Του Κώστα Ιωαννίδη
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν ιδιαίτερη σε ένα ενδιαφέρον σημείο. Το πλήθος των αρμοδίων από την ΕΕ που εκφράζονται θετικά για την ελληνική περίπτωση και επίσης να τονίζουν τις υπερβολικές απαιτήσεις του ΔΝΤ. Αυτή η δημιουργία κλίματος που αφορά κύρια στο να διαμορφώσουν άποψη οι κοινωνίες των χωρών του κοινού νομίσματος πιθανά να βοηθήσει στη διατήρηση των προσδοκιών για μια κάποια λύση πριν τις εκλογές στην Ολλανδία. Οι επαγγελματίες επενδυτές δεν αγοράζουν μετοχές μόνο και μόνο γιατί είναι «φθηνές», με βάση τα θεμελιώδη τους μεγέθη, ή σε σύγκριση με μετοχές του ιδίου κλάδου και παρόμοιων χαρακτηριστικών στην ευρωζώνη. Τοποθετούνται, όταν εκτιμούν πως στο μέλλον θα υπάρξουν πρόθυμοι αγοραστές των τίτλων που αποκτούν.
Για αυτό οι μετοχές του 25άρη κινούνται με βάση την ορμή που έχουν αποκτήσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και μετά. Έτσι, τη βδομάδα που έσπασε το πτωτικό σερί, η άνοδος στηρίχθηκε στους νικητές από το αντιτραπεζικό μπλοκ, που απέδωσαν θετικά μετά τον περυσινό Νοέμβριο.
Οι εγχώριοι αναλυτές έχουν αφήσει στην άκρη τα κλασικά χρηματοοικονομικά δεδομένα, αναζητώντας ένα φως για την πορεία της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές γιατί αυτό θεωρούν ότι θα καθορίσει τη στάση των επενδυτών. Τα δεινά που επιφέρει η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης διαπραγμάτευσης, έχουν αποτυπωθεί στη συμπεριφορά των επενδυτών στο ΧΑ. Επί πέντε βδομάδες βούλιαζε και την προηγούμενη χρειάστηκαν φήμες και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, για να μην συνεχιστεί η αναζήτηση πυθμένα. Τις πιέσεις πυροδότησε η συνειδητοποίηση πως και ο Φλεβάρης, δε θα είναι ο καταληκτικός μήνας για την περιπέτεια της Ελλάδας σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, την Παρασκευή παρατηρούσε: «Η διαφαινόμενη ακαμψία τόσο από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και από πλευράς Δανειστών δεν αναμένεται να αλλάξει ενόψει μάλιστα της προσμονής του Eurogroup της Δευτέρας, αφήνοντας αμετάβλητες και τις προσδοκίες των επενδυτών. Η ανοδική αντίδραση εντάσσεται στα πλαίσια του ‘retest’, δηλαδή μιας προσπάθειας του Γεν. Δείκτη να επιβεβαιώσει, ή να αναιρέσει την προηγηθείσα παραβίαση του εκθετικού ΚΜΟ των 30 ημερών, που διέρχεται από τις 630 μονάδες. Αν στεφθεί με επιτυχία, αναμένουμε από τον Δείκτη να ξαναδοκιμάσει την ‘διακεκαυμένη ζώνη’ του καθοδικού ‘χάσματος’ των 633 – 640 μονάδων».
Την ίδια περίπου προσέγγιση με αναγνώριση του πρωτεύοντος ρόλου της ελληνικής υπόθεσης και χρήση της στατιστικής για εκτίμηση τάσης εμφάνισε και ο αναλυτής της Nuntius Sec., Πέτρος Στεριώτης χρησιμοποιώντας διαφορετικά εργαλεία από τη στατιστική. «Παρά τη συναλλακτική καθίζηση και την απογοητευτική στασιμότητα στα όσα άπτονται του Ελληνικού ζητήματος και της πραγματικής Οικονομίας, πρέπει να επισημάνουμε το θετικό σήμα το οποίο δίνουν συνδυαστικά για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. οι μετρητές τεχνικής ανάλυσης ‘MACD’, ‘Parabolic SAR’ και ‘On Balance Volume’. Επιβεβαίωση για επανέναρξη της ανοδικής τάσης θα δώσει κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 636 – 637 μονάδες, που είναι το υψηλό του Φεβρουαρίου, ενώ τεχνική στήριξη υπάρχει στα χαμηλά του μήνα, στις 602 μονάδες».
Τις μέρες που έφεραν το Eurogroup πιο κοντά, το στοίχημα για θετική έκπληξη που συντηρούσαν περισσότερο οι Βρυξέλλες, λειτούργησε ευεργετικά. Ωστόσο το άλμα και η επιστροφή, την ημέρα της εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου, στα επίπεδα που βρέθηκε η αγορά στην εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου (20/1) ήταν θετική στατιστικά και δομεί συνθήκες για επιστροφή του μέσου όρου στα υψηλά δωδεκαμήνου (670,21). Με τη βοήθεια των υπολογισμών, βάσει της στατιστικής προϊστορίας κάθε μετοχής και αναλόγως του ποσοστού συμμετοχής τους στο σχηματισμό των βασικών δεικτών, αναπτύχθηκαν συναινετικά τακτικές που στόχευσαν στην διατήρηση της κίνησης σε συγκεκριμένα επίπεδα. Ήταν ζώνες τιμών που διεγείρουν μικρότερη ανησυχία από αυτή που προκαλεί η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κατάλληλες να συντηρούν την ελπίδα ότι μια θετική εξέλιξη στη σχέση με τους πιστωτές θα βρει πολλούς έτοιμους να ρισκάρουν.
«Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ την επόμενη Τετάρτη. Θα συζητήσουν τρέχοντα ζητήματα στο πλαίσιο της Γερμανικής προεδρίας στους G20». Δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος. Πολλοί από τους θεσμικούς πιθανά θα θεωρήσουν ημερομηνία κλειδί την 22η Φεβρουαρίου, γιατί στο μυαλό τους η πορεία των πραγμάτων είναι πως τη Δευτέρα θα αναζητηθεί η σύγκλιση μεταξύ των Ευρωπαίων και της ελληνικής πλευράς και αν αυτή επιτευχθεί, τη συνεννόηση με το ΔΝΤ θα αναλάβει η Καγκελάριος. Όσοι εμπνέονται από τη λογική των τζακ ποτ, έχουν μοναδική ευκαιρία δυο ημερών για αγορές.
Στις 23 Φεβρουαρίου το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης για τα Ελληνικά Πετρέλαια, με αυξημένες προσδοκίες για διανομή μερίσματος. Στις 22 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση για τον Αστέρα (η Κοινοπραξία έχει ήδη ξεπεράσει το 95% και αναμένεται να προχωρήσει σε απορρόφηση και των υπόλοιπων μετοχών της ελεύθερης διασποράς στην τιμή των 5,48 ευρώ”. Τα επίσημα αποτελέσματα της Δημόσιας Πρότασης θα ανακοινωθούν στις 24 Φεβρουαρίου.
Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου εκτός από την έγκριση του μερίσματος θα αναγνωσθεί και η καθιερωμένη έκθεση του διοικητή για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας για το 2017. Στις 24/2 επίσης είναι η τελευταία ημερομηνία για την εξάσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της Forthnet από την Vodafone, αλλά και η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την Fitch.
Την Δευτέρα 20/2 οι Αμερικανικές Αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω Τραπεζικής αργίας.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος
Την άνοδο εξηγούν οι μεγάλες κινήσεις κεφαλαίων
Οι αλλαγές, αν γίνονται αργά, είναι ευπρόσδεκτες από τους επενδυτές και φυσικά κανένας δεν αμφιβάλει πως η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και οι εκλογές στην Ευρώπη φέτος, θα τις προκαλέσουν. Οι κινήσεις που έγιναν σε παγκόσμια κλίμακα μετά την ύφεση του 2008 ήταν δραστικές και αφού τάραξαν με όλη τη σημασία της λέξης την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, απεκατέστησαν μια Νέα Κανονικότητα που επέτρεπε να εμφανίζουν κέρδη οι αγορές μετοχών και ομολόγων παράλληλα.
Η Grate Rotation που δεν ήρθε
Αρκετοί αναλυτές που όρισαν ως στρέβλωση την άνοδο των μετοχικών αξιών, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν σε επίπεδα ασυνήθιστα χαμηλά, θεώρησαν ότι την γέννησαν τα QE. Έτσι στο τέλος του 2014, περιμένοντας τη διακοπή των QE και την άνοδο των βασικών επιτοκίων της Fed, έβλεπαν ως μόνη οδό για συνέχιση της ανόδου των μετοχών το Grate Rotation. Την “Μεγάλη Στροφή” ήτοι τη μαζική ρευστοποίηση θέσεων σε ομόλογα και τοποθέτηση των κεφαλαίων στα χρηματιστήρια. Η Fed σταμάτησε το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης στις 29 Οκτωβρίου του 2014. Η FOMC αύξησε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 16 Δεκεμβρίου του 2015 και άλλη μια φορά στις 14 Δεκεμβρίου του 2016 οδηγώντας το σε μια ζώνη από 0,50% -0,75%. Η αγορά παραγώγων έχει προεξοφλήσει μια αύξηση ως το 1,16% μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Ωστόσο, ο S&P 500 είναι ψηλότερα κατά 16,8% από τότε που τερματίστηκε το QE. Γιατί σημειώθηκε αύξηση των εταιρικών κερδών, ενώ σημαντική κινητήρια δύναμη της ανόδου ήταν οι τεράστιες εισροές μετρητών από την πλευρά των εταιριών, μέσω επαναγορών των μετοχών τους και με τις πληρωμές μερισμάτων. Συνολικά αυτές ανήλθαν σε 5,5 τρισεκατομμύρια δολάρια από το πρώτο τρίμηνο του 2009 ως το τρίτο του 2016. Αυτό είναι πιθανό να συνεχίσει να οδηγεί την αγορά υψηλότερα, ιδιαίτερα εάν «η αλλαγή λόγω Τραμπ» περιλαμβάνει τον επαναπατρισμό ενός σημαντικού μέρους των 2.500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οι αμερικανικές εταιρείες έχουν παρκάρει στο εξωτερικό.
Μόλις πρόσφατα εμφανίστηκαν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι οι επενδυτές επιτέλους αρχίζουν να στρέφονται από τα ομόλογα προς τις μετοχές. Οι συνετοί αναλυτές δεν θέλουν μια Μεγάλη Στροφή, δεδομένου ότι θα μπορούσε να ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε επίπεδα που συνιστούν απειλή για την οικονομία και την ανοδική δυναμική των μετοχικών αξιών.
Οι ροές κεφαλαίων
Είναι ευχάριστο αν δούμε μια ικανών διαστάσεων εναλλαγή. Τα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ που καθορίζουν τις ροές κεφαλαίων σχεδόν παντού και αξίζει να παρακολουθεί κάποιος, τους επόμενους μήνες, είναι:
Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου συμπεριλαμβανομένων των καταθετικών λογαριασμών της αγοράς χρήματος. Αυξήθηκαν κατά 4,5 τρισεκατομμύρια από τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου του 2009, φθάνοντας την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2017 σε επίπεδα ρεκόρ αγγίζοντας τα 8,9 τρισεκατομμύρια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 52 εβδομάδων, το ποσό των καταθέσεων ταμιευτηρίου αυξήθηκε κατά 577 δισεκατομμύρια δολάρια. Χρήματα τοποθετημένα για το… τίποτα, με τα επιτόκια των καταθέσεων κοντά στο μηδέν. Εάν οι επενδυτές αναπτύξουν μεγαλύτερη όρεξη για μετοχές, ως αποτέλεσμα της «αλλαγής λόγω Trump», θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία τους και όχι τις τοποθετήσεις τους στα ομόλογα.
