Skip to main content

Talk of the market: Εν αναμονή αποτελεσμάτων, με τη Eurobank να παίρνει σκυτάλη

Κρίσιμη εβδομάδα για την άρση του lockdown. Πάντως οι εκτιμήσεις με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για άνοιγμα της αγοράς την Καθαρά Δευτέρα, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Πιο βιώσιμο είναι το σενάριο της 22ας Μαρτίου. 

Θετικό κλίμα στις αγορές στην έναρξη της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Στην Αθήνα, την τελευταία εβδομάδα, παρά τη νευρικότητα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές σε συνέχεια της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, το ελληνικό χρηματιστήριο με τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου και των καλύτερων από τα αναμενόμενα στοιχείων για το ΑΕΠ, σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 4,1%. Η μέση αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε οριακά στα 68 εκατ. ευρώ. 

Η Ελλ.Στατ. ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2020 με όρους όγκου και σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ συρρικνώθηκε κατά 7,9% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με πτώση 10,5% στο γ’ τρίμηνο και μείωση 13,8% στο β’ τρίμηνο, επιδόσεις που αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω. Συνολικά, το 2020 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2%, επίδοση καλύτερη από την πρόβλεψη για συρρίκνωση 10,5%, καθώς και από τις προβλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, για μείωση 10% και 9,5% αντίστοιχα. Το ονομαστικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 165,8 δισ. ευρώ, υποδηλώνοντας μείωση 9,6%.

Ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια του δημοσίου διάρκειας 52 εβδομάδων αυτή την εβδομάδα, στις 10 Μαρτίου, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως και 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 625 εκατ. ευρώ, ενώ θα γίνουν δεκτές μη ανταγωνιστικές προσφορές έως και 30% του ποσού έως τις 11 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι το κόστος δανεισμού στην τελευταία ανάλογη δημοπρασία στις 9 Δεκεμβρίου είχε διαμορφωθεί σε -0,26%.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,08%. Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα στο 0,04% και 0,03% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,19% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,88%.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, αυτή την εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις από τη Eurobank. Μεθαύριο 10 Μαρτίου θα δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2020.

Στις 12 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Aegean Airlines για την παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με την απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της με στόχο την άντληση 60 εκατ. ευρώ. 

Eν τω μεταξύ, στις 10 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη και η έκτακτη γενική συνέλευση της Folli Follie για την έγκριση της συμαφωνίας εξυγίανσης.

Εκτός από βιβλία, ρούχα, εργαλεία και παιχνίδια τα supermarket απαγορεύεται να πωλούν και καλλυντικά στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου. Ειδικότερα, με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 20ής Φεβρουαρίου (αρ. Φύλλου 648) απαγορεύεται η πώληση καλλυντικών και ειδικότερα αρωμάτων και κολονιών (ΚΑΔ 47.75.76.02), παρασκευασμάτων ομορφιάς, μακιγιάζ, φροντίδας του δέρματος συμπεριλαμβανομένων και των αντιηλιακών – 47.75.76.12) από τα supermarket σε περιοχές που κατατάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου. 

Την παράταση κατά 25 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική στην Ελληνικός Χρυσός (από το 2026 οπότε και λήγει η υφιστάμενη σύμβαση) προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή. Το επενδυτικό σχέδιο είναι ύψους 1,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων την πρώτη πενταετία θα επενδυθεί ποσό 1 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στις επιχειρήσεις παγκοσμίως, άγγιξε το 31%, στοιχείο ενθαρρυντικό, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, δεδομένου ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια (2019 και 2020) παρέμενε στάσιμο στο 29%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα διαμορφώθηκε πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, και συγκεκριμένα στο 33%, έναντι 24% το προηγούμενο έτος.

naftemporiki.gr