Skip to main content

Ντομπρόβσκις: Το καλοκαίρι κλείνει το κεφάλαιο «ενισχυμένη εποπτεία»

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται τον Ιούνιο, εμφανίστηκε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Όσον αφορά την καταβολή των δόσεων που απομένουν συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ (744 εκατ. ευρώ η δόση που συνδέεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της 14ης αξιολόγησης & ακόμα 744 εκατ. ευρώ που είναι η δόση που εκκρεμεί από το 2019) ο κ. Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι είναι πιθανό η τελευταία δόση να καταβληθεί προς το τέλος του έτους.

Όσον αφορά το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως αυτό αφορά μια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και κατά την οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το νέο τοπίο. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους.

Αναφορικά με τη πιθανότητα η γενική ρήτρα διαφυγής να παραμείνει ενεργοποιημένη και το 2023, ο κ. Ντομπρόβσκις επανέλαβε ότι οι ισχύουσες αποφάσεις προβλέπουν διατήρησή της μόνο για το 2022. Ωστόσο η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μετά τη δημοσιοποίηση των νεότερων προβλέψεων της Κομισιόν στις 16 Μαϊου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική αλλά εμφάνισε και μία αξιοσημείωτη δυναμική. Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ακρίβεια φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική. Η ένταση μάλιστα της ενεργειακής κρίσης καθιστά αδύνατη την αντιμετώπιση της από κάθε κράτος-μέλος σε εθνικό επίπεδο. Γι αυτό όπως είπε απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή δράση.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως η ελληνική θέση έχει κατατεθεί και τους επόμενους μήνες να υπάρξει επίσημη πρόταση. Αλλά επανέλαβε πως η Ελλάδα ζητά εξαίρεση αμυντικών δαπανών ή έστω έως ένα ποσό που ξεπερνά τον μέσο όρο της Ε.Ε..