Οι ροές προς τα ομόλογα, με βάση τα μηνιαία στοιχεία από το Investment Company Institute, δείχνουν ότι τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και τα ETF ομολόγων, έχουν προσελκύσει μαζί, καθαρές εισροές στη διάρκεια κάθε μήνα του 2016, εκτός από το Νοέμβριο. Το άθροισμα σε 12μηνη βάση, δείχνει σημαντικές εισροές στις αγορές ομολόγων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ανοδικής για τις μετοχές αγοράς, με εξαίρεση ήσσονος σημασίας τις εκροές κατά το ξεκίνημα του 2014.
Μία παρόμοια προσέγγιση για τις μετοχές δείχνει, ότι τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν εκροές κάθε μήνα του προηγούμενου έτους, εκτός από τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο. Σε αντίθεση, τα ETFs επί μετοχών είχαν καθαρές εκροές μόνο κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Μαζί, το Δεκέμβριο, είχαν εισροές 78,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον καλύτερο μηνιαίο ρυθμό από το Δεκέμβριο του 2007.
Η μεγάλη εισροή του Δεκεμβρίου σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια συνολικά, μπορεί να ήταν η αρχή μιας σημαντικής εναλλαγής επενδυτικών λιμένων. Δεν ήταν όμως η Grate Rotation δεδομένου ότι ένα μίγμα διαφόρων τύπων ομολόγων προσέλκυσε κεφάλαια 7,6 δις δολάρια το Δεκέμβριο, μετά από μια καθαρή εκροή ύψους 6,6 δις στη διάρκεια του Νοεμβρίου. Δεν υπάρχει σημάδι μιας εξόδου πανικού από την αγορά ομολόγων προς μετρητά ή μετοχές.
Η ήρεμη στροφή ευνοεί
Συνοψίζοντας, από την έναρξη της ανοδικής αγοράς μετοχών τον Μάρτιο του 2009, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου αυξήθηκαν κατά 4.500 δισεκατομμύρια, ενώ οι καθαρές εισροές στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια διαμορφωθεί στα 1.700 δισεκατομμύρια. Αυτά είναι τα μεγάλα τμήματα της αλλαγής των ροών κεφαλαίων. Οι καθαρές εισροές για τα μετοχικά αμοιβαία, τα οποία κυριαρχούνται από ιδιώτες επενδυτές, είναι μπροστά σε αυτές μάλλον μικρές, συνολικού ύψους μόλις 205 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, οι καθαρές εισροές σε ETFs μετοχών, οι οποίες αντικατοπτρίζουν ένα διαφοροποιημένο επενδυτικό σύμπαν, ανήλθαν σε 1.100 δισεκατομμύρια.
Μια σημαντική, αλλά θετική στροφή από ιδιώτες επενδυτές προς τις μετοχές, θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί, αν η Fed συνεχίζει να αυξάνει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων με σταδιακό ρυθμό. Τότε όλα θα συμβάλουν στο να δούμε υψηλότερες τιμές στις αγορές μετοχών. Το μόνο πρόβλημα είναι, ότι οι αποτιμήσεις βρίσκονται ήδη ιδιαίτερα ψηλά. Αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με υψηλότερα εταιρικά κέρδη, αν η διοίκηση Trump καταφέρει μείωση των εταιρικών φόρων και του κόστους παραγωγής μέσω αλλαγών των υπαρχουσών ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις. Αν επίσης καταφέρει να μειώσει το φόρο για το προσωπικό εισόδημα, ωθώντας σε μεγαλύτερη ανάπτυξη της κατανάλωσης, αυτό θα βοηθήσει. Η αγορά μέχρι τώρα στοιχηματίζει πως μπορεί να το πετύχει και μαζί της αρκετοί αναλυτές.
Στην τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ο S&P500 κλείνοντας στις 2351,16 μονάδες, είχε επίδοση +1,51% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +5,02%. Ο Dow με κέρδη +1,75%, έκλεισε στις 20.624,05 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +4,36%. Ο S&P400 κέρδισε +0,81% με επίδοση στο 2017 +4,47% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,79%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +3,15%. Ο δε Nasdaq, αφού ανέβηκε +1,82%, αύξησε τα κέρδη στο 2017 στο +8,46%. Ο χρυσός γύρισε πάλι ανοδικά, κερδίζοντας +0,11%, με την απόδοσή του για το 2017 ήδη στο +7,29%. Αλλά, το πετρέλαιο υποχώρησε -0,89%. Στο 2017 χάνει οριακά -0,96%.
Ο Nikkei με μεταβολή -0,74%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +0,63%. Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +0,57% στη βδομάδα και κερδίζει +2,20% στο 2017. Ο DAX ανέβηκε +0,77%, με απόδοση στο 2017 +2,40% αλλά ο CAC με μεταβολή +0,81%, απόκτησε μεταβολή +0,11% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +1,30% και στο 2017 απέδωσε +1,58%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε +0,77% και στο 2017 χάνει -1,19%. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +2,46%, και στο 2017 κερδίζει +12,49%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έχασε -1,32%, με επίδοση στο 2017 +3,33%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,27%, και επίδοση για το 2017 +2,67%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,47%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +6,92%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +1,95% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +9,24%. Άνοδος +0,17% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +3,17%.
