Skip to main content

Talk of the market: Άνοιξε η τουριστική περίοδος

Πολεμικό κλίμα στις ΗΠΑ, με απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσινγκτον και με αστυνομικούς και στρατιώτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με διαδηλωτές για τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ. Την ίδια ώρα μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων του Covid-19 στη χώρα. Πάνω από 104 χιλ. οι θάνατοι. 

Σε αυξημένη επιφυλακή και η Αθήνα, που ενισχύει τον έλεγχο στο Αιγαίο και στην περιοχή της Κρήτης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει κλιμάκωση των κινήσεων αποσταθεροποίησης στην περιοχή από την Άγκυρα. Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, ενόψει της επανεκκίνησης του τουρισμού, η σταθερότητα είναι προαπαιτούμενο για το “αισιόδοξο” σενάριο.    

Άρχισε και τυπικά η τουριστική περίοδος σήμερα, καθώς ενεργοποιείται η πρώτη φάση επανεκκίνησης του κλάδου φιλοξενίας, με το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας. Ωστόσο τα περισσότερα που θα ανοίξουν τη φετινή σεζόν αναμένεται να το πράξουν όταν απελευθερωθούν οι πτήσεις εξωτερικού και ανοίξουν τα σύνορα στον οδικό τουρισμό – σε δύο φάσεις, 15 Ιουνίου και 1η Ιουλίου.

Πάντως το άλλο ΣΚ, δηλαδή κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, τα εποχικά καταλύματα θα παραμείνουν κλειστά, καθώς όπως έχουν εξηγήσει αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης η επανεκκίνηση του τουρισμού και η μετάβαση στα νησιά πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένες φάσεις και κανόνες για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος “πισωγυρίσματος” στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα εισηγμένων εταιρειών και τα στοιχεία για το ΑΕΠ δίνουν τον τόνο στις συνεδριάσεις της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου. Σήμερα 1/6 ανακοινώνει αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς, αύριο 2/6 η ΔΕΗ και την Τετάρτη 3/6 η Motor Oil. 

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι συναλλαγές για το χαρτοφυλάκιο Cairo και την FPS με την doValue, όπως είπε ο Φωκίων Καραββίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ομίλου για το α’ τρίμηνο. Η συνολική αύξηση των χορηγήσεων θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ το 2020, ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας για τις έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Στην Alpha Bank άρχισαν ήδη οι επαφές με επενδυτές για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy. Αυτή την εβδομάδα έχει κλειστεί ραντεβού τηλεδιάσκεψης με την Bank of America Merill Lynch ενώ την άλλη εβδομάδα θα γίνει σχετική παρουσίαση στην Goldman Sachs.

Αύξησε το ποσοστό της στην Alpha Bank η BlackRock σε 5,2%.

Πιέζουν οι εταιρείες του λιανεμπορίου, κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες, για να κατεβάσουν το κόστος των ενοικίων στα καταστήματα. Καθώς η καταναλωτική ζήτηση είναι ασθενική, ζητούν επιμήκυνση του μέτρου μείωσης του ενοικίου κατά 40% μέχρι το τέλος του έτους και επαναδιαπραγμάτευση για το 20121.

Η θυγατρική της Intralot στις ΗΠΑ, INTRALOT Inc., ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Αθλητικού Στοιχήματος στην Washington, DC σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Οργανισμού Λοταριακών και Τυχερών Παιχνιδιών της Περιφέρειας της Κολούμπια.

Aπό σήμερα τίθεται σε ισχύ το μέτρο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες στη μισθωτή εργασία μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. 

Παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την ενίσχυση της ανακύκλωσης των πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης, με την θέσπιση ανταποδοτικού τέλους σε φιάλες, προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, στα εγκαίνια της εκστρατείας “Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης” (συγκεκριμένα πλαστικά μιας χρήσης αποσύρονται από 1η Ιουλίου).

naftemporiki.gr