Του Κώστα Ιωαννίδη
Τα πράγματα στο διεθνές πεδίο δεν βελτιώθηκαν χθες και σήμερα το πρωί αυτό αποτύπωσαν οι δείκτες των ασιατικών αγορών. Καθώς οι τελευταίες ανταλλαγές μηνυμάτων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον σηματοδότησαν τον αυξημένο κίνδυνο ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
«Αυτό το είδος των σκόπιμα προκλητικών εμπορικών διαφορών είναι ωμή οικονομική τρομοκρατία, οικονομική ανθρωποκτονία, οικονομικός εκφοβισμός». Δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Zhang Hanhui, ενώ σύμφωνα με τον τύπο της Κίνας το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες για να επιστρέψει το «χτύπημα» στην Ουάσιγκτον, αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ παρατήρησε ότι “δεν είναι ακόμα έτοιμος” να συνάψει συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο.
Χθες πάντως, η τάση φυγής από το ρίσκο των μετοχικών επενδύσεων στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ούτε η στροφή του ενδιαφέροντος των διαχειριστών κεφαλαίου στις αγορές ομολόγων ήταν πρωτοφανής όπως φαίνεται από τα σχόλια των εγχώριων παραγόντων. Ακόμα και η πιθανότητα να πιεστούν οι μετοχές της Αθηναϊκής αγοράς έμοιαζε υψηλή μετά το τεράστιο άλμα των τιμών σε δυο μόλις συνόδους. Αλλά η κίνηση του μέσου όρου ήταν έκπληξη αφού το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια μικρή πτώση του (-0,20%) ενώ ο 25άρης έστω και με επτά μόνο blue chip σε άνοδο έκλεισε με κέρδη +0,33%.
Η χρηματιστηριακή της Eurobank ειδοποιούσε: «Η ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές δεν είναι υποστηρικτική σήμερα και θα επηρεάσουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο και επομένως θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Χ.Α., λόγω και της δυνατής πορείας στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις».
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Η δυναμική του προηγούμενου διημέρου προϊδεάζει ότι ο ΓΔ θα επιδιώξει την αναρρίχησή του προς τις 800 μονάδες, αλλά και την υπέρβασή τους. Ο στόχος είναι εφικτός, ιδιαίτερα αν οι συναλλαγές διατηρηθούν σε τριψήφια επίπεδα. Το αρνητικό κλείσιμο στη Wall Street και η επιφυλακτική εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, ωστόσο, δεν ευνοεί στην εύκολη επίτευξή του στη σημερινή συνεδρίαση».
Από την Beta Sec υπογράμμιζαν: «Οι επερχόμενες Εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου τις καλωσόρισε η Αγορά, καθώς η Νέα Δημοκρατία που κέρδισε τις Ευρωεκλογές θεωρείται πιο φιλική προς τις Επιχειρήσεις και πρόκειται να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της οικονομικής της ατζέντας. Η αποφυγή μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, που θα μπορούσε να ανατρέψει τη δημοσιονομική προσαρμογή θεωρείται επίσης θετική. Έχουμε εισέλθει σε ένα ανοδικό δρόμο, τουλάχιστον για τις εβδομάδες έως τις εκλογές, με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Στη σημερινή συνεδρίαση δε θα αποκλείαμε μία συσσώρευση. Αλλά συνολικά παραμένουμε θετικοί για τις Ελληνικές μετοχές».
Από το πρωί χθες η ανησυχία είχε εγκατασταθεί στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Την γέννησε η εμφάνιση του φαινόμενου που έχει στοιχειώσει το φρόνημα των επενδυτών δυο φορές αυτό το 12μηνο. Αναφερόμαστε στην πτώση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ σε επίπεδα που είναι χαμηλότερα από το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων μικρής διάρκειας (3 μήνες).
