- Ανοδικά κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς κέρδη άνω του +0,5% εμφανίζουν τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street που χθες βούλιαξε με τους Dow Jones S&P 500 και Nasdaq Composite με απώλειες πάνω από -1,5%
- Η τάση έχει παρασύρει ψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ που δέχθηκαν πιέσεις επίσης, με τιμή (στις 6:00 δική μας ώρα) στην απόδοση 1,4919%, ψηλότερα από το χαμηλό δυόμισι μηνών της Τρίτης στο 1,4443%
- Οι αυξανόμενες αποδόσεις έκαναν το δολάριο να σταθεροποιηθεί έναντι των περισσότερων ομολόγων και να κερδίσει έδαφος απέναντι στο ιαπωνικό νόμισμα, ανεβαίνοντας στα 113,4 γιεν. Η δυνατότητα της παραλλαγής Omicron να επιβραδύνει τον ρυθμό της μείωσης της νομισματικής χαλάρωσης της Fed περιόριζε την γοητεία του δολαρίου σαν ασφαλές καταφύγιο, τις ημέρες που κυκλοφόρησαν τα νέα για το νέο στέλεχος από την περασμένη Παρασκευή.
- Ο πρόεδρος της Fed των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ κατάφερε να υποδείξει πλαγίως ότι η Fed θα επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των αγορών περιουσιακών της στοιχείων στη συνεδρίασή της αργότερα αυτόν τον μήνα. Υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι ο κίνδυνος να παραμείνει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα έχει αυξηθεί. Ανέφερε ότι έχει έρθει η ώρα να εγκαταλειφθεί η λέξη «παροδικός».
- Οι επενδυτές με υψηλό τζίρο, και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 867,71 από 871,34 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,42% ή 3,63 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 154,665 από 67,712 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 8,591 εκατ. ευρώ.
- Στις 17:00 ο ΓΔ είχε περάσει στις 864,88 και το κλείσιμο, μετά τις δημοπρασίες με εκτίναξη του ενδιαφέροντος λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, ορίστηκε στις 867,71 μονάδες.
Οι μέρες από την Παρασκευή και μετά αποτελούν υπόδειγμα αγοραίας συμπεριφοράς έναντι αγνώστου καταστροφικής ισχύος κινδύνου. Από μέρα σε μέρα η κατεύθυνση των τιμών αλλάζει και την επόμενη το αποτέλεσμα της προηγούμενης αμφισβητείται. Το τέλος του μήνα που συνοδεύεται από το κλείσιμο των βιβλίων των ξένων θεσμικών δεν κατάφερε να λειτουργήσει… “παραδοσιακά” δηλαδή να εμφανίσει άνοδο για την ωραιοποίηση της απόδοσης των χαρτοφυλακίων τους. Φαινόμενο που υπογραμμίζει την δύναμη επηρεασμού της αγωνίας για τις πιθανές επιπτώσεις της παράλλαξης Όμικρον. Ωστόσο χθες εκτιμούμε πως η πτώση των ευρωπαϊκών αγορών είχε τη μορφή της εκτόνωσης των πιέσεων λόγω φόβου για την αναζωπύρωση της πανδημίας. Το φινάλε όμως ήταν άσχημο καθώς επέδρασε στο φρόνημα των επενδυτών στις αγορές της Ευρώπης η εικόνα των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης. Εκεί μέτρησε το ότι ο πρόεδρος της Fed των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ κατάφερε να υποδείξει πλαγίως ότι η Fed θα επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των αγορών περιουσιακών της στοιχείων στη συνεδρίασή της αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ο Kerry Craig, αναλυτής στην JPMorgan Asset Management δήλωσε στο Reuters: “Προς το παρόν, η αγορά εστιάζεται στην Omicron και στο ενδεχόμενο πως μπορεί να διαταράξει τον κόσμο, αλλά η πραγματική εστίαση θα πρέπει να είναι στη Fed και στην πολιτική των επιτοκίων. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σοκ που έχει συμβεί την τελευταία μέρα του μήνα”.
