Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ήπιες πιέσεις στην Αθήνα, στο κόκκινο η Ευρώπη

Υποτονική η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει οριακές μεταβολές, στις 792 μονάδες, με τις προοπτικές ενεργειακά και στο μέτωπο του πολέμου να παραμένουν αβέβαιες. Ελεγχόμενες πιέσεις για τις τράπεζες, απώλειες και για τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips.

Στα ομόλογα, το ελληνικό 10ετές  βρίσκεται στο 4,87%,, το ιταλικό στο 4,50% και το γερμανικό στο 2,11%.

Στην Ευρώπη, υποχωρούν οι βασικότεροι δείκτες, με τον γαλλικό να ξεχωρίζει αρνητικά στο -1%, ενώ με απώλειες 0,8% διαπραγματεύεται και ο γερμανικός DAX. Η πτώση στην Ευρώπη έρχεται μετά από μια ζοφερή συνεδρίαση στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού, με απότομες μεταβολές στην τιμή του πετρελαίου.

* Σε ράλι επιδίδεται η στερλίνα σήμερα, στον απόηχο της οπισθοχώρησης της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της κατάργησης του φορολογικού συντελεστή του 45% για τα υψηλά εισοδήματα. 

* Περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα καθώς οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης ενώ οι υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας περιόρισαν την παραγωγή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών στις 48,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 49,6 τον Αύγουστο, οριακά χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 48,5 μονάδες και ακόμα πιο χαμηλά από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

* Ο ΟΠΕΚ+ θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα κατά τη συνεδρίασή του στη Βιέννη την Τετάρτη, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους του Οργανισμού.

* Σήμερα η τιμή του πετρελαίου επιδίδεται σε δυναμικό ράλι. Το μπρεντ ενισχύεται λίγο μετά τις 12:00 ώρα Ελλάδος κατά 4,5% στα 88,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο κατά 4,4% στα 82,90 το βαρέλι.

* Οι μετοχές της Credit Suisse σημειώνουν βουτιά τη Δευτέρα, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες της ελβετικής τράπεζας να καθησυχάσει το προσωπικό, τους επενδυτές και τους πελάτες για την υγεία του ομίλου. Η μετοχή κατρακυλά 10% στα 3,63 ελβετικά φράγκα, που ισοδυναμεί με 3,67 δολάρια. Σύμφωνα με το Bloomberg κόστος ασφάλισης των ομολόγων της εταιρείας έναντι χρεοκοπίας εκτινάχθηκε κατά 15% την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας τα επίπεδα του 2009, ενόσω οι μετοχές της βρέθηκαν σε ιστορικό χαμηλό.

* Η μετοχή της Porsche διαπραγματεύτηκε κάτω από την τιμή με την οποία έκανε το ντεμπούτο της την περασμένη εβδομάδα, υποκύπτοντας στις πιέσεις της αγοράς. Οι μετοχές της κατασκευάστριας σπορ αυτοκινήτων διαπραγματεύθηκαν έως και 1,8% στα 81 ευρώ τη Δευτέρα.

Αναγκαία θεωρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επιβολή οριζόντιου πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Μητσοτάκης τονίζει το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο την ενέργεια και καλεί την Ευρώπη να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς. 

Δείτε τις αγορές με μια ματιά

naftemporiki.gr