια.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το τρέχον περιβάλλον δεν στερείται κινδύνων. Από την αναταραχή στη Μέση Ανατολή έως την ανάφλεξη των ενεργειακών τιμών, κι από την αναζωπύρωση του πληθωρισμού έως την αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. Δίπλα σ’ αυτά τοποθετείται και ο πολιτικός κίνδυνος εν όψει της επόμενης βουλευτικής αναμέτρησης, η οποία θα διεξαχθεί το αργότερο έως την άνοιξη του 2027. Η ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου δεν αποκλείεται να «ανοίξει» μια μακρά προεκλογική περίοδο, στην οποία οι μεταρρυθμίσεις είναι πιθανό να χάσουν έδαφος έναντι των υποσχέσεων και των παροχών.
Όσον αφορά το ταμπλό, το ενδιαφέρον αναμφίβολα στρέφεται στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία σε μια αιφνιδιαστική κίνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά σχεδόν 660 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο αρχικός στόχος ήταν τα 500 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης από επιλεγμένους επενδυτές, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης καθορίστηκε στα 42,5 ευρώ, έχοντας μικρό discount σε σχέση με τα πρόσφατα ρεκόρ της μετοχής (-8,6%).
Τη μόδα των κεφαλαιακών αντλήσεων υιοθέτησε και η Seanergy, με τη ναυτιλιακή εταιρεία να ανακοινώνει την πρόθεση έκδοσης διαπραγματεύσιμου ομολόγου, ύψους έως 100 εκατ. ευρώ. Η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει στις 6/7 και θα ολοκληρωθεί στις 8/7, με την εισαγωγή των ομολογιών στο Euronext Athens να προγραμματίζεται για τις 13/7.
Στο μέτωπο των μερισμάτων, σήμερα έλαβαν χώρα αρκετές αποκοπές, οι οποίες επηρέασαν εν μέρει την επενδυτική διάθεση. Συγκεκριμένα, χωρίς το δικαίωμα είσπραξης διαπραγματεύτηκαν οι μετοχές των Helleniq Energy (0,4 ευρώ), Flexopack (0,17 ευρώ), OTE (0,87 ευρώ), Titan Cement (1,1 ευρώ) και Alpha Bank (0,065 ευρώ).
Χρηματιστήριο: «Μικρά» με μεγάλες απώλειες – Ποιες εισηγμένες μένουν εκτός… bull market
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.