Οι συντηρητικότεροι και πιο παρατηρητικοί αναλυτές ωστόσο εστιάζουν παράλληλα στην άνοδο του χρυσού φέτος. Ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο περίπου 7,5% το 2017 σαν αποτέλεσμα της ζήτησης για ένα ασφαλές καταφύγιο. Ο Russ Koesterich, που που βοηθά στη διαχείριση των 41 δις δολαρίων του BlackRock Global Allocation Fund της BlackRock Inc. συστήνει χρυσό, ως επενδυτική λύση για μια ασφάλιση έναντι πιθανών κινδύνων, που απλά οι αγοραίοι τώρα υποτιμούν. Ενώ η άνοδος των μετοχών με κάτω του μέσου όρου μεταβλητότητα δείχνει πως οι επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι, οι επερχόμενες εκλογές στην Ευρώπη και η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ είναι μεταξύ των εξελίξεων που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την ψυχολογία των επενδυτών, δήλωσε Koesterich. Η προσθήκη στην απειλή είναι οι πιθανές επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κρίση χρέους στην Ελλάδα. Οι ανησυχίες αυτές έχουν βοηθήσει σε ώθηση της τιμής του χρυσού φέτος, λόγω αναζήτησης καταφύγιου, μετά την εμφάνιση του χειρότερου τρίμηνου από το 2013, στο τελευταίο του 2016.
ΧΑ
Η αλυσίδα των πτωτικών εβδομάδων έσπασε στους πέντε κρίκους και έτσι το ΧΑ κατάφερε να εμφανίσει τη δεύτερη ανοδική του εβδομάδα στις επτά του 2017. Διακόπτοντας μια εφιαλτική διαδοχή εβδομαδιαίων απωλειών που είχε κυριολεκτικά τσακίσει το φρόνημα των επενδυτών και προετοίμαζε το έδαφος για την εμφάνιση νέων πιέσεων. Η Αθήνα ήταν η μόνη αγορά που οι εξελίξεις στη σχέση της χώρας με τους πιστωτές δεν επέτρεψαν να παρακολουθήσει το διεθνές ράλι που επικράτησε μετά την εγκατάσταση του νέου προέδρου των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.
Ο ΓΔ μετά από πτώση -1,30% τη δεύτερη βδομάδα του έτους, έχασε -1,92% την τρίτη, -0,41% την τέταρτη, -1,2% την πέμπτη και -0,82% την έκτη. Κατάφερε ωστόσο τη βδομάδα που πέρασε να κερδίσει +2,51%. Σταμάτησε πάνω στο κλείσιμό του στη δεύτερη πτωτική βδομάδα του έτους και τρίτη του Ιανουαρίου. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η άνοδος του 25άρη, κατά +2,85%, με σχετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Ο FTSEM ενισχύθηκε κατά +1,18% και εμφάνισε υποχώρηση του ημερήσιου τζίρου του χωρίς τα πακέτα. Ο μέσος τζίρος έπεσε στα 38 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 4,13 εκατ. Των τραπεζικών blue chip διαμορφώθηκε στα 18 εκατ. με τον τζίρο τους να αντιπροσωπεύει το 47,4% του συνολικού ημερήσιου και για τις μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έμεινε στις 664.000 ευρώ.
Η εβδομάδα πριν από το Eurogroup, ξεκίνησε με τη «βεβαιότητα» πως δεν πρόκειται, σε αυτή την συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, την τελευταία χωρίς προεκλογική περίοδο για χώρα μέλος, να συμβεί έστω και μέρος των θετικών προσδοκιών.
Τη Δευτέρα μετά από σημαντικό άλμα την Παρασκευή 10/2, ακολούθησε άλλη μια ανοδική σύνοδος σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ήταν λίγοι οι κλάδοι με απώλειες, όλες κάτω του -0,6%. Σε αντίθεση με τα κέρδη των Τραπεζών +2,32%, των εταιριών Βιομηχανικών Προϊόντων +1,71% και Κοινής Ωφέλειας +1,58%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,86% και έφθασε στις 629,14 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1681,25 με μεταβολή +0,77%. Την Τρίτη οι θεσμικοί επέλεξαν την εκδήλωση επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μισές μετοχές του 25άρη και εμφάνισαν μικτή διάθεση για τα τραπεζικά blue chip. Οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο +3,55% από +1,20% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο -1,29% από +2,64%, την ΠΕΙΡ -1,09% από +3,98% στις 13/2, και ΕΥΡΩΒ +0,85% από +2,80%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,66% στις 633,32 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1689,10 με μεταβολή +0,47%. Απώλειες κάτω του -1% συνέχισαν να έχουν οι εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή -0,74% από -0,35%, και Τηλεπικοινωνιών -0,70% από -0,58% τη Δευτέρα.
