Skip to main content

Το «δώρο» του ΟΠΕΚ στη Ρωσία – Άλμα στις τιμές του πετρελαίου ενώ «μαίνεται» η μάχη για το φυσικό αέριο

Έναν άσπονδο σύμμαχο στον ενεργειακό πόλεμο που έχει κηρύξει στη Δύση βρίσκει η Μόσχα. Ο λόγος για τον ΟΠΕΚ+, που ετοιμάζεται όπως όλα δείχνουν για νέα μείωση στην παραγωγή του. Και ενώ εκείνη του περασμένου μήνα ήταν οριακή και εν πολλοίς συμβολική, αυτή θα είναι-  σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού – της τάξης του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχουμε από την έναρξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο τις τιμές. 

Η Σαουδική Αραβία και ο de facto ηγέτης της, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, δεν φαίνεται να συγκινούνται καθόλου από το «κορτάρισμα» των ηγετών της  Δύσης. Το πλούσιο βασίλειο έχουν επισκεφθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ,Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. Κανείς από τους δύο δεν έπεισε τον MBS, όπως είναι γνωστός ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, να προβεί σε αύξηση της παραγωγής του καρτέλ ή έστω να τη διατηρήσει σε σταθερά επίπεδα. 

Η πορεία των τιμών 

 

Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες είδαν τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν 22% το τρίτο τρίμηνο – και αυτό βεβαίως σήμαινε μειωμένα έσοδα. Ωστόσο ήταν μία σημαντική ανάσα για την Ευρώπη που παλεύει με τις εκρηκτικές τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και για τις ΗΠΑ, αφού τα ποσοστά του προέδρου Μπάιντεν φαίνεται να κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές της βενζίνης. Ωστόσο η πτώση του τρίτου τριμήνου δεν σημαίνει ότι οι τιμές ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Από τις αρχές του έτους έως και την τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου οι τιμές ήταν αυξημένες κατά πάνω από 14%. 

Σήμερα η τιμή του πετρελαίου επιδίδεται σε δυναμικό ράλι. Το μπρεντ ενισχύεται λίγο μετά τις 12:00 ώρα Ελλάδος κατά 4,5% στα 88,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο κατά 4,4% στα 82,90 το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ+ θα πουν βεβαίως πως η απόφαση έχει να κάνει με τα δικά τους μακροοικονομικά δεδομένα και στόχους και όχι με τη Ρωσία. Δεν παύει όμως αυτή η ώθηση που δίνουν στις τιμές να λειτουργεί ως τονωτική ένεση στα ρωσικά κρατικά ταμεία και να “λαδώνει” την πολεμική μηχανή του Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Οι διεργασίες στην Ευρώπη 

 

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν την ίδια ώρα να διευρύνουν το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έχουν ήδη απαγορευθεί. Τώρα η Κομισιόν θέλει να θέσει περιορισμούς και στη ναυτιλία, επιβάλλοντας ένα πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού που θα μπορούν να μεταφέρουν οι ναυτιλιακές (και να ασφαλίζουν οι ασφαλιστικές) προς τρίτες χώρες. Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα αντιδρούν στην πρόταση – τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα «πυροβολήσει» η Ε.Ε. τα πόδια της, παρά θα κάνει ζημιά στον Πούτιν. 

Την ίδια ώρα Ελλάδα και 14 ακόμη χώρες εντείνουν την πίεση για το οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα με άρθρο – παρέμβαση στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως αν και υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι από το οριζόντιο πλαφόν, ο κίνδυνος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερος. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια απλώς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς της αγοράς εναντίον μας…Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου αποτελεί αναπόφευκτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία», αναφέρει χαρακτηριστικά.  

Από την πλευρά του και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Ιταλίας, της Πολωνίας και του Βελγίου για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της ελληνικής πρότασης. Όπως είπε η Αθήνα επεξεργάζεται μία πρόταση η οποία «απαντά» και στις ανησυχίες χωρών, που σήμερα αντιτάσσονται στο οριζόντιο πλαφόν και θέλουν πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό αέριο, όπως είναι η Γερμανία. 

Aποκλιμάκωση για το φυσικό αέριο 

Σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν έως και 7% στο ολλανδικό χρηματιστήριο (όπου διαπραγματεύεται το συμβόλαιο αναφοράς για την Ευρώπη), εν μέσω εκτιμήσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ότι η ζήτηση του καυσίμου θα καταγράφει πτώση – ρεκόρ της τάξης του 10% στη γηραιά ήπειρο φέτος και θα μειωθεί επιπλέον κατά 4% το 2023.   

Στις 13:00 ώρα Ελλάδος το συμβόλαιο αναφοράς καταγράφει πτώση 5,2% στα 179 ευρώ/MWh. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο υποχωρεί 4,5%.

Στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης συμβάλλει και η είδηση πως η ιταλική Eni συνεργάζεται με την Gazprom και την Αυστρία για την αποκατάσταση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ιταλία μετά τη διακοπή των προμηθειών το Σάββατο. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου που φθάνει στην Ιταλία περνά από την Ουκρανία μέσω του αγωγού TAG, ο οποίος φθάνει στο Ταρβίζιο της βόρειας Ιταλίας στα σύνορα με την Αυστρία.