Skip to main content

Talk of the market: Κινητικότητα με Ιταλούς, Βρετανούς και Ούγγρους σε ναυπηγεία και retail

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μειώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021. Το έλλειμμα ανήλθε σε 5,417 δισ. ευρώ σε σύγκριση με έλλειμμα 7,904 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, λόγω της ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμούΕίναι ενδεικτικό ότι τον Αύγουστο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,413 δισ. ευρώ από έλλειμμα 151 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2020 και πλεόνασμα 1,803 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019.

Μετά από δύο θετικές συνεδριάσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσίασε μέτρια πτώση χθες, αν και διατήρησε τις 900 μονάδες, βάση για καλύτερη επίδοση σήμερα. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης μειώθηκε χθες κατά 0,29%, με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί σε περίπου 70 εκατ. ευρώ από τα 98 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Με εξαίρεση την Alpha Bank (-0,17%), οι μετοχές των τραπεζών παρέμειναν σε θετικό έδαφος.

Η ιταλική ναυπηγική βιομηχανία Fincantieri εξέφρασε ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο εγχείρημα εξυγίανσης των Ναυπηγείων ΕλευσίναςH συμφωνία με τον όμιλο Onex για την από κοινού συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των ναυπηγείων αλλάζει τα δεδομένα.

H EOS Capital Partners Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε., αποκλειστικός διαχειριστής του EOS Hellenic Renaissance Fund ανακοίνωσε ότι υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία πώλησης του 30% που κατέχει στην αλυσίδα αθλητικών ειδών Cosmos Sport Α.Ε.το 80% της οποίας εξαγοράζει η βρετανική JD Sports Fashion Plc. Τα μέλη της οικογένειας Τσικνάκη, που αποτελούν τους ιδρυτές και κύριους μέτοχους της εταιρείας έως και σήμερα, θα παραμείνουν στην εταιρεία διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 20%. 

Η Quest Συμμετοχών, σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας πώλησης της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Cardlink, προτίθεται να διαθέσει στους μετόχους της ως προσωρινό μέρισμα μέρος των εσόδων της πώλησης, περίπου συνολικό μικτό ποσό των 44,6 εκ. ευρώ (ή 1,25 μικτό ποσό ανά μετοχή), βάσει των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων εννεαμήνου 2021.

Tο ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει έμμεσα η ουγγρική HOLD Alapkezelo Zrt. στην Fourlis έχει ανέλθει του ορίου του 5% από την 19η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με σχετική γνωστοποίηση, το σύνολο των 2.638.236 μετοχών και αντίστοιχου αριθμού δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας ή ποσοστού 5,06% στη συγκεκριμένη ημερομηνία αντιστοιχεί σε αριθμό επενδυτικών κεφαλαίων και λογαριασμών, η διαχείριση των οποίων ασκείται από διαχειριστές υπό τον έλεγχο της HOLD Alapkezelο Zrt.

H Intracom Telecom ολοκλήρωσε την κατασκευή 47 φωτοβολταϊκών έργων σε όλη την Ελλάδα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους. Η υλοποίηση των έργων πραγματοποιήθηκε από την Ether, μέλος του ομίλου.

Η Titan Cement International (TCI) μετά την επανενεργοποίηση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών αγόρασε συνολικά 9.941 μετοχές την περίοδο από 14 έως 20 Οκτωβρίου. Οι ίδιες μετοχές αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος το 1,67% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.

Η ελληνική start-up “pop” μπαίνει στην αγορά του γρήγορου εμπορίου έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης (early stage) από τις Global Founders Capital και 468 Capital. Υπόσχεται παράδοση προϊόντων μικρής λιανικής σε λιγότερο από 15 λεπτά, χωρίς κατώτατο όριο παραγγελίας.

Η Αriadne Maps ολοκλήρωσε επένδυση 2 εκατ. ευρώ, της οποίας ηγήθηκε η Marathon Venture Capital. Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας καθώς αυξάνει το μέγεθος της ομάδας της και επεκτείνει τις λειτουργίες του προϊόντος της προσφέροντας στις επιχειρήσεις με φυσική παρουσία τα δεδομένα και την πληροφόρηση που μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμα μόνο στις διαδικτυακές δραστηριότητες.

Εικοσιπέντε χρόνια από την είσοδό της στην ελληνική αγορά, η Edenred, γαλλική εταιρεία που εφηύρε την διατακτική γεύματος, ψηφιοποιεί τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα κάνοντας την αρχή με την μετατροπή της πρώτης κάρτας παροχής σίτισης σε άυλη – Ticket Restaurant® Zero. Η εταιρεία, που συνεργάζεται με περισσότερες από 6.500 εταιρείες και πάνω από 10.000 καταστήματα στην ελληνική αγορά, εξυπηρετώντας καθημερινά περισσότερους από 300.000 εργαζομένους, σύναψε συνεργασία με την Inform Λύκος μεταφέροντας στην Ελλάδα την παραγωγή καρτών.

naftemporiki.gr