Την ώρα λοιπόν που στην Αθήνα οι επενδυτές άφησαν τον ΓΔ στις 791,4 μονάδες με μεταβολή -0,41% στην Ευρώπη οι μεταβολές των βασικών δεικτών ήταν της τάξης του -1,5% και στις ΗΠΑ ο Dow Jones έχανε -0,77% έχοντας βρεθεί ακόμα χαμηλότερα στην αρχή. Η διεθνής δυναμική είχε μικρή συμμετοχή στη διαμόρφωση των τιμών των μετοχών που προτιμούν οι ξένοι θεσμικοί. Αποτέλεσε ωστόσο τον καμβά πάνω στον οποίο σχεδιάστηκε η στρατηγική για τη μέρα. Με βέβαιη την βουτιά των μετοχικών αξιών παγκόσμια άφησαν στην άκρη τα σχέδια εμφανούς αύξησης θέσεων σε συγκεκριμένες εταιρίες. Επέλεξαν το «ξεσκαρτάρισμα» των χαρτοφυλακίων μετά το «δώσε και μένα μπάρμπα» ράλι, αγωνιώντας για τη διάρκεια του συντονισμένου sell off.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων στα ομόλογα αύξησε τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα στη Wall Street να επικρατήσουν πιέσεις. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,87% ή 221 μονάδες στις 25.126, ο S&P σημείωσε πτώση 0,69% στις 2.782 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,79% στις 7.547 μονάδες.
Στον δείκτη Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+1,9%) και Dow Inc. (+0,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Johnson & Johnson (-4,4%) και Nike (-3,1%).
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 2,24% ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να υποχωρεί σε χαμηλό αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου 2017, στο 2,21%. Το spread ανάμεσα στην απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου και του 3μηνου έντοκου γραμματίου κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος περαιτέρω, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.
Η Huawei η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία τεχνολογίας υπέβαλε στην αμερικανική δικαιοσύνη αίτημα να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος με τον οποίο της επιβλήθηκαν νέες, σαρωτικές κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Επιπλέον, η εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι η χώρα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες για να αντεπιτεθεί στον εμπορικό πόλεμό τους, λέγοντας σ’ ένα εξαιρετικά δριμύ σχόλιο, «μην πείτε πως δεν σας προειδοποιήσαμε».
ΕΥΡΩΠΗ
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν χαμηλότερα από την ανησυχία για πιθανή ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και από τις πολιτικές εξελίξεις εντός της Ευρωζώνης.
Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,43% στις 370 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,15% στις 7.185 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,57% στις 11.837 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,7% στις 5.222 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,21% στις 9.080 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 1,29% στις 19.999 μονάδες.
Ο αντιπρόεδρος της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι ανέφερε πρόστιμο 3 δις ευρώ στην Ιταλία για παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών, λόγω της αύξησης του χρέους και του διαρθρωτικού ελλείμματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε χθες επιστολή στην ιταλική κυβέρνηση ζητώντας της εξηγήσεις για την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της Ιταλίας, δήλωσε αξιωματούχος των Βρυξελλών στο Reuters. Η Ρώμη πρέπει να απαντήσει στην επιστολή ως την Παρασκευή.
ΧΑ
Σχεδόν… άνοδος, το -0,20% στην Αθήνα, απέναντι σε διεθνές ξεπούλημα
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές των βασικών δεικτών νευρικά και μόνιμα χαμηλότερα από την τιμή του κλεισίματος της Τρίτης με μια περιπετειώδη διαπραγμάτευση από την αρχή ως το τέλος. Άξιο αναφοράς το φαινόμενο της επίσκεψης του ΓΔ τρεις φορές στο επίπεδο των 793 μονάδων όπου και έκλεισε τελικά. Αρχικά με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 3,77 μονάδες στις 790,86, αναζητήθηκε γρήγορα το ανώτερο μέρας που στις 10:47 φάνηκε να είναι στις 793,02 μονάδες. Αναζητήθηκε αμέσως μετά χαμηλό μέρας που στις 11:41 ήταν κοντά στις 786 μονάδες. Η αντίδραση από εκεί τον οδήγησε στις 15:22 στις 793,01 μονάδες αλλά με την απάντηση όσων ρευστοποιούσαν θέσεις ορίστηκε στις 15:47 το ελάχιστο μέρας και ήταν οι 785,17 έναντι 773,64 των μονάδων την προηγούμενη σύνοδο. Το ανώτερο μέρας έφερε η κίνηση των τιμών από τις 16:00 ως το τέλος των δημοπρασιών και ήταν οι 793,12 από 796,53 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.
Έγινε σαφές από την κίνηση του πρώτου μέρους, όταν φάνηκε αδύνατο να οριστεί πλάγια κίνηση με αποτέλεσμα την ταλάντωση διαρκείας μεταξύ 785 και 793 μονάδων, πως η σύνοδος δεν θα έμοιαζε με της προηγούμενης μέρας. Με δεδομένο πως το μέγιστο μέρας, της συνόδου της Τρίτης, ήταν στις 796,5 μονάδες έμοιαζε πως είχε επιλεχθεί η συσσώρευση χαμηλότερα από το επίπεδο με οροφή ημέρας τις 793 που δεν θεωρούσε η αγορά μετά τα χθεσινά οροφή.
