Skip to main content

Talk of the market: Deals στις συνεταιριστικές τράπεζες και νέα από ΔΕΗ και Μυτιληναίο

Η Ελλάδα αναδείχθηκε κορυφαίος προορισμός για την Ευρώπη το 2021 (Europe’s Leading Destination 2021) στον διεθνή τουριστικό θεσμό World Travel Awards, γεγονός που σχολίασε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα έχει φέτος τουρισμό και τον Νοέμβριο ενώ οι επαγγελματίες του χώρου πρέπει να ετοιμάζονται για ένα ισχυρό 2022!

Αναθάρρησαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς περιορίστηκε το ρίσκο χρεοκοπίας της Evergrande, η οποία άρχισε και πάλι κατασκευαστικές εργασίες. Παραμένουν πάντως οι διεθνείς αβεβαιότητες στο ενεργειακό μέτωπο και στην εφοδιαστική αλυσίδα συντηρώντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών στις κεφαλαιαγορές.  

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί από τους αναλυτές για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου που αρχίζει σήμερα, σε συνέχεια και της ανάκαμψης που σημειώθηκε. Την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε συνολικά κατά 1,15% ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,32%, με τη μέση αξία συναλλαγών να ανέρχεται σε 68 εκατ. ευρώ από τα 44 εκατ. ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα. Σημαντική για την ανάκαμψη ήταν η συνεισφορά των τραπεζικών μετοχών, με ενδεικτική την άνοδο πάνω από 5% για τις μετοχές Εθνικής και Eurobank.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν αυτή την εβδομάδα τόσο η ΔΕΗ ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου όσο και η Mytilineos ενόψει αποτελεσμάτων. Όπως ανακοίνωσε η τελευταία, αύριο, στις 26 Οκτωβρίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου. 

Οι προκλήσεις της μετά Covid-19 εποχής προμηνύουν deals και στον κλάδο των τραπεζών. Ενδεικτικό είναι ότι η Παγκρήτια Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων προχώρησαν στην υπογραφή Memorandum of Understanding (ΜΟU) για τη συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων. Η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί με βάση την καθαρή θέση της κάθε τράπεζας αφού πρώτα υλοποιηθεί ο απαιτούμενος οικονομικός και νομικός έλεγχος και εγκριθούν οι διαδικασίες από τις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών και τις εποπτικές αρχές. Πριν την τυπική ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα λάβει χώρα αύξηση κεφαλαίου.

Η Alpha Yπηρεσιών και Συμμετοχών (HoldCo) προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία με την Davidson Kempner (DK) για την τιτλοποίηση Cosmos, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της τιτλοποίησης Galaxy. Η συμφωνία με την DK αφορά την πώληση του 51% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, μεικτής λογιστικής αξίας 3,4 δισ. ευρώ. Η Cepal Hellas θα είναι ο διαχειριστής του δανειακού χαρτοφυλακίου ενώ επιπλέον ο όμιλος, υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα εγγυήσεων “Ηρακλής”. Η αίτηση αφορά τιτλοποίηση συνολικής αξία έως 1,7 δισ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Cosmos, η HoldCo θα συνεισφέρει το 44% των Mezzanine και Junior ομολογιών των τιτλοποιήσεων Galaxy και Cosmos σε θυγατρική εταιρεία που θα ιδρύσει και στη συνέχεια θα διανείμει σε είδος τις μετοχές της στους μετόχους της. 

Το παγκόσμιο δίκτυο της PwC σχεδιάζει επένδυση υψους 12 δισ. δολ. σε βάθος πενταετίας, δημιουργώντας πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι η PwC θα προχωρήσει στην πρόσληψη 600 περίπου νέων αποφοίτων και έμπειρων επαγγελματιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα εντός της επόμενης διετίας, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής με βασικούς πυλώνες την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την επίτευξη βιώσιμων αποτελεσμάτων, ενόψει προκλήσεων, από την εξέλιξη της τεχνολογίας και την κλιματική αλλαγή μέχρι τις αλλαγές στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο ΟΤΕ, μετά από αγορά μετοχών της εταιρείας, ήτοι 590.582 ίδιες μετοχές από 15.10.2021 έως 22.10.2021, με μέση τιμή 15,4883 ευρώ ανά μετοχή, κατέχει 6.137.622 ίδιες μετοχές ή το 1,318% των συνολικών μετοχών της εταιρείας. 

Η Μytilineos ανακοίνωσε σήμερα ότι την 22.10.2021, απέκτησε μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών 14.000 ίδιες μετοχές με μέση σταθμισμένη τιμή κτήσης 15,5614 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 217.860 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία κατέχει συνολικά 7.481.451 ίδιες μετοχές, ποσοστό 5,2358% του συνόλου των μετοχών.

Επίσης, η Fourlis Συμμετοχών προέβη την 22.10.2021, σε αγορά 30.468 ίδιων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 4,0094 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 122.157,97 ευρώ. Ως αποτέλεσμα κατέχει 826.503 ίδιες μετοχές, ποσοστό 1,5866% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.

naftemporiki.gr