Skip to main content

Νέο σφυροκόπημα για τα ιταλικά ομόλογα

Μνήμες από το 2012, όταν η κρίση χρέους βρισκόταν στο απόγειό της, ξυπνάει για μερίδα αναλυτών η «επίθεση», που δέχονται τα ιταλικά ομόλογα στην αγορά κρατικού χρέους. Οι αποδόσεις τους είναι βεβαίως σήμερα πολύ χαμηλότερες από τότε και μάλλον «ζηλευτές» από άλλες χώρες, με δημόσιο χρέος, που υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ. Ωστόσο ο ρυθμός αύξησής τους θυμίζει εκείνη την περίοδο. 

Η απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου έχει καταγράψει αύξηση 79 μονάδων βάσης την τελευταία εβδομάδα, στην μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τον Μάιο του 2012. Διαμορφώνεται στο 1,775%.  

Την ίδια ώρα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει ενισχυθεί κατά 37  μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τις αρχές του 2015 και διαμορφώνεται στο 3,01%. 

Οριακά αυξημένη στο 4,52% είναι αυτή την ώρα και η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, όπως και του πορτογαλικού, που διαμορφώνεται στο 1,99%. 

Οι επενδυτές καταφεύγουν και πάλι στην ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων. Η απόδοση του δεκαετούς Bund υποχωρεί σήμερα στο 0,43%, ενώ χθες είχε υπερβεί το 0,5%. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters