Skip to main content

Talk of the market: Κλίμα δίνουν οι συζητήσεις στη Βουλή και το ομόλογο

Παρά την κακή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, οι επιστήμονες εξετάζουν μερική άρση του lockdown από 22 Μαρτίου.

Το κλίμα πάντως δίνει η νέα έξοδος της χώρας στις αγορές με έκδοση 30ετούς ομολόγου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (OΔΔΗΧ) ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή σε 5 τράπεζες να διαχειριστούν την έκδοση με λήξη τον Ιανουάριο του 2052.

Στο Χρηματιστήριο, τα κέρδη αποτελούν δέλεαρ μετά το ράλι στις τράπεζες. Χθες η Τράπεζα Πειραιώς ήταν αυτή που ηγήθηκε της κούρσας, με κέρδη 26,2%, ημέρα κατά την οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα χρήσης 2020. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,23%, με την αξία των συναλλαγών να αυξάνεται στα 120,5 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τον μέσο όρο του ημερήσιου τζίρου κατά την τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα.

Συνεχίζεται σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη Σύμβαση Διανομής και η Σύσταση Δικαιωμάτων Επιφανείας για το ακίνητο των 6.200 στρεμμάτων στο Ελληνικό. Η κύρωση της σύμβασης θα ανοίξει τον δρόμο για την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. από το ελληνικό Δημόσιο και τη Lamda Development, ώστε η τελευταία να καταβάλει 300 εκατ. ευρώ προκαταβολή (από σύνολο 915 εκατ. ευρώ) και να αρχίσει η πρώτη φάση του μεγάλου έργου. Χθες γνωστοποιήθηκαν αναλυτικά οι περιοχές που θα παραμείνουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου στο 70% της έκτασης μετά τα 99 έτη εκμετάλλευσης του δικαιώματος επιφανείας από τον επενδυτή που θα έχει πλήρες δικαίωμα κυριότητας στο 30% της έκτασης.

Επίσης έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την κύρωση της Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ επί της αρχής και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν, πλην του ΚΙΝΑΛ που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτησή του σήμερα στην Ολομέλεια.

Aίτηση ένταξης στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου «Ηρακλής» κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών η Τράπεζα Πειραιώς. Αφορά την τιτλοποίηση δανείων Sunrise I, συνολικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ. Η τράπεζα σύναψε επίσης δεσμευτική συμφωνία (SPA) με τον διεθνή επενδυτικό οίκο Christofferson, Robb & Company (CRC) για τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ενήμερων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή, που υπογράφηκε στις 11 Μαρτίου, θα ολοκληρωθεί στο β΄ τρίμηνο του 2021 ενώ θα ακολουθήσει στο δ’ τρίμηνο άλλη μια συνθετική τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου δανείων 1,7 δισ. ευρώ. Το σταθμισμένο ενεργητικό προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 2 δισ. ευρώ συνολικά ενισχύοντας τα κεφάλαια της τράπεζας κατά 280 με 300 εκατ. ευρώ.

Εντωμεταξύ, η τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε για το 2020 κέρδη προ φόρων 312 εκατ. ευρώ προσαρμοσμένα με τα έξοδα αναδιοργάνωσης προσωπικού και έκτακτες προβλέψεις. Κατεγράφησαν περίπου 695 εκατ. ευρώ προβλέψεις για τις ζημιές λόγω Covid-19 και άλλες προβλέψεις στο πλαίσιο του νέου πλάνου για μείωση των NPEs. Tα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημιογόνα κατά 530 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά έσοδα τόκων ενισχύθηκαν κατά 4% στα 1,486 δισ. ευρώ υποστηριζόμενα από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και τα 6,3 δισ. ευρώ νέων δανείων. Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 15,8% έναντι τρέχουσας εποπτικής απαίτησης 11,25%, ο δείκτης CET1 στο 13,8% έναντι τρέχουσας εποπτικής απαίτησης 6,33% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας στο 175% με δείκτη δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις 77%.

Σήμερα αρχίζει η περίοδος της δημόσιας προσφοράς για το ομολογιακό δάνειο της Motor Oil. Στόχος της εταιρείας είναι να αντλήσει από 170 εκατ. ευρώ έως 200 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται κατά περίπου 70% για τη μερική χρηματοδότηση ενός νέου συγκροτήματος επεξεργασίας νάφθας στο διυλιστήριο, επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2022. Περίπου 10% θα διατεθεί για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και το υπόλοιπο για την κάλυψη των αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Η διάρκεια του ομολόγου θα είναι 7 χρόνια και η απόδοση ορίστηκε στο εύρος 1,9% -2,3%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα για να αξιολογήσει την πιθανή καταχρηστική συμπεριφορά της ΔΕΗ στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά για να διευκρινισθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα ενώ παραμένει επικεντρωμένη στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Σημειώνεται ότι ανεπίσημα η έρευνα φέρεται να ξεκίνησε το 2017 χωρίς να γίνει γνωστό από τότε εάν έχουν βρεθεί στοιχεία. 

Με πωλήσεις ύψους 89,072 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 6,05% και υπερδιπλασιασμό μετά φόρων κερδών, στα 6,59 εκατ. ευρώ, κατά την οικονομική χρήση που έληξε τον περασμένο Ιούνιο η Estee Lauder Hellas επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητά της στις προκλήσεις της πανδημίας στον τομέα εισαγωγής και εμπορίας φαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών, αρωμάτων και ειδών προσωπικής φροντίδας, όπου δραστηριοποιείται. Σημειώνεται ότι η συμφωνία του ομίλου Σαράντη με την Estee Lauder έχει επεκταθεί για την κοινοπραξία ELCA Cosmetics Ltd (ELCA), με διάρκεια από τις 30 Ιουνίου 2021 στις 30 Ιουνίου 2028, συμπεριλαμβάνοντας και τη Μολδαβία εκτός από Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, με δικαίωμα της Estee Lauder να αυξήσει το ποσοστό της στην ELCA εως 100% στις επόμενες χρήσεις. 

naftemporiki.gr