Αλλά αυτή η επίμονη προς τα άνω δυναμική μετά από κάθε κύμα ρευστοποιήσεων θα την αποδίδαμε στις τράπεζες που από τις 695 μονάδες ο δείκτης τους με σταθερή κλίση ανέβαινε κλιμακωτά ως τις 712 με σοβαρές διορθώσεις ενδιάμεσα. Έτσι μετά τις 17:00 ο Τραπεζικός δείκτης και ο ΓΔ σημείωσαν το μέγιστο μέρας για δεύτερη μέρα στη σειρά. Η σύνοδος σφραγίστηκε από υποχώρηση των όγκων για τη διαμόρφωση ανοδικής πορείας, με τον μέσο όρο να σκαρφαλώνει τρεις φορές στο μέγιστο του πρώτου μέρους 3 -4 μονάδες κάτω από το μέγιστο της Τρίτης αλλά έδειξε πως απομακρύνθηκε από το επίπεδο των 780 που ήταν γνωστή και από πολλούς εγχώριους αναλυτές αποδεκτή οροφή.
Ενώ στις 17:00 τον άφησαν στις 791,86 μονάδες εμφανίστηκαν εντολές αγοράς και κινήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων στην εξέλιξη των δημοπρασιών και το κλείσιμο του μέσου όρου έγινε στις 793,06 με μεταβολή της τάξης του -0,20%, αφού χτύπησε στις 17:10 στις 793,12 λειτουργώντας θετικά στη διάθεση για ρίσκο στην επόμενη σύνοδο.
Απουσίασε ένα μεγάλο διάστημα με πλάγια πορεία με μικρό σκαμπανέβασμα τη μέρα μιας συντονισμένης, ανεξάρτητα από τα διεθνή, μάχης διαρκείας από την πλευρά των απαισιόδοξων κόντρα στους αισιόδοξους. Το ποσοστό της πτώσης στα χρηματιστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη (-1,2% και άνω), με τις αγορές των ΗΠΑ και του Λονδίνου σε πτώση από αρνητικές για την παγκόσμια ανάπτυξη προσδοκίες, εμποδισε την άνοδο. Αν και εδώ ο ΓΔ κινήθηκε ανεξάρτητα, με το κλίμα στην αγορά της Αθήνας να είναι αισιόδοξο συγκριτικά με τη βουτιά του επενδυτικού φρονήματος στη διεθνή ατμόσφαιρα και τις πτωτικές μετά το μεσημέρι μεταβολές στα ξένα χρηματιστήρια.
Στο δεύτερο μέρος οι δείκτες κινήθηκαν από τους θεσμικούς μονίμως σε αρνητικό πεδίο. Συνεπώς, κυριάρχησε η υπεροχή της προσφοράς απέναντι στην ζήτηση γενικά και απότομα στο δεύτερο μέρος που οδηγεί στις δημοπρασίες, δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία της ζήτησης σε ορισμένα δεικτοβαρή blue chip. Τελικά υπήρξε ισορροπία σε επίπεδα που ήταν 50 μονάδες πάνω από αυτά που κινούσαν τον μέσο όρο στις δυο τελευταίες βδομάδες. Επιτρέποντας να εμφανιστεί ως το τέλος μια υπολογίσιμη ανοδική αντίδραση.
Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν πολύ πάνω από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου, και αρκετά ψηλότερα (185,05 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, με υποχώρηση προσφοράς της έναντι της ζήτησης, τον έκλεισαν 1,57 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.
Τη σύνοδο σφράγισε μικρότερο, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 6,719 εκατ. ευρώ (για ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΜΠΕΛΑ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip,δεν είχε σίγουρα σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρή διακύμανση της απόδοσης τους (6 έναντι 5 μονάδων). Αλλά με μεταβολή 5 μονάδες βάσης, η απόδοση από το 3,19% κατέληξε στο 3,14%.
Το κλείσιμο του ΓΔ στις 793,06 μονάδες, ήταν 7,89 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,06 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (7,95 από 22,89 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 54,775 από 54,662 δις ευρώ. Επτά blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ΜΟΗ +6,25%, ΟΤΕ +3,86%, ΑΛΦΑ +1,67%, ΤΙΤΚ +0,80%, ΣΕΝΕΡ +0,30%, ΕΕΕ +0,12%, και ΑΡΑΙΓ +0,12%, ενώ 15 έκλεισαν με καθοδική μεταβολή.
Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,10% από +6,65%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,67% από +3,82%, την ΕΤΕ στο 0,00% από +0,95%, ΕΥΡΩΒ 0,00% από +9,77% και την ΠΕΙΡ στο -3,94% από +15,04%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,21% από +2,32%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (15 από 7) και τρία ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΕΧΑΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,20% και έφθασε στις 793,06 από 794,63 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2039,91 από 2033,14 με μεταβολή +0,33%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ουσιαστικά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 91,943 από 355,130 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,719 από 27,644 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 81,998 από 322,711 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,070 από 1,694 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 32 από 68, των καθοδικών 59 από 31 και 34 από 28 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Δεν ψαλίδισε τις ευοίωνες προσδοκίες η κινητικότητα στο stock repo
Για εκείνους που προβληματίζονται για τη δυνατότητα της αγοράς να συνεχίσει ανοδικά, αν συνεχιστούν οι τάσεις φυγής από το μετοχικό ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα, η λύση είναι μια. Αποχή από τις συναλλαγές, ως την ώρα που η αποκατάσταση σχετικής ηρεμίας διεθνώς θα αναδείξει τις ευκαιρίες για κέρδη στις αναδυόμενες αγορές που σίγουρα κρύβουν ευκαιρίες για καλύτερες αποδόσεις από αυτές των αναπτυγμένων – χορτασμένων αγορών. Οι υπόλοιποι που καταλαβαίνουν πως τα στοιχήματα ως τη μέρα των εθνικών εκλογών θα δώσουν και θα πάρουν, καλούνται να επιλέξουν τις μετοχές – διαβατήριο συμμετοχής – σε ράλι με σίγουρα υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα και άγνωστο φινάλε. Οι προτεινόμενοι από τους εγχώριους παράγοντες κλάδοι είναι Τράπεζες, Κατασκευές και Εταιρίες Κοινής Ωφέλειας.
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων πλάγια νευρική πορεία, στο μεγαλύτερο διάστημα κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης. Το άνοιγμα στις 2025,81 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 7,33 μονάδων και το ελάχιστο μέρας στις 2014,80 μονάδες σημειώθηκε στις 15:47. Ενώ στις 17:00 σταμάτησε τις 2033,47 μονάδες, το μέγιστο στις 2039,91 ήρθε στις 17:11 και αποτέλεσε τιμή κλεισίματος που αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,33%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 20,571 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουνίου υπήρξε όγκος 1287 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2044,00 μονάδες, κατώτερο τις 2018,50 με τελευταίες πράξεις στις 2044,75 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 198 συμβόλαια λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1982,00 και κατώτερο τις 1964,00 μονάδες με τελευταίες πράξεις στις 1982,00. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιουνίου έγιναν 7629 ΣΜΕ και 1051 της επόμενης.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 842.595 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 16.000 για ΜΥΤΙΛ, στα 12.774 για ΟΠΑΠ και στα 700 για ΠΕΙΡ. Την Τρίτη το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 47.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ και στα 5.000 ΑΛΦΑ.
Από την Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ σημείωσαν χθες το πρωί και η εξέλιξη δεν αναιρεί τις εκτιμήσεις τους: «Συνέχεια ανόδου χθες (Τρίτη 28/5) για το Χ.Α., που αν και ξεκίνησε επιφυλακτικά, τελικά εμφάνισε αγοραστές, ιδιαίτερα στις Τράπεζες, φτάνοντας σε νέα υψηλά. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 746 και αντίσταση στις 806 μονάδες. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1967 και αντίσταση στις 2059. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 637 μονάδες και αντίσταση στις 768. Συμπερασματικά: Νέα υψηλά για τον ΓΔ, που ξεπέρασε με ευκολία το εμπόδιο των 787 μονάδων. Επόμενος στόχος το άνω όριο του ανοδικού καναλιού, αυτή τη στιγμή στις 806 μονάδες. Σε αυτά τα επίπεδα, πιθανόν να βρει ευκαιρία για στάση, με το ιδανικό σενάριο μετά να συνεχίσει πλαγιοανοδικά μέχρι τις 863 μονάδες».
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Η επαναφορά του εμπορικού πολέμου στην ειδησεογραφία και η σημερινή πτώση στα Διεθνή Χρηματιστήρια, έδωσε την αφορμή για ένα ‘profit taking’ στην Ελληνική Αγορά, μετά από τα εντυπωσιακά κέρδη του διημέρου.
