Skip to main content

Talk of the market: Καλό κλίμα, με ανακοινώσεις στην «Εθνική» υπόθεση

Ικανοποίηση επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης από την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν περαιτέρω συνεργασία με έμφαση σε θέματα ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για την διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας και την επανεκκίνηση της αγοράς.

Εντωμεταξύ, το ψήφισμα για τη στρατηγική της ΕΕ για τον βιώσιμο τουρισμό, το οποίο υιοθετήθηκε με 577 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 80 αποχές χθες, σημειώνει ότι η υγειονομική κρίση έχει παραλύσει τον τουριστικό τομέα στην ΕΕ, με 6 από τα 27 εκατ. άτομα που απασχολεί να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Πρόκειται για το 10% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμπεριλάβουν τους εν λόγω τομείς στα σχέδια ανάκαμψής τους και να λάβουν υπόψη τους το ενδεχόμενο προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ για τις σχετικές υπηρεσίες.

Το Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα δημοπρατήσει γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου 26 εβδομάδων στις 31 Μαρτίου, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 625 εκατ. ευρώ, ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές έως και 30% του ποσού της δημοπρασίας θα γίνουν δεκτές στη συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος δανεισμού σε ανάλογη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου ήταν -0,28%.

Μετά από την χθεσινή αργία το χρηματιστήριο επανέρχεται σήμερα με αφετηρία τα επίπεδα των 837 μονάδων που έκλεισε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με την πλειονότητα των μετοχών να καταγράφει κέρδη και με την αξία των συναλλαγών να “προσγειώνεται” στα 58 εκατ. ευρώ από τα 161 εκατ. ευρώ της προηγούμενης συνεδρίασης (μαζί με τα πακέτα που διακινήθηκαν). Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις εταιρείες που ανακοινώνουν αποτελέσματα, με την Εθνική Τράπεζα να παίρνει σήμερα της σκυτάλη.

Εντωμεταξύ είναι πολύ πιθανό σήμερα να έχουμε ανακοινώσεις από την Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη CVC. Εξάλλου, το Reuters μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι επήλθε συμφωνία για την μεταβίβαση από την Εθνική Τράπεζα στο private equity της CVC Capital, του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Πωλήσεις ύψους  521,3 εκατ. δολ. εμφάνισε το 2020 ο όμιλος Φάγε, σημειώνοντας αύξηση 5,5%, με αύξηση 4,3% στην Ελλάδα. Οι επιδόσεις αποδίδονται στην αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 7,5%, στη μείωση της μέσης καθαρής τιμής κατά 2,9% και στην θετική επίδραση κατά 0,9% από την ενίσχυση του δολαρίου έναντι της βρετανικής λίρας. Εντωμεταξύ αποσύρονται τα σχέδια για δημιουργία νέου εργοστασίου στο Λουξεμβούργο και δρομολογείται νέα επένδυση στη Δυτική Ευρώπη.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την υπογραφή νέας τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 2021-2024.

Σε μόλις 10% εκτιμάται η πτώση πωλήσεων στο α’ τρίμηνο του 2021 για τον όμιλο Fourlis, που εστιάζει τη στρατηγική του στη βελτίωση της απόδοσης των δικτύων ΙΚΕΑ και Intersport, ενώ σχεδιάζει και την έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου το φθινόπωρο από την Housemarket που αναπτύσσει το δίκτυο ΙΚΕΑ, στο ύψος του προηγούμενου, ήτοι τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ. Αισιόδοξη για τη συνέχεια του 2021 εμφανίστηκε η διοίκηση του ομίλου μιλώντας την Τετάρτη 24 Μαρτίου στους αναλυτές στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της χρήσης 2020.

H Vantage Towers, θυγατρική της Vodafone Group, προχώρησε στην ολοκλήρωση της απόκτησης του 100% της Vantage Towers Greece, της κοινής εταιρείας διαχείρισης παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα που σύστησαν η Vodafone και η Wind. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, η Vantage Towers άσκησε το δικαίωμα να αποκτήσει ποσοστό ύψους 38% που κατείχε η Crystal Almond, μητρική της Wind Ελλάς, στη Vantage Towers Greece. Η Vantage Towers κατέβαλλε τίμημα 288 εκατ.ευρώ στην Crystal Almond. 

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν σχέδιο για την ενίσχυση της Energean με συνολικά κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο. Για να διατηρηθεί η παραγωγή πετρελαίου στο μοναδικό ενεργό κοίτασμα της χώρας στον Πρίνο δρομολογούνται μέτρα που θα επιλύσουν τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας, αν και το σχέδιο που θα περάσει από τη Βουλή, προβλέπει σημαντικές εξασφαλίσεις για το δημόσιο.

Την επανέναρξη των κρουαζιέρων στην Ευρώπη ξεκινά η Celebrity Cruises. Η πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Lisa Lutoff-Perlo, γνωστοποίησε ότι το νέο Celebrity Apex θα αρχίσει ταξίδια από τις 19 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της πολυτελούς κρουαζιέρας επτά διανυκτερεύσεων έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, το Celebrity Apex θα αναχωρήσει από την Αθήνα για να επισκεφτεί Μεσογειακούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Ρόδος και η Σαντορίνη, καθώς και η Λεμεσός στην Κύπρο και η Χάιφα και η Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ.

naftemporiki.gr