Skip to main content

Market Beat: Το κλίμα είναι βαρύ καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και τα νεύρα τεντώνονται

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι γνωστές σε ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες ενός δράματος διαρκείας που ονομάζεται κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας.

Η Αθήνα αποφάσισε να παρατείνει την αγωνία της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, και οι πιστωτές τονίζουν ότι τελείωσε ο χρόνος. Οι επενδυτές ως χθες θεωρούσαν ότι η παραμονή της διαπραγματευτικής ομάδας στις Βρυξέλλες ήταν θετικό σημάδι και εγγύηση πως θα βρεθεί λύση. Χθες αργά οι εξελίξεις δεν έφεραν λευκό καπνό, αλλά εμφανίστηκαν μερικοί λευκοί ιππότες, για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Τα δεδομένα γύρω από την ελληνική κρίση χρέους έφθασαν στις αγορές της Ασίας, αφού οι διαβουλέυσεις κράτησαν πάλι ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Το αποτέλεσμα είναι η παράταση της αβεβαιότητας ως το αυριανό Eurogroup γιατί  η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου κορυφής: «Εμείς λέμε, όχι χωρίς προσεκτική σκέψη, ότι αυτό το Eurogroup είναι καθοριστικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρόνος είναι πολύ μικρός και ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να λειτουργήσει αμέσως».

Η ανάλυση των συνομιλιών της Πέμπτης αποκάλυψε και πάλι το μεγάλο κενό της κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, αναδεικνύοντας την προοπτική ότι καμία πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί τις προτεινόμενες παραχωρήσεις. Σχολιαστές επεσήμαναν επίσης το γεγονός ότι το γερμανικό κοινοβούλιο πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις οποιεσδήποτε αλλαγές, πριν την πληρωμή για ένα σχέδιο διάσωσης.

Οι συνομιλίες με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεχιστεί το Σάββατο για να αποτρέψουν μια ελληνική χρεοκοπία την επόμενη εβδομάδα. Η Αθήνα οφείλει να επιστρέψει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 1600000000 ευρώ (1.790.000.000 δολάρια), την Τρίτη ή, να αρχίσουν να προετοιμάζονται για ένα «Σχέδιο Β» για την προστασία της ευρωζώνης από την οικονομική αναταραχή στην αγορά.

«Όλα αυτά υπογραμμίζουν τον σημαντικό κίνδυνο η Ελλάδα να αποτύχει να πραγματοποιήσει την πληρωμή στις 30 του Ιούνη προς το ΔΝΤ και να αρχίσει η περίπτωση να εισέρχεται σε περιοχές τεχνικές»,  έγραψαν οικονομολόγοι της Capital Economics. Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα και από το Reuters η τάση αποδίδεται στο ότι «η Ελλάδα απέτυχε και πάλι να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και σκόνταψε προς την κατεύθυνση της χρεοκοπίας». Ενώ τα κύρια νομίσματα όπως το ευρώ και το δολάριο διαπραγματεύτηκαν σε στενό εύρος τιμών, γιατί το σίριαλ του ελληνικού χρέους οδήγησε την πλειονότητα των επενδυτών στο περιθώριο των συναλλαγών.

Με την Ελλάδα στο προσκήνιο για άλλη μια φορά, η αισιόδοξη αίσθηση εκ των δεδομένων των ΗΠΑ που θα μπορούσαν διαφορετικά να ενισχύσουν το δολάριο φουσκώνοντας τις ελπίδες για αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve, είχε περιέλθει σε δεύτερη μοίρα. «Οι traders και οι επενδυτές είναι πολύ ανήσυχοι για το αποτέλεσμα των συνομιλιών για την Ελλάδα» δήλωσε ο Ben Le Brun, αναλυτής της αγοράς στην OptionsXpress στο Σίδνεϊ.