Η επερχόμενη Κυβερνητική αλλαγή, αποτέλεσε θετικό “σοκ” για τις Αγορές, με την δυναμική να δίνει αυτόνομη κίνηση στην Ελληνική Αγορά, τουλάχιστον προσωρινά. Όπως όλα δείχνουν, οι Αγορές προεξοφλούν νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες Εθνικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 7/7, με το διακύβευμα να είναι η αυτοδυναμία του νεοεκλεγμένου Κόμματος.
Με την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, επήλθε πλήρης ανατροπή της διαγραμματικής εικόνας όλων των δεικτών και μετοχών. Αν και θα χρειαστεί λίγος χρόνος ώστε να εξαλειφθεί ο “θόρυβος” από τα γραφήματα, τα νέα υψηλά που κατέγραψαν ο ΓΔ και ο ΔΤΡ, δίνουν νέο βραχυπρόθεσμο σήμα αγοράς στο σύστημα.
Η ανοδική διάσπαση των 785 μονάδων του Γενικού Δείκτη, είναι πολλά υποσχόμενη, με τις αντιστάσεις να εντοπίζονται στα επίπεδα των 815 και 840 μονάδων. Στον αντίποδα, πλην της πολύ κοντινής στήριξης των 785 μονάδων, τα πρώρα “οχυρά” βρίσκονται στις 770 μονάδες του ΓΔ.
Παρόμοια εικόνα αυτή του δείκτη Τραπεζών, με την βίαιη ακύρωση του πτωτικού σχηματισμού, μετά την διαμόρφωση νέων υψηλών. Οι 670 μονάδες του κλαδικού δείκτη αποτελούν και την ισχυρότερη στήριξη, ενώ ψηλότερα συναντάμε αντιστάσεις στα επίπεδα των 740 και στις 782 μονάδες. Όπως επισημάνθηκε και νωρίτερα βέβαια, θα χρειαστεί λίγος χρόνος ώστε να ισορροπήσει η τεχνική εικόνα, μετά την πρόσφατη ισχυρή κίνηση.
Ιστορικά, το ρητό “buy the rumor, sell the fact” έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές στο παρελθόν, λειτουργώντας προεξοφλητικά σε επερχόμενες εξελίξεις, όπως αυτή του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου. Εάν ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση, η Αγορά θα κινείται ανοδικά έως την επιβεβαίωση του αναμενόμενου αποτελέσματος, με την ημέρα γνωστοποίησης, να αποτελεί ευκαιρία ‘πώλησης του γεγονότος.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές ακολούθησαν τις απώλειες της Wall Street σήμερα Πέμπτη 30/5αφού οι επενδυτές αποχώρησαν από τις μετοχές και τα κρατικά ομόλογα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τις αποδόσεις του γερμανικού ομολόγου αναφοράς να πλησιάζουν τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στο βίο του.
Λίγο πριν τις 9:00 δική μας ώρα, σύνθετος δείκτης της Σαγκάης υποχωρούσε -0,83% και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχανε -0,57%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν στο -0,48% και οι μετοχές της Αυστραλίας υποχωρούσαν -0,91%. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας ήταν +0,02% ψηλότερα μετά από σύντομη πτώση σε ένα χαμηλό τετράμηνο χαμηλό.
Οι αναλυτές εκφράζουν προσδοκίες πως η επικείμενη διάσκεψη κορυφής του G20 θα μπορούσε να προσφέρει στις αγορές ανακούφιση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εκδήλωση για να αρχίσουν ξανά διαπραγματεύσεις για το εμπόριο. Η σύνοδος έχει προγραμματιστεί για τις 28-29 Ιουνίου στην Ιαπωνία. Εν μέσω της αποδόσεως των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας από την πτήση προς την ασφάλεια, υποχώρησε σε χαμηλό τριετίας -0,179% τη νύχτα. Μια πτώση κάτω από το -0,200% που σημειώθηκε το 2016, θα είχε ως αποτέλεσμα τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Οι αποδόσεις των 10 ετών της Ισπανίας και Πορτογαλίας μειώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι βαθιά αρνητικές αποδόσεις των γερμανικών Bund ενθάρρυναν τους επενδυτές να αναζητήσουν και αλλού ευκαιρία για επενδυτικές αποδόσεις. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ανερχόταν στο 2,262%, αφού μειώθηκε σε χαμηλό 20 μηνών στο 2,210% την Τετάρτη.