Skip to main content

Χρηματιστήρια: Πιέσεις στην σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 811 μονάδες, υποχωρώντας 0,4%, με μοναδικό ανάχωμα τα κέρδη της Coca Cola, και ενώ η Ρωσία εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση εναντίον ολόκληρης της Ουκρανίας, με πυραυλικά χτυπήματα. Στο «κόκκινο» και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς μαίνονται οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης και την προοπτική πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

* Στην Ευρώπη η Φρανκφούρτη χάνει 1%. Στο -1% οι απώλειες και για τον πανευρωπαϊκό STOXX600. Οι αγορές της περιοχής έκλεισαν χαμηλότερα τη Δευτέρα, καθώς η αστάθεια συνέχισε να κλονίζει το κλίμα. Μαζί με την ανησυχία για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τον αντίκτυπό τους στην οικονομική ανάπτυξη, οι αγορές στην Ευρώπη παρακολουθούσαν επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά από πολλαπλές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου.

* Με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να «σκαρφαλώνει» τον Σεπτέμβριο στο 12%, ο ετήσιος μέσος όρος έχει ήδη αναρριχηθεί στο 8,7%, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον αναθεωρημένο ετήσιο στόχο για «συγκράτηση» του δείκτη τιμών καταναλωτή για το σύνολο της χρονιάς στο 9%-9,1%.

* Τις νέες εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας θα δημοσιεύσει σήμερα στις 16:00 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ένα περιβάλλον επίμονα εκρηκτικού πληθωρισμού και επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων που φέρνουν πιο κοντά την απειλή της ύφεσης. Για την Ελλάδα ο πήχυς της ανάπτυξης αναμένεται να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος και πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά.

* Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν καθώς η σταθερή δημιουργία αποθεμάτων αμβλύνει τις ανησυχίες για τις χειμερινές ελλείψεις, παρόλη την κλιμάκωση του πολέμου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 2,7% για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Τα αποθέματα έχουν πληρότητα στο 91%, παρέχοντας μια σχετική ασφάλεια για τους ψυχρότερους μήνες, ακόμη και αν η Ρωσία περικόψει περαιτέρω τις ροές προς την περιοχή.

naftemporiki.gr

Παρακολουθήστε την πορεία των αγορών εδώ