Αποφασίσαμε να αφιερώσουμε μεγάλο μέρος στις αντιδράσεις των αγορών και των αναλυτών του εξωτερικού σήμερα, γιατί όπως συχνά συμβαίνει το «έπος» του ελληνικού χρέους γυρίζει σελίδα πάλι, αφού στην προηγούμενη… δεν γράφτηκε τίποτε.  Οι εγχώριοι αναλυτές το έχουνε ρίξει στην πολιτική ανάλυση αφού μόνο από εκεί προέρχονται οι προκλήσεις και οι τρομάρες για τους επαγγελματίες και τους ιδιώτες επενδυτές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ  

Απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες την Πέμπτη, ανατρέποντας μάλιστα το θετικό ενδοσυνεδριακό τους πρόσημο, καθώς η αγορά επηρεάστηκε αφενός από τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα και αφετέρου από την πτώση του ενεργειακού κλάδου. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,42% στις 17.890,36 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,20% στις 5.112,19 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,30% στις 2.102,31 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Humana ενισχύθηκε κατά 7%, αν και ενδοσυνεδριακά διεκόπη για λίγα λεπτά η διαπραγμάτευσή της λόγω έντονης μεταβλητότητας, μετά τα δημοσιεύματα ότι η Aetna βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτησή της. Η Aetna κέρδισε 4%. 

Επίσης, η Eli Lilly σημείωσε κέρδη 3%, μετά την αναβάθμισή της από την Bank of America Merrill Lynch σε “buy” από “neutral” προηγουμένως, με αφορμή τις εκτιμήσεις για αύξηση των κερδών από συγκεκριμένα φάρμακα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο 0,9% σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι ετών. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,8%.

Επίσης κατά 3 χιλ. αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, στις 271.000, την εβδομάδα από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 20 Ιουνίου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι νέες αιτήσεις θα διαμορφώνονταν στις 274 χιλ.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με την αγορά να τηρεί περισσότερο στάση αναμονής για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα. Απώλειες σημείωσε ο FTSE 100 στο Λονδίνο εξαιτίας των ανησυχιών για την πορεία της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,54% στις 6.808 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,02% στις 11.473 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40  έκλεισε πτωτικά κατά 0,07% στις 5.042 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,23% στις 396,39 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε απώλειες έως και 0,8%. 

Στο ταμπλό, η Hennes & Mauritz υποχώρησε κατά 3,2%, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τελευταίο τρίμηνο απογοήτευσαν τους επενδυτές. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν, ωστόσο το περιθώριο κέρδους μειώθηκε, λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων.

Στον αντίποδα, η Petrofac ενισχύθηκε κατά 4,2%, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της από τη Nomura Holdings. Η μετοχή οδεύει προς την καλύτερη εβδομάδα από το 2010, με την αγορά να εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου θα είναι πολύ υψηλότερα του αναμενομένου.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, μικρή πτώση, στις 10,1 μονάδες, από 10,2 μονάδες προηγουμένως, σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον Ιούλιο στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου GfK.

ΧΑ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν «πρόλαβε» τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, έτσι μετά από μία συνεδρίαση για πραγματικά «γερά νεύρα» προτίμησε να τηρήσει στάση αναμονής και να κλείσει ελαφρώς υψηλότερα από τα επίπεδα κλεισίματος της Τετάρτης. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,10% στις 781,68 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 794,77 μονάδες και η χαμηλότερη στις 763,49. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 3,86% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 96,35 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 0,52 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Η συνεδρίαση δοκίμασε τα «νεύρα» των επενδυτών, που έβλεπαν να αλλάζει το κλίμα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αρκετές φορές. Η ειδησεογραφία για το τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες ήταν ο βασικός καταλύτης του αυξημένου volatility, ενώ πολύ κακή εντύπωση έκανε το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών και των ευρωπαϊκών οργάνων οι πληροφορίες που έρχονταν ήταν συγκεχυμένες και αντικρουόμενες. 

Το trading ομαλοποιήθηκε ελαφρώς με την έναρξη του Eurogroup, το οποίο όμως και πάλι απέτυχε να καταλήξει σε κάποια συμφωνία, ενώ νέο Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ορίστηκε για το Σάββατο το πρωί. 