Η ανατροπή στη διάθεση για ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα ήρθε, αφού ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel δήλωσε στους Financial Times, πως αναμένει τα υπάρχοντα εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής. Επηρέασε πρώτα τα futures της Wall Street, μετά την πορεία των ασιατικών χρηματιστηρίων και αργότερα, στις 10:00 δική μας ώρα, τα ευρωπαϊκά. Καθώς εμφάνισαν πτώση της τάξης του -1 % σε DAX και CAC με το καλημέρα. Δύσκολα συνεπώς θα άνοιγε με διατήρηση της ανοδικής, από την προηγούμενη συνεδρίαση, ορμής και η Αθηναϊκή αγορά. Στη θέση του οδηγού της αγοράς όπως και τη Δευτέρα κάθισαν οι Τράπεζες και οι μετοχές που τις συντρόφευαν προχθές. Η ακριβώς αντίθετη της προηγούμενης διάθεση είναι αυτό που αναφέρεται ως εγκατάσταση υψηλής μεταβλητότητας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά.
Οι θεσμικοί χθες από το πρώτο μέρος πάλευαν για την υπεράσπιση του επιπέδου των 860 μονάδων. Προσπάθεια που φάνηκε πως θα είχε επιτυχία μετά τις 14:02 όταν ο ΓΔ, αντικαθιστώντας τις 857,92 από το χαμηλό της περασμένης βδομάδας σημείωσε τιμή 857,87 μονάδες, που αποτέλεσε νέο χαμηλό τελευταίων 30 ημερών και γύρισε στις 860 μονάδες. Με τζίρο που για να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ χρειάστηκαν περισσότερο από 4 ώρες ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Υπογραμμίζοντας την επιφύλαξη των επενδυτών να συμμετέχουν, χωρίς να ξέρουν τι θα ξημερώσει την επαύριον. Στην τελευταία ώρα των συναλλαγών η αγορά έχανε περίπου -0,75% το μισό της πτώσης στο κατώτερο μέρας. Στην προσυνεδρίαση της Wall Street κέρδη +1,1% εμφάνιζαν οι μετοχές της Pfizer έναντι πτώσης -0,58% τη Δευτέρα, ενώ η Moderna έχανε -3,1% μετά από βουτιά -4,23% την προηγούμενη. Αυτά, για όσους θεωρούν την πανδημία παιχνίδι των φαρμακοβιομηχανιών.
Η αιτία των αναταράξεων είναι η μηδενική ορατότητα για την πιθανή ζημιά στην παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και τις κατά τόπους οικονομίες από το νέο στέλεχος του Covid-19. Εδώ το ονομάζουν μετάλλαξη Όμικρον ενώ είναι νέο στέλεχος του Covid-19 με πάνω από 30 μεταλλάξεις πάνω του και σε αυτό το δεδομένο κρύβεται η άγνωστη ισχύς προσβολής του ανθρώπινου οργανισμού. Μέσα σε τρεις μέρες, το φρόνημα των επενδυτών άλλαξε κατεύθυνση τρεις φορές, αποκαλύπτοντας την απουσία σταθερής άποψης για την εξέλιξη της πανδημίας με την ενδεχόμενη επικράτηση του στελέχους Όμικρον μετά το Δέλτα που αντικατέστησε το αρχικό στέλεχος Α. Το πλήθος των ελληνικών γραμμάτων που διαφέρουν από τα λατινικά υποδηλώνει πως και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αναζητά την αλήθεια σχετικά με τα χαρακτηριστικά του αυξάνοντας την αβεβαιότητα των επαγγελματιών διαχειριστών.
