Skip to main content

Χρηματιστήρια: Πιέσεις στην Αθήνα, με το κλίμα αρνητικό διεθνώς

Έχασε τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, υποχωρώντας 0,68%, και ενώ αρνητικό παραμένει και διεθνώς το κλίμα. Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούν να συζητούν πώς να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση του μπλοκ καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος στις Βρυξέλλες, αφού η Γερμανία έδωσε το πράσινο φως για συζητήσεις γύρω από ένα ανώτατο όριο τιμών.

Στο ταμπλό, πιέσεις δέχονται οι τράπεζες με Eurobank και Πειραιώς να σημειώνουν πτώση άνω του 1%. Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Jumbo και Coca Cola. Αντιθέτως ενισχύονται ΟΛΠ, Motor Oil και ΔΕΗ.

Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν την Παρασκευή, καθώς το πολιτικό χάος στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζεται μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας. Την επόμενη εβδομάδα θα εκλεγεί ο νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Stoxx 600 υποχωρεί 1,5%, ενώ όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια είναι αρνητικά. Η λιανική προηγείται των απωλειών, με πτώση 4%, ακολουθούμενη από τις κατασκευές με 2,4% και τα οικιακά είδη με 2,2%. Πιέσεις -1,5% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, -0,89% υποχωρεί το Λονδίνο.

 Λιζ Τρας παραιτήθηκε από την ηγεσία των Τόρις, τονίζοντας πως θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μόλις εκλεγεί νέος ηγέτης στο κόμμα. Η Βρετανία λοιπόν οδεύει προς τον(ή την) 5ο της πρωθυπουργό σε επτά χρόνια.

*Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να υποστηρίξουν περαιτέρω εργασίες για ένα πλαφόν που θα «περιόριζε αμέσως τα επεισόδια υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου», με προϋποθέσεις που στοχεύουν να αμβλύνουν τους φόβους του Βερολίνου ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού.

*Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εν αναμονή της συνεδρίασης της επόμενης εβδομάδας, φαίνεται πως θα ενεργήσει πολύ πιο δυναμικά από ό,τι αναμενόταν για να περιορίσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ, ακόμη και όταν η ευρωζώνη εισέλθει σε ύφεση.

* Η διοίκηση της Twitter καθησύχασε τους εργαζομένους, διαβεβαιώνοντας ότι δεν σχεδιάζονται απολύσεις μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της από τον πολυδισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ, παρά το δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post κατά το οποίο ο εκκεντρικός επιχειρηματίας σκοπεύει να μειώσει το προσωπικό κατά το 75%.

naftemporiki.gr

Οι αγορές με μια ματιά εδώ