Πάντως η αγορά έδειξε να τηρεί την ψυχραιμία της προς το τέλος της συνεδρίασης, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος κυλά αντίστροφα, περισσότερο για την Ελλάδα, με την επενδυτική κοινότητα να βλέπει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση της όποιας συμφωνίας μπορεί να αποβεί μοιραία. 

Στο ταμπλό τώρα, ο Γ.Δ. είχε συνολική διακύμανση 4,01%, με χαμηλό ημέρας στις 763,49 μονάδες (-2,23%) και υψηλό στις 794,77 μονάδες (+1,78%), ενώ με ήπια πτώση έκλεισαν οι τράπεζες, σε μια συνεδρίαση που έφτασαν να κερδίζουν από 6,02% και να χάνουν έως 6,14%.

O τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 612,82 μονάδες με πτώση 0,59%, ενώ στις 237,38 μονάδες με άνοδο 0,63% έκλεισε ο FTSE 25, ο οποίος είχε οκτω πτωτικές μετοχές και 12 ανοδικές. 

Ειδικότερα, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Jumbo (+4,40%), του ΟΤΕ  (+4,25%), της ΕΥΔΑΠ (+3,97%), του ΟΠΑΠ  (+2,97%), της ΛΑΜΔΑ (+2,84%), της Viohalco (+2,26%), των ΕΛΠΕ (+1,74%) και του ΟΛΠ (+1,66%).

Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Folli Follie (-4,80%), της Grivalia Properties (-1,95%), της ΕΥΡΩΒ (-1,46%), της Πειραιώς (-1,05%), της Μυτιηναίος (-0,87%) και της  ΑΛΦΑ(-0,35%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Ασφαλειών  (+5,84%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος του Εμπορίου  (-4,77%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 48 κινήθηκαν ανοδικά, 47 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Το διεθνές κλίμα είναι βαρύ.

Ο σχηματισμός των candlesticks των συνεδριάσεων της βδομάδας ευνοεί μια μεγάλη πτώση σήμερα με πρώτη στήριξη στις 226 αν και πιο πιθανό είναι να φρενάρει η πτώση όταν ο 25άρης πλησιάσει στις 214 μονάδες. 

Προχθές σημειώναμε ότι τεχνικά η συνέχεια στην άνοδο είναι πιθανότερη από κάθε άλλη εκδοχή στην περίπτωση που δεν αλλάξει δραματικά η ροή των ειδήσεων. Αυτό δεν έγινε δυνατό αφού από τις Βρυξέλλες πολύ νωρίς οι πιστωτές ανέβαζαν τους τόνους και τις απαιτήσεις τους. Από χθες υπάρχει το τελεσίγραφο του Σαββάτου για το Eurogroup.  Οι θεσμικοί του ΧΑ ήταν ψύχραιμοι και έδειξαν ότι ήθελαν να διορθώσουν υπερβολές και όχι να ξεφορτώσουν μετοχές και να φύγουν. Αυτό επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο η χθεσινή δυναμική. Τελικά η απογείωση του ΧΑ έγινε, ο προορισμός του ταξιδιού είναι ακόμα άγνωστος και η αναγκαστική προσγείωση κάτω από τις 220 μονάδες είναι μάλλον πιθανή.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 26/6, και από το Reuters αποδίδεται στο ότι η Ελλάδα απέτυχε και πάλι να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και σκόνταψε προς την κατεύθυνση της χρεοκοπίας, ενώ τα κύρια νομίσματα όπως το ευρώ και το δολάριο διαπραγματεύτηκαν σε στενό εύρος τιμών, γιατί το σίριαλ του ελληνικού χρέους οδήγησε την πλειονότητα των επενδυτών στο περιθώριο των συναλλαγών.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε κατά -0,6%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε 0,5%. Παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός, διατηρώντας ζωντανές τις προσδοκίες για περισσότερα μέτρα στήριξης από την κεντρική τράπεζα εντός του τρέχοντος έτους.