Από τη Leon Depolas Sec. σημείωσαν: “Ξεκάθαρο πόρισμα για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης ‘Όμικρον’ δεν υπάρχει και φαίνεται ότι αυτό θα πάρει μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η αβεβαιότητα συνήθως προκαλεί πιέσεις στα Χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα να περιμένουμε αυξημένες διακυμάνσεις, αλλά ενδεχομένως και χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Κρίσιμη περιοχή εκτιμούμε ότι αποτελεί η ζώνη των 830 – 820 μονάδων. Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκαν τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ, με τα EBITDA εννεαμήνου να αυξάνονται κατά 67,7% σε ετήσια βάση, στα 10,9 εκατ. ευρώ, ενώ και το Γ΄ τρίμηνο καταγράφηκε σημαντική αύξηση στα 3,4 εκατ. ευρώ (EBITDA), έναντι 1,5 εκατ. ευρώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Νέες πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς προβλημάτισαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Παόυελ. Υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι ο κίνδυνος να παραμείνει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα έχει αυξηθεί. Ανέφερε ότι έχει έρθει η ώρα να εγκαταλειφθεί η λέξη «παροδικός». Επίσης δήλωσε, πως θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των μειώσεων στις μηνιαίες αγορές ομολόγων, γιατί η οικονομία παραμένει ισχυρή και συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις.
Έτσι στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε -1,86% ή 652 μονάδες στις 34.483,72, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,90% στις 4.567,00 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,55% στις 15.537,69.
Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (-4,4%) και Dow Inc. (-3,7%), ενώ ανοδικά κινήθηκε μόνο η μετοχή της Apple (+2,9%). Στην αγορά κατοικιών, οριακή μείωση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο η ραγδαία άνοδος των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε μεγάλες απώλειες -5,4% στα 66,18 δολάρια ανά και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,5%.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,44% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1332 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Πτώση στις αγορές της Ευρώπης μετά την δήλωση του επικεφαλής της Moderna ότι τα εμβόλια είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του στελέχους «Όμικρον».
Άνοδος, πιο μεγάλη στην ιστορία της ευρωζώνης, στις τιμές καταναλωτή τον Νοέμβριο κατά 4,9% η οποία ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 4,5%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Νοέμβριο, έτρεξε με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών, αλλά η άνοδος των τιμών Ενέργειας και προϊόντων μεταποίησης αντισταθμίστηκε από την πτώση του κόστους νωπών προϊόντων.
Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ζημιές προ φόρων ύψους 1,14 δις βρετανικών λιρών (1,52 δις δολαρίων) ανακοίνωσε η βρετανική αεροπορική εταιρεία easyJet, σύμφωνα με τη δημοσίευση ετήσιων αποτελεσμάτων. Για το πλήρες οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, τα έσοδα έφτασαν στα 1,46 δις στερλίνες, καταγράφοντας πτώση 52% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.
Έτσι ο πανευρωπαϊκός EuroStoxx 600 υποχώρησε -0,92% στις 462,96 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,71% στις 7.059,45 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -1,18% στις 15.100,13 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,81% στις 6.721,16 μονάδες. Στις αγορές μετοχών της περιφέρειας ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχώρησε -1,78% με τον Ιταλικό ΜΙΒ στο -0,87%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διαπραγματευόταν στις ευρωπαϊκές συναλλαγές χαμηλότερα -0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1281 δολάρια.
ΧΑ
Το rebound ενδοσυνεδριακά και οι δημοπρασίες λόγω MSCI έκαναν (το -1,55%) στο κλείσιμο… -0,42%
Οι επενδυτές παγκόσμια αποτύπωσαν τη διάθεση να επιστρέψουν σε μια συντονισμένα ελεγχόμενη τάση φυγής από το ρίσκο, μετά την ανοδική αντίδραση της Δευτέρας. Η Wall Street ακολούθησε σήμερα την πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με απώλειες της τάξης του -0,7% στη διάρκεια της συνεδρίασης στην Αθήνα, ενώ είχε δώσει με τα futures της από το πρωί την κατεύθυνση για τις υπόλοιπες αγορές του κόσμου.
- Ο τζίρος εδώ, υποχώρησε έναντι της Δευτέρας αφού ανήλθε στα 56,8 εκατ. ευρώ ως τις δημοπρασίες , αλλά τελικά ήταν πολύ ψηλότερος από τον μέσο τζίρο των 68 εκατ. της προηγούμενης εβδομάδας αφού με το rebalancing των δεικτών MSCI και τις δημοπρασίες ανήλθε στα 154,665 εκατ. ευρώ.
- Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών ψηλότερα των 866,16 μονάδων που ήταν το ανώτερο μέρας ενδοσυνεδριακά και ορίστηκε στις 16:35 και το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:02, δηλαδή στην αρχή του δεύτερου μέρους της συνεδρίασης και ήταν οι 857,87 μονάδες. Ωστόσο οι δημοπρασίες όρισαν κορυφή μέρας τις 867,82 στις 17:11
- Υπήρξε κίνηση με μορφή U στην οποία το τέλος ήταν ψηλότερα από την αρχή. Αμέσως, με το άνοιγμα ήρθε στις 10:30 η εγγραφή του τοπικού υψηλού στις 865,23 μονάδες (κράτησε ως τις 16:30), εμφανίστηκαν πιέσεις έτσι ώστε ο ΓΔ να φθάσει στις 858 μονάδες μετά από 13 λεπτά. Κατόπιν του έδωσαν οι επενδυτές πορεία σταθερά πλάγια χωρίς απομάκρυνση από τα επίπεδα των 858 με αποτέλεσμα στις 14:02 να εμφανιστεί το χαμηλό μέρας και να ξεκινήσει άνοδος με μεγάλη κλίση που ίσχυε ως τις 16:35 όταν εμφανίστηκε η κορυφή για τη μέρα. Στο τελευταίο 25λεπτο σημειώθηκε μια υπεροχή της προσφοράς με αποτέλεσμα στις 17:00 ο ΓΔ είχε περάσει στις 864,88 και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες με εκτίναξη του ενδιαφέροντος λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI ορίστηκε στις 867,71 μονάδες. Η συνισταμένη των επενδυτικών κινήσεων επέτρεψε να εμφανίσουν κέρδη κόντρα στο ρεύμα των ρευστοποιήσεων 11 blue chip και πάνω από +2% είχαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΑΡΑΙΓ ΕΥΔΑΠ.
- Η υπεροχή στο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών συνολικά 60/47, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για φυγή από το ρίσκο σε μεγάλο πλήθος από τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών. Στον FTSE25 επίσης υπερείχαν οι πτωτικές 12/11 φαινόμενο ενδεικτικό της αναζήτησης ισορροπίας εν μέσω αυξομειούμενου μεγέθους φόβου που προκλήθηκε στις 26/11 από την είδηση για το στέλεχος Όμικρον.
Στη δεύτερη συνεδρίαση της βδομάδας, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε πάλι το διεθνές κλίμα. Τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν ελαφρά ανοδική εικόνα πριν η πτώση των ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street απλώσει έντονο αρνητισμό προς το ρίσκο και τα ευρωπαϊκά ακολούθησαν, έχοντας απώλειες σταθερά. Αρχικά ήταν της τάξης του -1,3% για να εμφανίσουν μικρότερες απώλειες όταν τα futures των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης ειδοποίησαν για πτωτικό χάσμα στο άνοιγμα αλλά μικρότερων διαστάσεων από εκείνο που αντιστοιχούσε σε πτώση πάνω από -1% που φαινόταν το πρωί. Το τέλος της συνόδου στην Αθήνα, που ήταν καθοδικό το τελευταίο 25λεπτο σε αρνητικό πάντοτε πεδίο, με τις δημοπρασίες άλλαξε αισθητά η μεταβολή μειώθηκε στο -0,42%.
