Skip to main content

Χρηματιστήρια: Στάση αναμονής με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Ανοδικά στις 821 μονάδες κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών (+0,49%), με τις τράπεζες να ενισχύονται 2%. Ωστόσο οι ανησυχίες παραμένουν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την ενέργεια και τον πληθωρισμό. Ανάμεικτα τα πρόσημα στην Ευρώπη, με το ενδιαφέρον στραμμένο στα στοιχεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ, τα οποία αναμένονται το απόγευμα. Στο 10,9% και σε υψηλό 70 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία.

Στο ταμπλό, Λάμδα και η Eurobank σημειώνουν κέρδη 1%. Σε θετικό έδαφος ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Στον αντίποδα, υποχωρούν Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει οριακές μεταβολές, έχοντας ανακτήσει τις προηγούμενες απώλειες. Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής κέρδισαν 1,8%, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν 1,4%. Κέρδη 0,7% για τον DAX στη Φρανκφούρτη.

Τα βρετανικά ομόλογα δείχνουν σημάδια ανάκαμψης μετά από το ιστορικό selloff, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας ετοιμάζεται να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών της την Παρασκευή. Η απόδοση των 30ετών μειώθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 4,61%, σε τροχιά για την πρώτη ημερήσια πτώση εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ σημείωσαν ελαφρά άνοδο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι αγορές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν μικτές καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία. Οι εκτιμήσεις του Dow Jones προβλέπουν ότι ο ΔΤΚ έχει αυξηθεί κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο, από 0,1% τον Αύγουστο. Αυτό θα μειώσει τον ετήσιο ρυθμό του πληθωρισμού στο 8,1% από 8,3%.

Μια πιθανή άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή θα ακολουθούσε επίσης τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού που ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με στοιχεία της Τετάρτης. Ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ, ένας δείκτης τιμών χονδρικής τελικής ζήτησης, αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο, άνω των εκτιμήσεων.

Οι αγορές αφομοίωσαν τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεπτεμβρίου, τα οποία έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να δει τον πληθωρισμό να υποχωρεί.

naftemporiki.gr

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