Skip to main content

Σε τροχιά σύγκρουσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη διαδοχή Γιούνκερ

Το ζήτημα διαδοχής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να διχάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες, που φαίνεται να μην συμφωνούν στη διαδικασία επιλογής του «επικρατέστερου υποψηφίου» που θα αποτελέσει τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.

Οι έντονες διαφωνίες αναμένεται να οδηγήσουν σε θυελλώδεις διαπραγματεύσεις για τα κορυφαία αξιώματα στην Ε.Ε., μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου, όπως επισημαίνουν οι «FT» σε δημοσίευμά τους. O Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επανέλαβε σήμερα την αντίθεσή του απέναντι στην ιδέα του «Spitzenkandidat»(κορυφαίου υποψηφίου), σύμφωνα με την οποία τον Γιούνκερ θα διαδεχθεί ο υποψήφιος από το μεγαλύτερο κόμμα στο ευρωκοινοβούλιο, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Φαβορί θεωρείται ο Μάνφρεντ Βέμπερ του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στο Σίμπιου της Ρουμανίας, ο κ. Μακρόν, που έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην παραπάνω ιδέα, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί τη σωστή προσέγγιση, τονίζοντας ότι δεν θα υποκύψει.

«Ήμουν σαφής σε αυτό το ζήτημα από την αρχή», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του, δηλώνοντας ότι η διαδικασία ξενίζει το εκλογικό σώμα. «Ρωτήστε τους ψηφοφόρους μου. Δεν έχουν ιδέα ποιος είναι ο Spitzenkanditat από οποιοδήποτε κόμμα», ανέφερε. Αλλά και η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπουσκάιτε, εξέφρασε την άποψη ότι η προσέγγιση απέχει από τις «δημοκρατικές διαδικασίες και συνθήκες».

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς τάχθηκε υπέρ, υποστηρίζοντας ότι εάν αγνοηθεί η διαδικασία θα ήταν επιζήμιο για τη δημοκρατία.

Οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αντανακλούν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο να αποφασίσουν τους διαδόχους του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το σύστημα «Spitzenkandidat» επέτρεψε στον Γιούνκερ να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν το 2014, ως κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ, που είχε εξασφαλίσει στις ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς τις περισσότερες έδρες. Πολλοί όμως ηγέτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί στην επανάληψη της διαδικασίας.