Η αγορά εμφάνισε από το πρώτο μέρος ταύτιση τάσης με αυτή που κυριαρχούσε στα ισχυρότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο ΔΤΠ Τροφίμων Ποτών εμφάνισε πτώση -2,45% και ο ΔΤΡ -1,01% και ακολούθησαν ο ΔΑΣ Ασφαλειών -0,91% ο ΔΒΠ Βιομηχανικών Προϊόντων -0,62%, και ο ΔΠΥ Πρώτων Υλών -0,54%. Στον αντίποδα τα μεγαλύτερα κέρδη έγραψαν ο ΔΕΜ +1,66%, ΔΑΠ +1,03%, ΔΤΛ +0,68% και ΔΧΥ +0,58%.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με υψηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μέτριας συγκριτικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 867,71 από 871,34 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,42% ή 3,63 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 154,665 από 67,712 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 8,591 από 5,442 εκατ. ευρώ, και η ΕΥΡΩΒ απασχόλησε 5,354 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ απασχόλησε 923.400 ευρώ, η ΦΡΛΚ απασχόλησε 818.297 ευρώ, η ΔΕΗ 367.839 η ΑΔΜΗΕ 246.000 ευρώ, η ΚΡΙ 239.547 ευρώ και η ΑΤΤ 169,90 ευρώ.
Τη διακύμανση (9,95 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 14:02 και ήταν οι 857,87 (-1,55%) από 863,98 την προηγούμενη σύνοδο, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 867,82 (-0,40%) από 875,48. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 47 από 93 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 60 από 17 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 17 από 10. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,255 από 64,729 δις ευρώ τη Δευτέρα.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 87 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,42% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,47%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο ΔΤΡ κατέληξε την προηγούμενη στις 559,81 με άνοδο +2,46% με ανώτερο το επίπεδο των 563,77 μονάδων. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 544,33 μονάδων (-2,77%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 550,99 (-1,58%), και των 554,17 (-1,01%) έκλεισε στις 554,17 με πτώση -1,01%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 43,181 από 24,935 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-0,62%) απασχόλησε 16,237 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,27%) 5,739 εκατ., η ΠΕΙΡ (-1,47%) απασχόλησε 2,386 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+1,36%) απασχόλησε 9,990 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,51% στις 2077,72 από 2088,37 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 10,65 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας ενώ ο FTSEΜ είχε υποχώρηση -0,32%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Μετριοπάθεια στα short στοιχήματα
Το ενδιαφέρον επέστρεψε για τα δικαιώματα προαίρεσης του FTSE25 αλλά οι τιμές εξάσκησης σε αυτά είναι αρκετά short με πύκνωση γύρω από τις 2000 – 2100 μονάδες με τον υποκείμενο στις 2078. Αλλά στα πιο ακριβά ΣΜΕ η απόσταση τριών μονάδων είναι μετριοπαθές στοίχημα για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μονίμως χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης χωρίς αλλαγές πρόσημου μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 16,22 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 10,65 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2078,09 μονάδες, ήρθε στις 17:11. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:42 και ήταν οι 2052,58. Το κλείσιμο στις 2077,72 από 2088,37 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,51% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα μειώθηκε ελαφρά φθάνοντας στα 7,939 εκατ. ευρώ την Τρίτη 30/11.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 431 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2075,00 μονάδες κατώτερο τις 2050,00 με τελευταίες πράξεις στις 2074,75 και κλείσιμο στις 2074,75 από 2080,50 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 3344 από 3255 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 24 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2075,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2051,25 και τιμή κλεισίματος τις 2075,50 από 2086,25 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στα 114 από 111 ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε κάποιο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα αγοράς κάθε σειράς από μηδενικό τη Δευτέρα. Στα calls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου επίσης άλλαξαν χέρια 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 6 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2000 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, άλλαξε χέρια 1 από 2 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 554,75 από 560,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 10 από 9.
Η εικόνα των blue chip το Νοέμβριο
Λιγοστοί οι νικητές του μήνα με πρώτη την ΤΕΝΕΡΓ στο +15,38% και ακολουθούν ΒΙΟ +3,08%, ΕΧΑΕ +1,62%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,34% και ΔΕΗ +0,37%. Στον αντίποδα πτώση πάνω από το -3,38% της μηνιαίας μεταβολής του ΓΔ και του -4,31% του 25άρη βρέθηκαν ΠΕΙΡ -13,20%, ΟΠΑΠ -8,77%, ΜΟΗ -8,72%, ΤΙΤC -8,40%, ΕΕΕ -7,98%, ΜΥΤΙΛ -7,93%, ΑΛΦΑ -5,51%, ΑΡΑΙΓ -5,24%, και ΟΛΠ -4,51%.
