Skip to main content

Talk of the market: Γλασκώβη, ΔΕΗ, επενδυτικά σχέδια και κίνηση στο μεγάλο λιμάνι

Στη Σύνοδο της Γλασκώβης για το κλίμα, COP 26, μιλά σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο της ομιλίας του αναμένεται να βρεθούν τα έργα υποδομών στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, ο σχεδιαζόμενος κλιματικός νόμος και οι εθνικοί στόχοι για το κλίμα

Ο Οργανισμός Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια διάρκειας 13 εβδομάδων στις 3 Νοεμβρίου, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως και 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 625 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο των της τελευταίας αντίστοιχης δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου διαμορφώθηκε σε -0,40%.

Σύμφωνα με την Ελλ.Στατ. οι λιανικές πωλήσεις, εξαιρουμένων των καυσίμων αυτοκινήτων, αυξήθηκαν 8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο και συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 8,8%. Ο τζίρος του κλάδου τροφίμων αυξήθηκε κατά 7,8% ενώ οι πωλήσεις καυσίμων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 13%. 

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία αυξήθηκε κατά 19,9% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, λόγω των απότομων αυξήσεων των τιμών των ενεργειακών αγαθών (+39,2%). Οι τιμές παραγωγού στη μη εγχώρια αγορά αυξήθηκαν κατά 28,9% σε ετήσια βάση λόγω των αυξημένων τιμών στο φυσικό αέριο (+120%) και στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου (+84,6% σε ετήσια βάση), ενώ οι τιμές παραγωγού στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν κατά 17,3%.

Ανακάμπτει σήμερα το Χρηματιστήριο. Την περασμένη εβδομάδα η πλειονότητα των μετοχών έκλεισε με απώλειες, εξαιτίας των διεθνών ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,77% σε εβδομαδιαία βάση ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,96%. Η μέση αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 65 εκατ. ευρώ από 68 εκατ. ευρώ μια εβδομάδα νωρίτερα. 

Στο επίκεντρο και αυτή την εβδομάδα η ΔΕΗ ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της επιχείρησης άναψε το πράσινο φως για τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση 130-150 εκατ. νέων μετοχών με την τιμή προσφοράς να κυμαίνεται από 8,50 έως 9,00 ευρώ. Η τιμή θα καθοριστεί μετά τη διαδικασία βιβλίων προσφορών ενώ αναμένεται να συγκεντρωθεί ποσό μέχρι 1,35 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας 15% και 85% των νέων μετοχών θα επιμεριστεί στους επενδυτές που εγγράφονται στη Δημόσια Προσφορά και στην Ιδιωτική Τοποθέτηση αντίστοιχα.

Σήμερα έχουν προγραμματίσει ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου οι εταιρείες Mermeren Kombinat και Παπουτσάνης.  

Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών του ΟΠΑΠ που θα εκδοθούν λόγω επανεπένδυσης του προσωρινού μερίσματος εταιρικής χρήσης 2021, με αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ανέρχεται σε 13,20 ευρώ.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι αγόρασε 126.287 ίδιες μετοχές από 25.10.2021 έως 27.10.2021, με μέση τιμή 15,5008 ευρώ/μετοχή. Μετά τις επαναγορές, η εταιρεία κατέχει σήμερα 6.263.909 ίδιες μετοχές ή ποσοστό 1,371% του συνόλου των υφιστάμενων μετοχών της.

Την α’ φάση του διαγωνισμού για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της Αττικής, προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ, προκήρυξε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το έργο ΣΔΙΤ στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του υδροδοτικού δικτύου της Αττικής. Ενδιαφέρον αναμένεται από εγχώριους και ξένους παίκτες στη διαχείριση υδάτων.

Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στο split μετοχών της Performance Technologies ορίστηκε η 2.11.2021. Η εταιρεία υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της ότι η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων έχει αποφασίσει τη διάσπαση των μετοχών της εταιρείας (split) με αναλογία τριών νέων μετοχών σε αντικατάσταση μίας παλαιάς, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,30 ευρώ σε 0,10 ευρώ με ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού αριθμού μετοχών από 4.060.440 σε 12.181.320. Κατόπιν αυτού, το μετοχικό κεφάλαιο παραμένει αμετάβλητο σε 1.218.132,00 ευρώ ή 12.181.320 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,10 εκάστη. Στις 5.11.2021 αρχίζει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Ο Όμιλος Impala Invest, στο πλαίσιο της στρατηγικής του επένδυσης στην Creta Farms Τροφίμων, προχωρά στη συγχώνευση με απορρόφηση της Λακωνικής Τροφίμων ΑΕ. Το σχέδιο συγχώνευσης και ανταλλαγής μετοχών που εγκρίθηκε με απόφαση των γενικών συνελεύσεων των δυο επιχειρήσεων προβλέπει αύξηση παγίων περιουσιακών στοιχείων της Creta Farms και περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέση της. Σημειώνεται ότι το 80% της παραγωγής της Λακωνικής μεταφέρθηκε από τη Σπάρτη στο Ρέθυμνο από αρχές του 2021.

Την έγκριση χρηματοδότησης 56 επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο προγραμμάτων για την ενίσχυση της “Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων” και της “Γενικής Επιχειρηματικότητας” του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης. Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης είναι 9,95 εκατ. ευρώ. 

Η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Ρουμανίας, η E-Mag εγκαινιάζει δραστηριότητα στην Ελλάδα και αναζητά ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να πωλούν μέσω της πλατφόρμας τα προϊόντα τους στη ρουμανική αγορά. 

Νέα 48ωρη απεργία στο τέλος της εβδομάδας, στις 5 και 6 Νοεμβρίου, προκήρυξαν οι εργαζόμενοι στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες του Πειραιά, μέλη της ΕΝΕΔΕΠ. Το λιμάνι άνοιξε σήμερα μετά από επτά ημέρες που έμεινε κλειστό λόγω των κινητοποιήσεων σε συνέχεια του εργατικού δυστυχήματος.

naftemporiki.gr