Skip to main content

Β. Κικίλιας: Η συνεργασία στον τουρισμό θα φέρει αμοιβαία κέρδη σε Ελλάδα και Τουρκία

Σμύρνη-αποστολή:

Ελίζα Καραγιώργη, [email protected]

«Επιδίωξή μας είναι η αύξηση της διασύνδεσης των λιμανιών και των νήσων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, από τη Σμύρνη, κατά την ομιλία του στο 9ο Φόρουμ Τουρισμού Τουρκίας – Ελλάδας και της 4ης Κοινής Επιτροπής Τουρισμού.

«Ζούμε σε ευαίσθητους καιρούς και εποχές, κάποιες φορές δύσκολες, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι ο τουρισμός, τα ταξίδια, είναι αυτό το πλαίσιο στο οποίο μπορούμε και θα μπορέσουμε να δουλέψουμε ακόμη καλύτερα και να συνεργαστούμε», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε πως όλες οι κινήσεις «θα γίνουν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα» για να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Ο κ. Κικίλιας στάθηκε στην πρόθεση και των δύο πλευρών για την αύξηση των εκατέρωθεν μετακινήσεων «προς όφελος και των δύο χωρών», καθώς θέλουμε να «διευκολύνουμε τα ταξίδια από την Τουρκία στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Τουρκία».

«Οι Τούρκοι είναι καλοδεχούμενοι και ποιοτικοί τουρίστες», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Τουρισμού, προσθέτοντας πως επισκέπτονται κάθε χρόνο τα νησιά μας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και θέλουμε να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία.

«Ο τουρισμός είναι ένας προνομιακός τομέας. Είναι ένας τομέας των μεταφορών, της ακτοπλοΐας και των διασυνδέσεων, του τουριστικού προϊόντος, των πακέτων τα οποία υπογράφονται, των δυνατοτήτων προσέλκυσης ποιοτικών επισκεπτών και τουριστών στη χώρα μας και στη δική σας που έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον και σίγουρα είναι ένα κομμάτι σύγκλισης και ένα κομμάτι συνεργασίας και ένα κομμάτι πρόσφορο για την επιδιωκόμενη από την πλευρά μας βελτίωση και ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών» είπε από το βήμα του συνεδρίου ο Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, έκανε λόγο για συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και δημιουργία πακέτων για ταξίδια και στις δύο χώρες. «Θέλουμε να επενδύσουμε και να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν», υπογράμμισε, κάτι που «θα φέρει και υψηλότερους μισθούς, θέσεις εργασίας και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης».

Μ. Ερσόι: Εταίρος και όχι αντίπαλος η Ελλάδα

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού, Μεχμέτ Ερσόι, στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται παγκοσμίως για τον έλεγχο της πανδημίας και την επαναφορά της τουριστικής κίνησης στα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς, όπως είπε, «υπάρχει μια πτώση στα δεδομένα (στην Τουρκία)».

Ο κ. Ερσόι αναφέρθηκε στον κλάδο της κρουαζιέρας, αλλά και στα τουριστικά σκάφη, τα οποία αποτελούν «βασικό τρόπο μετακίνησης» ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και το λιμάνι της Καβάλας. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε πως η εταιρεία Pegasus θα αιτηθεί αύξηση των πτήσεών της κατά 10 για το καλοκαίρι του 2022.

Ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού ζήτησε επεξεργασία των διαδικασιών για τη θεώρηση Visa.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και εκείνος σε τουριστικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν επισκέψεις και στις δύο χώρες, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο στον τομέα του πολιτισμού, όσο και της γαστρονομίας.

«Η Ελλάδα είναι εταίρος και όχι αντίπαλος. Θέλουμε να εστιάσουμε στον τουρισμό στο Αιγαίο», τόνισε.

Εναλλακτικός τουρισμός και πανδημία

Ο Γιαλτζίν Λοκμανχεκίμ, γενικός διευθυντής του Πρακτορείου για την Τουριστική Προώθηση και Ανάπτυξη της Τουρκίας, μίλησε για τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας, στην έναρξη του συνεδρίου, μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της κρουαζιέρας, αλλά και για τον εναλλακτικό τουρισμό.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει 30 διαδρομές πίστεως», τόνισε ο κ. Λοκμανχεκίμ, ο οποίος είπε πως υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν τέτοιου είδους τουρισμό, όπως προσκυνητές, ποδηλάτες κλπ. Στάθηκε στην κοντινή γαστρονομική κουλτούρα των δύο χωρών, η οποία «μπορεί να αξιοποιηθεί». Χάρη στη συνεργασία τους, Ελλάδα και Τουρκία «δεν θα έχουν ανταγωνισμό» είπε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, καθώς «έχει γίνει η αρχή της νίκης για την πανδημία», αν και αναγνώρισε πως «δυσκολευόμαστε το τελευταίο διάστημα».

Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» που έγιναν στην Υγεία στη χώρα μας, επιμένοντας στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

«Αν και παρατηρήθηκε το προηγούμενο δίμηνο μια κάμψη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού που διαπιστώνονται θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ελευθερίας το καλοκαίρι του 2022», εκτίμησε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, τέλος, αναφέρθηκε και στον κλάδο του ιατρικού τουρισμού και τις προοπτικές ανάπτυξής του, χάρη στη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας.

«Δύο χώρες ένας προορισμός»

«Ο τουρισμός αντέχει, γιατί υπηρετεί αξίες όπως η φιλία, η συνεργασία και η αποδοχή της διαφορετικότητας», τόνισε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ).

«Η χρονιά πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις», ακριβώς γιατί «ο κόσμος έδειξε ότι θέλησε να ξαναταξιδέψει», επεσήμανε.

Ο κ. Βασιλικός υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης και επένδυσης στις νέες τεχνολογίες, γιατί μέχρι πρόσφατα «βλέπαμε (στον κλάδο) την τεχνολογία αμυντικά».

«Η βιωσιμότητα είναι πλέον ο παρονομαστής σε ό,τι κάνουμε», δήλωσε ο κ. Βασιλικός, κατά τον οποίο είναι «αναγκαία η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό».

Την κούραση του τουριστικού κλάδου λόγω της πανδημίας παραδέχθηκε ο Μαχμούτ Εζγκενέρ, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης. Ο κ. Εζγκενέρ αναφέρθηκε και εκείνος στην ανάγκη να ανοίξουν τα δρομολόγια των πλοίων και σε άλλα λιμάνια, προκειμένου να συντομευθούν τα ταξίδια και οι αποστάσεις.

Πρότεινε να προβληθεί η γαστρονομία των δύο χωρών, η  υγιεινή κουζίνα και ο τουρισμός ευεξίας, να δημιουργηθούν κοινές δράσεις για την προβολή του τουριστικού προϊόντος και να αξιοποιηθεί η τεχνολογία προς αυτήν την κατεύθυνση. «Πρέπει να γίνεται ψηφιακή προβολή των δράσεων για προϊόντα και ψηφιακά αγαθά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Διαχείριση της κρίσης και ακαδημαϊκή κοινότητα

Στη διαχείριση της κρίσης και τη συμβολή των φορέων, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας επικεντρώθηκε το πάνελ, όπου συμμετείχαν η πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ανδρέας Παπαθεοδώρου και ο Θεόδωρος Σταυρινούδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Οι πανεπιστημιακοί είμαστε εδώ παρόντες για να συζητήσουμε και για το επιχειρηματικό και για το οικονομικό μοντέλο, κάνοντας μικρά βήματα κάθε φορά», δήλωσε στη «Ν» η κ. Χρυσή Βιτσιλάκη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας των δύο λαών και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στην ομιλία της η κ. Βιτσιλάκη αναφέρθηκε στη συμβολή της ακαδημαϊκής κοινότητας όταν ζητείται η άποψη για τον τουρισμό. «Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όλοι οι τομείς συνεργάζονται για να προσφέρουν τη βοήθειά τους», τόνισε.

Ο Δρ. Ανδρέας Παπαθεοδώρου, μιλώντας στη «Ν», με αφορμή και το συνέδριο του ΟΗΕ για το κλίμα, αλλά και τις «φωνές» που ακούγονται για κατάργηση των εσωτερικών πτήσεων στα κράτη, υπογράμμισε πως «αυτό που αγνοούν πολλοί είναι το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας, το οποίο είναι διαφορετικό από αυτό της υπόλοιπης Ευρώπης». Επιπλέον, ο καθηγητής στάθηκε στο ζήτημα των λιμανιών. «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πως κάποιος από τη Χίο έφτανε στη Σμύρνη σε 1μιση ώρα και τώρα χρειάζεται ταξίδι 24 ωρών», τόνισε στη «Ν».

Στην ομιλία του, ο κ. Παπαθεοδώρου χαρακτήρισε «Μαύρο Κύκνο» τον Covid-19, ο οποίος έφερε  «μηδενικό τουρισμό» το 2020, υπογραμμίζοντας παράλληλα και τη μείωση της κρουαζιέρας ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πάνελ συντόνιζε ο καθηγητής Akin Aksu, ενώ συμμετείχαν οι Τούρκοι πανεπιστημιακοί καθηγητές Emel Adamis και Muharrem Tuna.