Οι εξαιρετικής μεταβλητότητας κινεζικές μετοχές, οι οποίες συχνά έχουν δική τους πορεία, υποχώρησε περισσότερο από 4% σε ένα σημείο στις αρχές της διαπραγμάτευσης, καθώς η αγορά αγωνίζεται να αφομοιώσει μια πλημμύρα δημόσιων εγγραφών, αυστηρότερη παροχή μετρητών και σύγχυση για την κατεύθυνση της πολιτικής της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας.

Οι μετοχές της Αυστραλίας έχασαν 1,5%, ενώ η Νότια Κορέα κατάφερνε να αντισταθεί στην τάση και κέρδιζε 0,3%.

 «Εμείς λέμε, όχι χωρίς προσεκτική σκέψη, ότι αυτό το Eurogroup είναι καθοριστικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρόνος είναι πολύ μικρός και ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να λειτουργήσει αμέσως», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου νωρίς την Παρασκευή η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η ανάλυση στις συνομιλίες της Πέμπτης αποκάλυψε και πάλι το μεγάλο κενό της κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, αναδεικνύοντας την προοπτική ότι καμία πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί τις προτεινόμενες παραχωρήσεις. Σχολιαστές επεσήμαναν επίσης το γεγονός ότι το γερμανικό κοινοβούλιο πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις οποιεσδήποτε αλλαγές πριν την πληρωμή για ένα σχέδιο διάσωσης.

Όλα αυτά υπογραμμίζουν τον σημαντικό κίνδυνο η Ελλάδα να αποτύχει να πραγματοποιήσει την πληρωμή στις 30 του Ιούνη προς το ΔΝΤ και να αρχίσει η περίπτωση να εισέρχεται σε περιοχές τεχνικές  έγραψαν οικονομολόγοι της Capital Economics.

Αλλά η συγκρατημένη αισιοδοξία παρέμεινε σε ορισμένες περιοχές της κεφαλαιαγοράς με τις αποδόσεις στα ιταλικά, πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα να πέφτουν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τις ελπίδες για μια συμφωνία την ενδέκατη ώρα. Το σημείο αναφοράς η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund, από την άλλη πλευρά, έφτασε υψηλότερα.

Στα νομίσματα, το ευρώ κατέγραψε οριακά κέρδη κατά 0,2% στα 1,1181 δολάρια. Κόλλησε μέσα σε ένα στενό εύρος τιμών 1,1235 – 1153 για την τρίτη ημέρα. Ήταν έτοιμο να τερματίσει την εβδομάδα περίπου 1,2% χαμηλότερο. Το δολάριο, στριμώχτηκε σε μια ζώνη μεταξύ των 124,38 έως 122,56 γιεν αυτή την εβδομάδα, έπεσε προς τα κάτω 0,2% στα 123,43 γιεν.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Επιτέλους πήραμε μία γεύση από τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση, μετά από 5 μήνες ταξιδάκια ανά τον Κόσμο. Όλοι οι Έλληνες πλέον αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι τους περιμένει και ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Το βασικό ζητούμενο από την αρχή της κρίσης ήταν, η Ελλάδα να παράγει και να εφαρμόσει, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα χειρίζεται τις ιδιαίτερες συνθήκες της Ελληνικής Αγοράς, αλλά και θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της Οικονομίας και τις συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές περιβάλλον

Αυτό ουδέποτε έγινε από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις και ούτε γίνεται και σήμερα, γιατί πάντα η Αντιπολίτευση παρουσίαζε κάποια μαγική λύση, που θα διόρθωνε τα πράγματα χωρίς θυσίες κανενός. Έτσι πάντα οι Κυβερνήσεις αρνούνταν την ευθύνη και την τελευταία στιγμή μας επιβαλλόταν ένα ξενόφερτο σχέδιο. Σήμερα, πολλά πράγματα έχουν απομυθοποιηθεί.

Οι Κινέζοι δεν θα μας σώσουν, οι Ρώσοι δεν θα προκαταβάλλουν μελλοντικά κέρδη, οι Ιρανοί (Άραβες) δεν ανακατεύονται, οι Αμερικάνοι δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη, οι Ινδοί δεν ενδιαφέρονται και ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας (πετρέλαια, φυσικό αέριο, χρυσός κλπ), θέλουν χρόνια για να προσφέρουν προσόδους, άσε που δεν είναι και οικολογικά αποδεκτές επενδύσεις.

