Skip to main content

Βιομηχανία: «Καίει» το κόστος ενέργειας – Νέο άλμα στις τιμές παραγωγού

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Το κόστος της ενέργειας εξελίσσεται σε πιεστική πρόκληση για την ελληνική βιομηχανία. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στον κλάδο έκανε «άλμα» 24,5% τον Νοέμβριο, με τις τιμές πετρελαίου και ρεύματος να απογειώνονται. Πρόκειται για μία εξέλιξη που αποκαλυπτει ότι και ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, καθώς ένα μέρος του αυξημένου κόστους θα μετακυληθεί στους καταναλωτές. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο μήνα ο  Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), κατέγραψε αύξηση 24,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020, όταν και είχε υποχωρήσει 9%. Σε μηνιαία βάση (δηλαδή σε σύγκριση με τον Οκτώβριο) ήταν αυξημένος κατά 1,1%. 

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2019 – Νοεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 10,5% έναντι μείωσης 6,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Δείτε αναλυτικά τις μεταβολές που διαμόρφωσαν τον δείκτη στον πίνακα που ακολουθεί: 

naftemporiki.gr 

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.