Με μεταβολή κοντά στων δεικτών οι ΜΠΕΛΑ -3,50%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,47%, ΕΤΕ -3,47% και ακολουθούν οι μετοχές που συμπεριφέρθηκαν αμυντικά στις πιέσεις που γενικεύθηκαν και εντάθηκαν στις συνεδριάσεις στο τέλος του μήνα. Ήταν οι ΕΥΡΩΒ -2,70%, ΕΛΠΕ -2,35%, ΑΔΜΗΕ -1,96%, ΕΥΔΑΠ -1,85%, ΣΑΡ -1,49%, ΕΛΧΑ -1,30%, ΛΑΜΔΑ -0,99%, και ΟΤΕ -0,29%.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης ειδικά των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 8.059 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,03 ευρώ και δημιουργήθηκαν 98.585 από 98.927 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 131 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2.323 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,64 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 36.355 από 36.996. Διακινήθηκαν επίσης 84 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.
Της ΕΥΡΩΒ με 1.217 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,877 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 25.561 από 25.561. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2.480 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,28 ευρώ και 31.452 από 32.190 ανοικτά ΣΜΕ. Δεν διακινήθηκαν όμως 60 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1.465 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 426 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και τα 319 ΣΜΕ της ΛΑΜΔΑ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν αυξημένο ιδιαίτερα και αφορούσε τα 50.000 συμβόλαια για ΕΤΕ, τα 1000 για ΛΑΜΔΑ, τα 812 για ΟΛΠ και στα 200 για ΑΡΑΙΓ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας στο τελευταίο του σχόλιο για τον Νοέμβριο με τίτλο ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ…
“Η παράλλαξη ‘Όμικρον’ αποτελεί το νέο όρο, που από την περασμένη Παρασκευή έχει κατακλύσει την ειδησεογραφία, στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης που απασχολεί ολόκληρο τον Πλανήτη. Αν και οι επιστήμονες ζητούν εύλογο χρόνο για να αξιολογήσουν την επικινδυνότητά της, όλες οι Αγορές μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων, κρυπτονομισμάτων, με συγχρονισμένο τρόπο, υπέστησαν αναταράξεις, προεξοφλώντας δυσμενείς επιπτώσεις στην Παγκόσμια Οικονομία. Έτσι, στα προβλήματα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των άλλων εμποδίων που προκαλούν δυσλειτουργίες στην παραγωγική διαδικασία, προστίθενται και τα περιοριστικά μέτρα που ήδη έλαβε η Ε.Ε. στις μετακινήσεις πολιτών από Αφρικανικές Χώρες.
Με δεδομένη την εκτίμηση πολλών, ανάμεσά τους και της ΕΚΤ, για υπερτίμηση των αποτιμήσεων στα ακίνητα, τα ομόλογα και τα κρυπτονομίσματα, ο “μαύρος κύκνος” της μετάλλαξης “Όμικρον”, λειτούργησε σαν καταλύτης για διόρθωση των Αγορών, πυροδοτώντας κύματα ρευστοποιήσεων. Tην ίδια ώρα, η επίδοση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 4,9% για το Νοέμβριο, προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους στην Κριστίν Λαγκάρντ, ενόψει των αποφάσεων της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, καθώς θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τις Βόρειες Χώρες για αλλαγή της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής, με το σκεπτικό ότι ο πληθωρισμός εμμένει και δεν είναι παροδικός.
Στο πλαίσιο αυτό, η νέα Γερμανική Κυβέρνηση υπό τον κ. Σόλτς, πρέπει σύντομα να δημοσιοποιήσει τις απόψεις της, σε σχέση με την δημοσιονομική και νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει. Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων για την Τουρκική Οικονομία, οδηγώντας την Τουρκική Λίρα σε συνεχή υποτίμηση, τους πολίτες της Χώρας σε κλιμακούμενη φτωχοποίηση και τα σενάρια γεωπολιτικών εντάσεων στην Περιοχή ως πιθανά. Σαν αποτέλεσμα, τα φοβικά σύνδρομα επανήλθαν στις Αγορές που κινούνται με έντονη νευρικότητα, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, προκαλώντας αμηχανία στους παρατηρητές, σε σχέση με την διαμόρφωση προβλέψεων. Με την Goldman Sachs να αναφέρεται σε 4 εναλλακτικά σενάρια, καλύπτοντας όλο το εύρος των ενδεχομένων από τις επιπτώσεις της μετάλλαξης.