Την Τετάρτη οι ισχυροί θεσμικοί με χαμηλότερο τζίρο, προσπάθησαν απλά να μειώσουν το πτωτικό αποτέλεσμα από τις ρευστοποιήσεις σε όλα τα Τραπεζικά blue chip αλλά και στους περισσότερους κλάδους της αγοράς. Τις ρευστοποιήσεις προκάλεσαν δηλώσεις από αρμόδιους των Βρυξελλών πως δεν θα φέρει τίποτε νέο στην υπόθεση της αξιολόγησης το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Γιατί διατηρείται η εκκρεμότητα σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,11% και έφθασε στις 626,29 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1671,24 με μεταβολή -1,06%. Οδήγησαν πτωτικά οι εταιρίες Τραπεζών -3,30%, Κοινής Ωφέλειας -2,34%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,05%, και Βιομηχανικών Προϊόντων -1,38%. Η σύνοδος της Πέμπτης αφιερώθηκε στην αναχαίτιση των πιέσεων στις Τραπεζικές μετοχές. Οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο +1,16%, την ΕΤΕ στο +0,91%, με ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ 0,00%, με μεταβαλλόμενη έκφραση ενδιαφέροντος για πιέσεις ή αγορές. Την κύρια ώθηση για θετική μεταβολή έδωσαν οι κλαδικοί δείκτες Τροφίμων Ποτών +2,60% (βλέπε ΕΕΕ), Πρώτων Υλών +1,96%, Ακίνητης Περιουσίας +0,80%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,80%, και λιγότερο των Τραπεζών +0,67%. Την Παρασκευή η επιφύλαξη κράτησε τους δείκτες σε πλάγια κίνηση κοντά στο προηγούμενο κλείσιμο. Μια είδηση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και μάλιστα με κεφάλαια ύψους 5 δις ευρώ, οδήγησε τους επενδυτές, από τις 16:05 και μετά, στην εκδήλωση έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος. Πήραν τον Τραπεζικό δείκτη από το -0,7% και τις 740 μονάδες και στις 16:52 τον οδήγησαν στις 772 (+3,58%) για να τον κλείσουν στις 766 ή στο +2,8%. Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,052 από 27,661 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,755 εκατ.
Οι επιμέρους μετοχές χωρίστηκαν σαφώς και η βελτίωση της γενικής εικόνας μπορεί να φανεί από το πλήθος των blue chip που είχαν άνοδο πάνω από τους δείκτες. Αλφαβητικά είναι οι: ΑΛΦΑ +6,59%, ΒΙΟ +6,51%, ΓΡΙΒ +4,35%, ΕΕΕ +7,22%, ΕΛΠΕ +3,04%, ΕΥΡΩΒ +5,08%, ΜΟΗ +4,93%, και ΜΠΕΛΑ +5,15%. Στον αντίποδα με πτώση πάνω από -1%, έκλεισαν τη βδομάδα οι ΣΑΡ -3,22%, ΟΤΕ -2,33%, ΦΦΓΚΡΠ -2,01% και ΟΠΑΠ -1,20%. Δηλαδή 4 έναντι 8 και ακολουθούν αυτές με πτώση κάτω του -1% ήτοι ΑΡΑΙΓ -0,90%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,89%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,87%, ΕΤΕ -0,44% και ΠΕΙΡ 0,0% σε ανοδική εβδομάδα. Με ισοδύναμα των δεικτών κέρδη βρέθηκαν οι ΔΕΗ +2,69% και ΤΕΝΕΡΓ +2,14% και ακολουθούν τα blue chip με κέρδη μικρότερων διαστάσεων για να συμπληρωθεί η ομάδα των 16 ανοδικών με τις ΜΥΤΙΛ +1,50%, ΜΕΤΚ +1,47%, ΛΑΜΔΑ +1,15%, ΕΧΑΕ +1,10%, ΤΙΤΚ +1,03%, και ΟΛΠ +0,40%.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου ορίστηκε στις 1717,5 μονάδες, όπως και της επόμενης. Όρισαν προ-πορεία της τάξης των 1,50 μονάδων των ΣΜΕ έναντι του 25άρη (1716,03), διατηρώντας την αισιόδοξη στάση της περασμένης εβδομάδας με μικρή ωστόσο υπεροχή της εκκαθάρισης έναντι του υποκείμενου δείκτη. Ο ΓΔ μετά από πτώση -1,30% τη δεύτερη βδομάδα του έτους, έχασε -1,92% την τρίτη, -0,41% την τέταρτη, -1,2% την πέμπτη και -0,82% την έκτη. Κατάφερε ωστόσο τη βδομάδα που πέρασε να κερδίσει +2,51%. Σταμάτησε πάνω στο κλείσιμό του στη δεύτερη πτωτική βδομάδα του έτους και τρίτη του Ιανουαρίου. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η άνοδος του 25άρη, κατά +2,85%, με σχετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Στην τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ο τζίρος στα παράγωγα ενισχύθηκε από τη μετακύληση θέσεων στα ΣΜΕ, οι συναλλαγές στα options δεν συνέβαλλαν στην αύξηση. Ο FTSE25 μετά από πέντε πτωτικές βδομάδες, ενισχύθηκε κατά +2,85%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, αυξήθηκαν κατά +13,6%, ενώ οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στις 9.016 από 9.036, μια οριακή πτώση -0,22%.
Ο μέσος όγκος για τη σειρά Φεβρουαρίου που εξέπνευσε έφτασε στα 2344 ΣΜΕ και της σειράς Μαρτίου, εκτινάχθηκε στα 2547 από 1596 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς (Μαρτίου) από 4.688 έγιναν 7.682. Οι συναλλαγές για τη σειρά Απριλίου έφεραν μέσο όγκο 13 ΣΜΕ και 45 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου ορίστηκε στις 1717,5 μονάδες, όπως και της επόμενης.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Η ανοδική διάσπαση των 635 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, αν επιβεβαιωθεί, θα βάλει τα διαγραμματικά θεμέλια για μια κίνηση προς το επόμενο σκαλί αντίστασης των 648 μονάδων.
Όμως αν συνεχιστεί η χρονική καθυστέρηση της ανοδικής διαφυγής προς την περιοχή των 650 μονάδων, ενισχύει το σενάριο κατάβασης προς το όριο των 600 μονάδων, με την ανοδική “νωχελικότητα” των περισσοτέρων ταλαντωτών ορμής να συνηγορεί σε έναν τέτοιο κυματισμό.
