Skip to main content

Deutsche Bank: Αντίο στο όνειρο της Wall Street, εστιάζει στην Ευρώπη

Στην πλέον δραστική αναδιάρθρωση του τομέα επενδυτικής τραπεζικής προχωρά η Deutsche Bank, καθώς υπό το νέο της επικεφαλής φαίνεται να αποχαιρετά τις φιλοδοξίες της σε έναν κλάδο, που κάποτε ήταν μεταξύ των τριών κορυφαίων παιχτών. και τη Wall Street, προκειμένου να εστιάσει στην Ευρώπη και τους εταιρικούς πελάτες. 

Η κίνηση ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας, η οποία και έδειξε  «βουτιά» της κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο του έτους. 

«Δεν είμαστε αρκετά δυνατοί σε ορισμένους τομείς» παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Κρίστιαν Σέβινγκ. «Για αυτό θα πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά προκειμένου να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας. Δεν υπάρχει χρόνος να χάσουμε καθώς οι τρέχουσες αποδόσεις για τους μετόχους μας δεν είναι αποδεκτές» υπογράμμισε, αποκαλύπτοντας ότι η Deutsche Bank θα βάλει μαχαίρι στις δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής, στις οποίες όπως «δεν είχε πετύχει να εξασφαλίσει βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», προκειμένου να στρέψει και πάλι την προσοχή σε «επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και άλλους φορείς, των οποίων οι δραστηριότητες είναι στενά συνδεδεμένες με τη γερμανική και ευρύτερα ευρωπαϊκή οικονομία». Η γερμανική τράπεζα περιορίζει με τον τρόπο αυτό αισθητά την παρουσία της στις ΗΠΑ και την Ασία, ενώ όπως είπε η αναδιάρθρωση θα έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού της παγκοσμίως. Δεν έδωσε, ωστόσο, συγκεκριμένο αριθμό για τις θέσεις, που θα χαθούν. 

Το πρώτο τρίμηνο του έτους τα προ φόρων κέρδη της μειώθηκαν περισσότερο από 50% στα 432 εκατ. ευρώ. Στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής έκαναν «βουτιά» 74%.Τα συνολικά έσοδα της τράπεζας ήταν μειωμένα κατά 5% στα 6,98 δισ. ευρώ, την ώρα που οι προβλέψεις των αναλυτών τα ήθελαν στα 7,27 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από πράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές (trading revenue) συρρικνώθηκαν 17%. Η άκρως απογοητευτική αυτή επίδοση ήρθε την ώρα που τα trading revenue των αμερικανικών ανταγωνιστριών της αυξήθηκαν 12% στο ίδιο διάστημα. Ακόμη και η βρετανική Barclays, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ανταγωνίστριά της, ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, με τα  έσοδά της από πράξεις σε αγορές να καταγράφουν άνοδο 8%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Deutsche Bank έχει απωλέσει φέτος το 24% της κεφαλαιοποίησής της και είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Βloomberg, Financial Times