Οι μόνοι που δίνουν λεφτά είναι η πρώην “Τρόικα” και θέλουν αξιόπιστο συνομιλητή και διασφαλίσεις. Επειδή χωρίς λεφτά και Συμμάχους διακυβεύεται όχι μόνο η οικονομική επιβίωση, αλλά και η Εθνική υπόσταση της Ελλάδας, γίνεται καθαρό σε όλους, από ποιους συμμάχους και με ποιους όρους θα πάρουμε λεφτά. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, αλλά όσο καθυστερούμε, θα συνοδεύεται και από έντονες πολιτικές εξελίξεις.

Χρηματιστηριακά αυτό αποτυπώνεται στις έντονες διακυμάνσεις, αλλά φαίνεται να υπάρχουν ακόμη σημαντικά ξένα κεφάλαια που πιστεύουν σε αίσιο τέλος.

Επειδή η Χώρα δεν μπορεί να βρει από αλλού χρηματοδοτικές πηγές, η Κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τους Δανειστές, έστω και την τελευταία στιγμή και το ζητούμενο είναι αν αυτή η συμφωνία θα έχει μακρόπνοα χαρακτηριστικά, ή θα είναι μία απλή παράταση κάποιων μηνών.

Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services

Η Αγορά αναμένει την πιθανή συμφωνία με τους Εταίρους, το ποια μέτρα θα περιλαμβάνει τελικά, αλλά και το ποιά θα είναι η αντιμετώπιση στη ρύθμιση του χρέους, αν υπάρξει στην παρούσα φάση. Αν η συμφωνία είναι απλώς μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, αυτό θα είναι κάτι που θα παρατείνει την αβεβαιότητα. Δύσκολα με την απλή παράταση θα επιστρέψει μεγάλο μέρος των καταθέσεων που έφυγε το τελευταίο έτος.

Αν δούμε οριστική συμφωνία για χρέος και για χρηματοδοτικό κενό, τότε θα δούμε και σημαντική μείωση του κινδύνου Χώρας. (country risk).

Σε αυτή την περίπτωση θα δούμε ανοδικές αναπροσαρμογές στις τιμές – στόχους Ελληνικών εταιρειών ενώ αν λυθεί και η πληρωμή των ομολόγων προς την ΕΚΤ, το θετικό σενάριο που αναφέρεται σε επιλεξιμότητα των Ελληνικών ομολόγων στο QE, τότε θα δοθεί ανάσα ρευστότητας.

Στην περίπτωση μη συμφωνίας, οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο θα είναι ραγδαίες και μη προβλέψιμες. Η αύξηση της φορολογίας και η έκτακτη εισφορά στα κέρδη θα επηρεάσει τους ισολογισμούς κερδοφόρων εταιρειών, ενώ και οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα επηρεάσουν αρνητικά κλάδους όπως π.χ. των Τροφίμων.

Οι επόμενοι μήνες μετά τη συμφωνία θα είναι σημαντικοί καθώς σειρά θα έχει η εφαρμογή της αλλά και κάτι πιο σημαντικό. Θα διαπιστωθεί πώς ανταποκρίνεται η πραγματική Οικονομία στους δημοσιονομικούς στόχους που θα έχουν τεθεί, καθώς στο σύνολο των προηγούμενων συμφωνιών υπήρχαν υστερήσεις στους στόχους που είχαν τεθεί και άρα ανάγκη νέων μέτρων. Η Αγορά παρουσιάζει στηρίξεις στις 750, 730 και 680 μονάδες ενώ στον αντίποδα αντιστάσεις τοποθετούνται στις 790, 835 και 880 μονάδες.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ταρακουνήθηκαν οι μετοχές στην Ασία και το ευρώ

Ασιατικές μετοχές και το ευρώ να τρέμει

Οι περισσότερες ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν την Παρασκευή, υπό την καθοδήγηση μιας μεγάλης διόρθωσης των κινεζικών μετοχών. Η αγορά μετοχών της Κίνας A κατηγορίας υποχώρησαν περισσότερο από 4% το πρωί. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε 0,9% και Nikkei της Ιαπωνίας βυθίζεται 0,2%.