Άφησε πίσω του το όριο αντίστασης των 1700 μονάδων ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας ως ανοδικό “χορηγό” τη μετοχή της Coca Cola HBC με τη μεγάλη βαρύτητά της στη διαμόρφωση του Δείκτη.
Η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 1700 μονάδων θα απελευθερώσει δυνάμεις για τις 1760 μονάδες. Αντιθέτως αν η ανοδική διαφυγή αποδειχθεί “ψευδής” θα φέρει “δικαιολογία” καθοδικής προσέγγισης των 1612 μονάδων.
Τέλος ο Τραπεζικός Δείκτης λαμβάνει τιμές κάτω από ένα ιδιότυπο διαγραμματικό “καπέλο” αντίστασης της περιοχής των 788 με 790 μονάδων παρουσιάζοντας μέχρι τώρα σημάδια ανοδικής δυσανασχέτησης.
Εδώ, η πιθανή επιστροφή προς την πολύ κρίσιμη περιοχή στήριξης των 705 μονάδων θα δημιουργήσει θύλακα βίαιων ρευστοποιήσεων.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή φθάνοντας ως τις 640 μονάδες, ένα όχι και τόσο τυχαίο επίπεδο αφού σε αυτό το νούμερο συγκλίνουν οριακά οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών. Η ανοδική διάσπαση ακόμα δεν έχει επιτευχθεί με ξεκάθαρο τρόπο, ωστόσο ο MACD, μετά από ένα μήνα απαισιοδοξίας, έχει επανέλθει σε αγοραστική τροχιά. Ανησυχητικό παραμένει το γεγονός ότι η τάση δεν έχει χτιστεί με προοδευτικά αυξανόμενες συναλλαγές, αντιθέτως η ροή χρήματος εμφανίζει διαφορετική εικόνα με διαρκή σκαμπανεβάσματα, βάζοντας ένα στοιχείο προβληματισμού για την συνέχεια της ανόδου.
Εικόνα ουδετερότητας επικρατεί στους ταλαντωτές, οι οποίοι δεν φαίνεται να δείχνουν κάποια προτίμηση προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση. Αν και ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να πραγματοποίησε το πιθανότερο σενάριο για την εβδομάδα που πέρασε, η δυναμική των συναλλαγών δεν δείχνει ανάλογη συνέχεια. Από την άλλη πλευρά ούτε οι πωλητές διαθέτουν ισχύ ώστε να δώσουν με αποφασιστικό τρόπο ώθηση, σε κάποια πτωτική κίνηση που θα διασπάσει τις 600 μονάδες. Επομένως η “ετυμηγορία” για το κοντινό μέλλον είναι μάλλον η ισορροπία πέριξ των τοπικών επιπέδων, με την Αγορά να κινείται πλάγια και με περιορισμένο συναλλακτικό όγκο.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, η Αγορά έδειξε αντανακλαστικά και προχώρησε σε μια ελεγχόμενη ανοδική αντίδραση, η οποία είχε ωστόσο περιορισμένο συναλλακτικό ενδιαφέρον.
Παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, διαφαίνεται ότι τα προαπαιτούμενα (μέτρα) και τα παρελκόμενα (χρέος) θα μπορούσαν να μετατεθούν στο μέλλον, καθώς στην παρούσα φάση είναι ανέφικτό να ικανοποιηθούν όλες οι Πλευρές σε σχέση με τις επιδιώξεις τους.
Όταν την περασμένη Τετάρτη ήταν ξεκάθαρο ότι οι Θεσμοί δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα και ότι η συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι περισσότερο διαδικαστική υπόθεση, οι συναλλαγές επέστρεψαν στην ζώνη της αδιαφορίας. Τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα της Coca Cola HBC βοήθησαν στο να διατηρηθούν τα επίπεδα διαπραγμάτευσης της Αγοράς, παρά την ανακοίνωση της εκτίμησης για μειωμένη επίδοσης της Ελληνικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο.
Οι πρώτες επιπτώσεις, πάντως, από την παρατεταμένη περίοδο των διαπραγματεύσεων δεν άργησαν να εμφανιστούν. Οι Τράπεζες, μετά από μια συμπαθητική περίοδο εισροών στις καταθέσεις, είδαν τις εκροές να επανέρχονται, η φημολογία για αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση στους δύο πρώτους μήνες του έτους αρχίζει και αποτυπώνεται στο ταμπλό, ενώ και ο δείκτης Μεταποίησης έδειξε σοβαρή υστέρηση τον Ιανουάριο. Είναι προφανές πως ο χρόνος που αναλώνεται στην διαπραγμάτευση, από ένα σημείο και μετά, είναι αντιστρόφως ανάλογος της επενδυτικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, δίνοντας ερείσματα για μάκρο και μίκρο αρνητικές αναθεωρήσεις.
Σε ένα σενάριο συνεχών καθυστερήσεων και νέων αναβολών που θέλει την διαπραγμάτευση να κλείνει τον Μάιο, οι αρχικοί στόχοι ανάπτυξης (2,7%) θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Από την άλλη πλευρά οι φόβοι και η ανησυχία της πραγματικής Οικονομίας θα μπορούσαν γρήγορα να αναχαιτιστούν σε ένα αίσιο τέλος, έως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Σήμερα
Οι Ασιατικές αγορές μετοχών εμφάνισαν μεικτή εικόνα σήμερα Δευτέρα 20/2 καθώς διατηρείται η πολιτική αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο γεννώντας τη διάθεση στους επενδυτές να είναι πιο προσεκτικοί, με το δολάριο ΗΠΑ σε αμφιταλάντευση σε στενό εύρος τιμών προ μιας εβδομάδας γεμάτης με γεγονότα από την πλευρά της Federal Reserve.
