Skip to main content

«Το Bitcoin είναι μόνο για όσους έχουν γερό στομάχι»

Η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού στον κόσμο δεν έχει πειστεί ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να αναδειχθούν σε mainstream επιλογή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Παρά την φρενίτιδα του τελευταίου έτους και την εκτίναξη της αξίας του Bitcoin και των ανταγωνιστών του, η BlackRock δεν αποκλείει μεγάλες απώλειες ή ακόμη και ένα μίνι-κραχ στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων. 

Σε δηλώσεις του στο CNBC ο Ρίτσαρντ Τέρνιλ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιων επενδύσεων στη BlackRock, προειδοποιεί: «Οι τοποθετήσεις σε κρυπτονομίσματα είναι μόνο για εκείνους, που έχουν το στομάχι να αντέξουν ολική απώλεια της επένδυσής τους».

Αν και ο Τέρνιλ εκτιμά ότι η χρήση των κρυπτονομισμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, θεωρεί ότι δεν μπορεί να αποκτήσουν ανάλογο στάτους με τις παραδοσιακές επενδύσεις. Το εξαιρετικό υψηλό ρίσκο και η έντονη μεταβλητότητα, ο κατακερματισμός της συγκεκριμένης αγοράς και κυρίως η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου αποτρέπουν μία τέτοια εξέλιξη, όπως εξηγεί. 

Κεντρικές τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία έχουν θέσει στο μικροσκόπιό τους τα κρυπτονομίσματα και εξετάζουν το ενδεχόμενο μηχανισμών εποπτείας και προώθησης κανόνων. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο μέλλον να δούμε τις κεντρικές τράπεζες να εκδίδουν οι ίδιες ψηφιακά νομίσματα, όπως έχει επισημάνει και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. 

naftemporiki.gr