Το ευρώ υποχώρησε σε στενό εύρος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ επειδή το έπος του ελληνικού χρέους παρατάθηκε για μια άλλη ημέρα. Μετά από μια μέρα ασαφή συνομιλίες την Πέμπτη, στο Eurogroup σύμφωνα με πληροφορίες (π.χ., Bloomberg) αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου για περισσότερες συνομιλίες το Σάββατο. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η οροφή στον ELA των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει αμετάβλητη, ενώ το ΔΝΤ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει παράταση για την πληρωμή που θα καταστεί ληξιπρόθεσμο στις 30 Ιουνίου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα καταστεί αναπόφευκτη, αν η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός των προσεχών πέντε ημερών, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ. «Θα κάνουμε τα πάντα μέχρι την 30ή (Ιουνίου) ώστε οι Έλληνες να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι για μεταρρυθμίσεις. Ένα Grexit δεν είναι ο στόχος μας, αλλά θα είναι αναπόφευκτο, εάν δεν υπάρξει λύση εντός των προσεχών πέντε ημερών», ανέφερε  ο Έτινγκερ στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει καμία έκτακτη συνάντηση για την Ελλάδα έως το Σάββατο εξέφρασε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή. «Όλες οι εξελίξεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, όπου Ελλάδα και θεσμοί θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία» επισημαίνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών ξεκινάει άμεσα με στόχο τη σύγκλιση των θέσεων μεταξύ δύο πλευρών μετά τη νέα αποτυχημένη προσπάθεια του Εurogroup να καταλήξει χθες το απόγευμα σε συμφωνία. Στο Εurogroup σήμερα υποβλήθηκαν δύο κείμενα, ένα των θεσμών και το δικό μας, δηλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι πολλοι συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική τόσο στο κείμενο των θεσμών όσο και στο δικό μας.

Στα αλλεπάλληλα Eurogroup που μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγήσει σε λύση αναφέρθηκε σε tweet του o Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, τονίζοντας ότι είναι πλέον ώρα να υπάρξει αποτέλεσμα. «Σήμερα στο Ελσίνκι. Αύριο στις Βρυξέλλες. Πέντε συνεδριάσεις του Eurogroup σε εννέα ημέρες πρέπει να είναι κάποιου είδους ρεκόρ. Ώρα για αποτέλεσμα», τόνισε στη σχετική του ανάρτηση. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν το άνοιγμα των αγορών την επόμενη Δευτέρα μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο συμμετέχοντες στη συνεδρίαση.

Κατά την κλειστή συνεδρίαση των ηγετών του ΕΛΚ η κ. Μέρκελ φέρεται να είπε ακόμα ότι η Γερμανία «δεν θα εκβιαστεί» από την Ελλάδα.

H συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου θα είναι «ζωτικής σημασίας» διότι στενεύουν τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά το δείπνο των ηγετών της Ε.Ε..

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση για το ελληνικό πρόγραμμα και ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Grexit. Πιστεύω ακόμη ότι θα επικρατήσει τελικά η λογική, ακόμη και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια – δυο μέρες, αλλά θα υπάρξει λύση», δήλωσε ο κ.Σουλτς 

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι η μοναδική διέξοδος, υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Όπως εξηγεί ο Έλληνας βουλευτής, το πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ για την διετία 2015 – 2016 θα επιτείνει τον αποπληθωρισμό και θα επαναφέρει την ελληνική οικονομία στην ύφεση. «Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να λάβει σκληρά μέτρα, χωρίς καμία πιθανότητα ουσιώδους ελάφρυνσης του χρέους ή κάποιου σημαντικού επενδυτικού προγράμματος» εξηγεί, τονίζοντας ότι οι θεσμοί επαναλαμβάνουν τα λάθη του 2010.