Οι τζίροι ήταν χαμηλοί χωρίς το φως από τις αγορές των ΗΠΑ που έκλεισαν για την αργία της Presidents Day. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έφτασε ψηλότερα 0,1% και γύρισε πίσω, ενώ εμφάνισε την περασμένη εβδομάδα τη μέγιστη τιμή 19 μηνών.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν επίπεδος μετά τα εγχώρια δεδομένα που έδειξαν ότι οι εξαγωγές τον Ιανουάριο ήταν απογοητευτικές δεδομένου επίσης ότι οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις προβλέψεις.
Το χρηματιστήριο στη Σαγκάη έδωσε στον SSEC κέρδη +0,9% και οι προσδοκίες για στερεή οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα διατηρώντας εμπορεύματα όπως ο χαλκός και το σιδηρομετάλλευμα σε καλά επίπεδα.
Προβλέπεται ότι το άνοιγμα για χρηματιστήρια στην Ευρώπη θα αντιστοιχεί σε κέρδη 0,2% έως 0,3%. Οι μετοχές της Unilever Plc (ULVR.L) θα μπορούσαν να υποχωρήσουν αφού η εταιρεία τροφίμων Kraft Heinz Co. (KHC.O) των Η.Π.Α απέσυρε την πρότασή της για μια συγχώνευση αξίας 143 δισεκατομμύρια δολάρια όταν οι μετοχές της Unilever πήδηξαν 13% την Παρασκευή στις ειδήσεις για συγχώνευση.
Μια σειρά από αποτελέσματα από εταιρίες λιανικών πωλήσεων οφείλονται αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Wal-Mart Stores Inc (WMT.N), Macy του (Μ.Ν.) και Home Depot Inc (HD.N). Στο μέτωπο των επιτοκίων, όχι λιγότερο από πέντε προέδροι περιφερειακών τραπεζών της Federal Reserve πρόκειται να μιλήσουν αυτή την εβδομάδα, ενώ τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης επί της πολιτικής θα ανακοινωθούν επίσης.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Συμφωνία επί της αρχής σε σχέση με τις βασικές παραμέτρους της δεύτερης αξιολόγησης, που θα επιτρέψει την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των θεσμών και θα καθησυχάσει τις αγορές, είναι το ζητούμενο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες. Οι εντατικές διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα που ξεκινάει η συνεδρίαση του Εurogroup, αυξάνουν τις πιθανότητες για συμφωνία, ωστόσο μέχρι χθες το βράδυ κανένας δεν ήταν σε θέση στις Βρυξέλλες να εγγυηθεί για το αποτέλεσμα.
Εν μέσω συνεχών διαβουλεύσεων στην πλευρά των θεσμών, η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Μια τέτοια συμφωνία, σύμφωνα και με κοινοτικούς παράγοντες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες. Το ζητούμενο, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους είναι να πεισθεί το ΔΝΤ να αποσύρει ορισμένες από τις απαιτήσεις του για να συμμετάσχει εκ νέου στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση.
«Στην Ελλάδα επιβλήθηκε μια υπερβολική δόση λιτότητας» δήλωσε ο Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ και μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους τόνισε ότι «αν ικανοποιηθεί περισσότερο η επιθυμία της Ελλάδας στο θέμα αυτό, δεν θα μας πονέσει (τους Γερμανούς), διότι στην πραγματικότητα έχει γίνει ήδη μια σχετικά εκτεταμένη παραίτηση μέσω της παράτασης αποπληρωμής του μέσω των χαμηλών επιτοκίων».
Η Ελλάδα, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, θα χρειαστεί σαφώς λιγότερα χρήματα από το ποσό που είχε υπολογισθεί στο τρίτο πακέτο βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμoύ Στήριξης (ESΜ), σύμφωνα με τη Βild. Το ποσό, μάλιστα, το οποίο δεν θα χρειαστεί να εκταμιευτεί θα μπορούσε να ανέλθει σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Exουμε πίσω μας ήδη το μισό του τριετούς προγράμματος και έχουμε καταβάλει (στην Ελλάδα) μόλις 32 δισ. ευρώ. Στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, πιθανόν να έχουμε δώσει σαφώς λιγότερα από το συμφωνηθέν ανώτατο ποσόν των 86 δισ. ευρώ από τα δάνεια σωτηρίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού», ανέφερε στην εφημερίδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESΜ, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα.
Το ΔΝΤ «έχει διαπράξει μεγάλα σφάλματα σε ό,τι αφορά στο πρώτο μνημόνιο» τονίζει, μεταξύ των άλλων, σε συνέντευξη του στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Attica Bank ΑΤΤ+2,50% Παναγιώτης Ρουμελιώτης, και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με τις εσφαλμένες προβλέψεις, αυξήθηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας». Επισημαίνει ότι το πρώτο πρόγραμμα ήταν «προβληματικό» γιατί «προκειμένου να μη ζημιωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες που κατείχαν πολλά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από την απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του ΔΝΤ, οι εμπειρογνώμονές του προτίμησαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση κατά κάποιο τρόπο ή και να κάνουν εσφαλμένες προβλέψεις, ώστε να πειστεί το ΔΣ να συγχρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα».
Αρνήθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι πρόσφατα απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από την Ευρωζώνη και επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει. «Δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)», πρόσθεσε. «Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Εάν δεν το κάνει, τότε θα υπάρξουν προβλήματα», συνέχισε, ωστόσο συμπλήρωσε: «Είμαι πεπεισμένος. Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο».
