Skip to main content

Πετρέλαιο: «Φωτιές» από τη δήλωση Ριάντ για μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ

Η Σαουδική Αραβία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, προκαλώντας έτσι τρόμο στις αγορές, με τα διυλιστήρια να προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αυξήσει περισσότερο τις τιμές και να ενισχύσει την αβεβαιότητα σε μια ήδη δύσκολη συγκυρία.

«Η κίνηση θα επιταχύνει την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, φέρνοντας περισσότερη αβεβαιότητα τον χειμώνα, όταν η ζήτηση θέρμανσης είναι έτοιμη να αυξηθεί λόγω της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης», δήλωσε εκπρόσωπος της SK Innovation στο Bloomberg.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο οποίος εκπροσωπεί τον μεγαλύτερο παραγωγό στην ομάδα, έθεσε το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής καθώς οι παγκόσμιες τιμές του αργού οδεύουν για τρίτη μηνιαία πτώση τον Αύγουστο.

Η παρέμβαση του Ριάντ έρχεται σε μια περίπλοκη συγκυρία. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται, ειδικά στην Ευρώπη, καθώς η Μόσχα, μέλος του ΟΠΕΚ+, κόβει τις προμήθειες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό εντείνει τις ανησυχίες για μια οικονομική ύφεση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό και οι ΗΠΑ και η ΕΕ προετοιμάζονται να ενισχύσουν περαιτέρω τους περιορισμούς στις ρωσικές ενεργειακές ροές.

Τα σχόλια της Σαουδικής Αραβίας «ενισχύουν την αβεβαιότητα σχετικά με τις τιμές, καθώς και το πού βρίσκονται τα περιθώρια διύλισης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της SK Innovation. 

Το αργό Brent έκανε ράλι την Τρίτη, ξεπερνώντας τα 97 δολάρια το βαρέλι. Ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει από τα σχεδόν 140 δολάρια του Μαρτίου, οι τιμές παραμένουν πάνω από 40% υψηλότερες από ό,τι πριν από έναν χρόνο.

naftemporiki.gr