Από τα 250 έως τα 1.500 ευρώ κυμαίνονται οι συντάξεις στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Στην Ελλάδα, η οποία αριθμεί 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχος, η σύνταξη κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 882 ευρώ το μήνα (713 κύρια σύνταξη, 169 επικουρική).

Προσφορά για την παραχώρηση του οικοπέδου 1 στο ΒΔ Ιόνιο, για το οποίο εκφράστηκαν αμφισβητήσεις από την πλευρά της Αλβανίας, σκοπεύουν να υποβάλουν τα ΕΛΠΕ, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης στη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη, το Δημόσιο παραχωρεί για έρευνες υδρογονανθράκων συνολικά 20 περιοχές στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος και η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 14 Ιουλίου.

Νέο διοικητικό συμβούλιο εξέλεξε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Space Hellas.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την τελική του έγκριση στο επενδυτικό σχέδιο ύψους315 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο, με στόχο την προώθηση της χρηματοδότησης βιώσιμων επενδύσεων, έδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ΕΚ τροποποίησε τη δομή χρηματοδότησης του ταμείου, πέτυχε αυξημένη λογοδοσία σε ό,τι αφορά την επιλογή της ηγεσίας του ταμείου και ενίσχυσε τη δημοκρατική εποπτεία της λειτουργίας του, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό με 464 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 19 αποχές.

Μικρή πτώση, στις 10,1 μονάδες, από 10,2 μονάδες προηγουμένως, σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον Ιούλιο στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου GfK. Είναι η πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2014, που ο δείκτης καταγράφει πτώση, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι η κύρια αιτία είναι η ελληνική κρίση έχει αυξήσει την οικονομική αβεβαιότητα.

Η επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα θα οδηγήσει το ευρώ στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, εκτιμά η BNP Paribas, σε νέο της σημείωμα προς τους επενδυτές. Σύμφωνα με την γαλλική επενδυτική τράπεζα, το ευρώ θα επιστρέψει στην καθοδική του πορεία, καταλήγοντας στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, υπό την προϋπόθεση βέβαια, η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Όπως εξηγεί, με την επίλυση της ελληνικής κρίσης, οι επενδυτές θα επιστρέψουν στο βασικό σενάριο, το οποίο προβλέπει ότι οι αγορές θέλουν ένα φθηνό ευρώ.

Το κόστος ενοικίασης στη Βρετανία είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, όμως οι ιδιοκτήτες κατοικιών επωφελούνται από τα φθηνά ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια. Οι ενοικιαστές στη χώρα δαπανούν το 39,1% του εισοδήματός τους για ενοίκιο συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 28%, σύμφωνα με στοιχεία της Βρετανικής Ομοσπονδίας Στέγασης (ΝΗF). Εκπροσωπούν περίπου το 17% του συνόλου των κατοίκων της χώρας, είναι δηλαδή μικρό ποσοστό, όμως βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλό κόστος. Συγκριτικά, οι ενοικιαστές σε Ολλανδία και Γερμανία πληρώνουν ενοίκιο περίπου 50% χαμηλότερο σε σχέση με τη Βρετανία.

Στα 865 εκ. δολάρια ενισχύθηκαν τα κέρδη της Nike για το τρίμηνο, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου. Σύμφωνα με το MarketWatch, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 865 εκ. δολάρια ή 0,98 δολάρια ανά μετοχή έναντι 698 εκ. ή 0,78 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5% καθώς ανήλθαν στα 7,78 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα έσοδα θα ανέρχονταν στα 7.69 δισ. δολάρια.

Άνοδο 0,9% σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι ετών, καθώς οι Αμερικανοί ξόδεψαν περισσότερα χρήματα για την αγορά αυτοκινήτων και βενζίνης. Προς τα πάνω αναθεωρήθηκαν και οι δαπάνες του Απριλίου και του Μαρτίου, όπως προκύπτει από τα αναθεωρημένα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκε, εν τω μεταξύ, κατά 0,5%, για δεύτερο συνεχή μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,8% και των προσωπικών εισοδημάτων κατά 0,5%.