Παρ’ όλα αυτά, στο βαθμό που δεν χρησιμοποιηθούν τα εκτεταμένα lockdowns για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, είναι θέμα χρόνου να αναγγελθούν από τις Φαρμακευτικές Εταιρείες τα κατάλληλα εμβόλια, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας της Παγκόσμιας Οικονομίας. Στα πλαίσια αυτά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναπόφευκτα, προσαρμόζει τις κινήσεις του με τις Διεθνείς Αγορές και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό, με δεδομένες τις δομικές αδυναμίες του.
Αγνοούνται έτσι οι δημοσιευόμενες εξαιρετικές επιδόσεις των Εισηγμένων Εταιρειών στα 9μηνα, με τις πωλήσεις να καταγράφουν αύξηση πάνω από 15% και την καθαρή κερδοφορία πάνω από 700%, σε σχέση με το 2020. Παράλληλα, η εκκαθάριση των “κόκκινων” δανείων, με τους σχετικούς δείκτες να διαμορφώνονται για όλες τις συστημικές Τράπεζες κάτω από το 10%, δεδομένο που ήδη έλαβε χώρα στη Eurobank, επισκιάστηκε από τους “μαύρους κύκνους” του διεθνούς περιβάλλοντος. Με την επενδυτική ψυχολογία να οδηγεί σε κύμα ρευστοποιήσεων για Ελληνικούς τίτλους, Τραπεζικούς και άλλους Δεικτοβαρείς, παρά την μόλις προ 5νθημερου αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τον Οίκο Jefferies. Σαν αποτέλεσμα, η προσδοκία για ένα καλό φινάλε πάνω από τις 900 μονάδες, εντός του 2021, διαψεύδεται επί του παρόντος, μεταθέτοντας χρονικά τις προσδοκίες για καλύτερες ημέρες για το επόμενο έτος, καθώς στην παρούσα φάση, ακόμη και οι 880 μονάδες του ΓΔ συνιστούν ισχυρό όριο αντίστασης”.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο από το χαμηλό ενός έτους σήμερα Τετάρτη 1/12, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών της Wall Street και το πετρέλαιο των ΗΠΑ ανέκαμψαν από το selloff της προηγούμενης ημέρας, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron κράτησε τους επενδυτές σε περιορισμένα όρια.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν, στηρίζοντας το δολάριο αφού ο πρόεδρος της Fed των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ κατάφερε να υποδείξει πλαγίως ότι η Fed θα επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των αγορών περιουσιακών της στοιχείων στη συνεδρίασή της αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε στις 8:20 δική μας ώρα άνοδο +1,31% και ήταν στις 627,19 μονάδες, καθώς οι συναλλασσόμενοι ένιωσαν ότι η πτώση της Τρίτης, η οποία οδήγησε τον δείκτη αναφοράς στο χαμηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2020, είχε προχωρήσει περισσότερο από όσο άξιζε. Τα κέρδη απλώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε όλη την περιοχή.
Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωνε άνοδο αρχικά +0,7%, βοηθούμενος επίσης από την ανάκαμψη της εργοστασιακής δραστηριότητας, αλλά στις 8:20 είχε μεταβολή +0,41%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 στις 8:25 υποχωρούσε -0,14%.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ παρουσίασε σημαντική αντίδραση και στις 8:25 κέρδιζε +1,15% και ο δείκτης blue chip CSI 300 της Κίνας σημείωνε άνοδο +0,17%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού S&P 500 είχαν άνοδο +0,96% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones αυξήθηκαν 0,52%.