«Για μας ως γερμανική κυβέρνηση είναι σαφές ότι θέλουμε να παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα και εργαζόμαστε γι΄αυτό», δήλωσε ο Πέτερ Αλτμάιερ, προϊστάμενος της ομοσπονδιακής καγκελαρίας και ομοσπονδιακός υπουργός Ειδικών Καθηκόντων στην κυριακάτικη Bild. «Θεωρώ ότι υπάρχει η πιθανότητα να εξευρεθεί τελικά μια λύση για την συμμετοχή του», πρόσθεσε. Επίσης, το Spiegel online γράφει ότι στο παρασκήνιο οι τόνοι μεταξύ του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι συμφιλιωτικοί.
Στη διάψευση χθεσινού δημοσιεύματος που έφερε την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου να έχει υντάξει μυστική έκθεση για εναλλακτικές πηγές εξόφλησης των 6,3 δις σε περίπτωση ναυαγίου των διαβουλεύσεων για την αξιολόγηση προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, το υπουργείο χαρακτηρίζει το εν λόγω δημοσίευμα «εκτός πραγματικότητας». «Θα το ζήλευε και ο Ισαάκ Ασίμωφ», καταλήγει η ανακοίνωση.
Αύξηση της τάξης του 3,6% εμφάνισε, κατά τη διάρκεια του 2016, ο κύκλος εργασιών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), καθώς διευρύνθηκε σε 103,5 εκατ. ευρώ έναντι 99,9 εκατ. ευρώ το 2015. Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες στο «Car Terminal» παρουσίασαν άνοδο κατά 1,4 εκατ. ευρώ ή 13,4%, και στη κρουαζιέρα κατά 1,0 εκατ. ή 8,2%. Ενισχυμένα κατά 3,9 εκατ. ευρώ αποδείχθηκαν και τα έσοδα από την παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ. Την ίδια ώρα, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 11,0 εκατ. ευρώ έναντι 9,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13%. Βελτιωμένος στο σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας, εμφανίστηκε και το καθαρό αποτέλεσμα. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα παράλληλα, παρουσίασαν μείωση κατά 8% σε 92,8 εκατ. έναντι 100,9 εκατ. ευρώ το 2015.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Πρόταση συγχώνευσης με την Kraft Heinz Co. φέρεται να απέρριψε η Unilever N.V., σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της πρώτης.
Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιεί η Kraft, «το προηγούμενο διάστημα υπεβλήθη πρόταση συγχώνευσης των δύο ομίλων, προκειμένου να προκύψει μία ηγέτιδα εταιρεία, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της κερδοφορίας και την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».
Η Uniliver είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία καταναλωτικών αγαθών στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση άνω των 112 δισ. στερλινών και ετήσια έσοδα, ύψους 52,7 δισ. ευρώ. «Παρότι η πρόταση απερρίφθη, εμείς προσδοκούμε να εργαστούμε για να φθάσουμε σε μία νέα συμφωνία, για τους όρους της συναλλαγής» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.
Τα γερμανικά συνδικάτα και τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας συμφώνησαν σε αυξήσεις των μισθών δύο εκατομμυρίων και πλέον δημοσίων υπαλλήλων και άλλων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, ανακοίνωσαν την Παρασκευή τα συνδικάτα ver.di και dbb.
Ειδικότερα, για το 2016 -αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου- οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 2%, ενώ τον Ιανουάριο του 2018 θα υπάρξει νέα αύξηση, ύψους 2,35%. Το ver.di ζητούσε αρχικά οι αυξήσεις να φθάσουν συνολικά στο 6%, σύμφωνα με το Reuters.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει «πρόβλημα» με την αξία του ευρώ επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσαρμόζει την πολιτική της στα ασθενέστερα μέλη της Ευρωζώνης και όχι αυστηρά στη Γερμανία. «Έχουμε βεβαίως αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη ένα πρόβλημα με την αξία του ευρώ», δήλωσε η Μέρκελ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, κάνοντας μια μάλλον ασυνήθιστη γι’ αυτήν αναφορά στη νομισματική πολιτική.
Το πράσινο «φως» στη συγχώνευση των London Stock Exchange Group και Deutsche Boerse άναψαν με σημερινή τους απόφαση, οι νορβηγικές εποπτικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, για την ολοκλήρωση του deal απαιτείται η έγκριση των εποπτικών αρχών μίας σειράς εθνικών κρατών. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει καλέσει τους δύο χρηματιστηριακούς κολοσσούς να περιορίσουν το μερίδιο αγοράς που κατέχουν στην Ε.Ε., προκειμένου η συγχώνευσή τους να μην επηρεάσει τις συνθήκες ανταγωνισμού και να λάβουν την τελική έγκριση.
Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων, εν μέσω των σεναρίων περί εκλογικής συνεργασίας των υποψήφιων του Σοσιαλδημοκρατικού και του Αριστερού κόμματος. Οι δύο πολιτικοί άνδρες αναμένεται να έχουν συνάντηση τις επόμενες ώρες, προκειμένου να εξετάσουν τις πιθανότητες μίας εκλογικής συνεργασίας, εν όψει της προεδρικής αναμέτρησης, την άνοιξη. Ως αποτέλεσμα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,04% ενώ τα spreads αυξάνονται κατά 8 μονάδες βάσης, στις 73 μονάδες βάσης. Σημειώνεται ότι υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είναι ο Μπενουά Aμόν και του Αριστερού Κόμματος ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν.
Οριακή μείωση εμφάνισε τον Δεκέμβριο του 2016 ο προσαρμοσμένος δείκτης παραγωγής στον κατασκευαστικό κλάδο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, σε μηνιαίο επίπεδο, παρουσίασε πτώση κατά 0,2% έναντι αύξησης 0,9% τον Νοέμβριο του 2016. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης παραγωγής αυξήθηκε κατά 0,6% έναντι αύξησης 0,7% τον προηγούμενο μήνα.