Skip to main content

Market beat: Τέλος ενός χρόνου που η πολιτική ξεπέρασε κατά κράτος τα θεμελιώδη μεγέθη

Η εικόνα των μετοχών για το 2014 έχει διαμορφωθεί και δύσκολα θα αλλάξει. Ενώ παράλληλα, το πολιτικό σκηνικό δεν είναι σε θέση τώρα να ταράξει την ψυχολογία των επαγγελματιών που θα περιμένουν για να διαμορφώσουν άποψη την περίοδο μετά τις αργίες. Χθες, το βασικό χαρακτηριστικό ήταν οι χαμηλοί ρυθμοί συναλλαγών σε όλη τη διάρκεια της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και η εξυπηρέτηση της ανάγκης να διατηρηθούν οι τιμές σχετικά ψηλότερα από το νέο χαμηλό για το 2014, που σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Οι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν πιθανή την επανεγγραφή των τιμών αυτών αργότερα. Αλλά, το πότε θα εκτονωθούν οι πιέσεις που προκαλεί η ανησυχία για το μέλλον της σχέσης της χώρας με τους δανειστές της, θα φανεί, όταν για μέρες ο τζίρος μείνει κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ. Φυσικά δεν αναφέρονται στις μέρες των διακοπών και των αργιών, αλλά για την περίοδο που θα μπει μπροστά η συνήθης καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Η στήλη αναφορικά με τις κινήσεις των ξένων θεσμικών έχει να υπογραμμίσει την εξάρτηση των αντιδράσεων τους στο ΧΑ από την εικόνα της διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων. Η άνοδος χθες στο πρώτο μέρος και συγκεκριμένα στο πρώτο ημίωρο έγινε όταν οι αποδόσεις εμφάνιζαν πτώση έξη – επτά μονάδων βάσης  αλλά κατόπιν πιέσεις στο ομόλογο έφεραν τις αποδόσεις στο 9,59% έξη μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας.   

Στην μελέτη των παραδόσεων των χρηματιστηρίων υπάρχει η παρατήρηση που σχετίζει την πορεία των τιμών με τις καιρικές συνθήκες και θεωρείται πιθανό να υπάρχει επίπτωση στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου τις πρώτες μέρες που εμφανίζεται ιδιαίτερης ισχύος ψύχος. Ακόμα και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την άνοδο των τιμών στην τελευταία συνεδρία του έτους που αναμένεται να γίνουν με ακόμα πιο χαμηλό τζίρο.

Οι μόνοι που δείχνουν να κινούνται χωρίς να επηρεάζονται από την ατμόσφαιρα είναι οι θεσμικοί αφού ο τζίρος των πακέτων ξεπέρασε τα 14 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές των οίκων αξιολόγησης δεν έχουν όλοι τοποθετηθεί επί των νέων εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας. Ήδη από χθες, η Fitch  σημείωνε σε σχόλιο της πως οι πρόωρες εκλογές ενισχύουν τον πιστωτικό κίνδυνο της Ελλάδας, ενώ εκτιμά πως η πολιτική αβεβαιότητα ενδέχεται να παραμείνει υψηλή για μήνες μετά τις εκλογές. Ο οίκος προειδοποιεί πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές και μια πιθανή επιστροφή στις αγορές θα αναβληθούν για μετά τις εκλογές.

Η Goldman Sachs σε χθεσινή της ανάλυση για την Ελλάδα, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι το “κλειδί” της βοήθειας των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, η σχεδιαζόμενη αυτή στήριξη μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τον ρόλο της ΕΚΤ, εάν προκύψουν συγκρούσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές. Η πρόσφατη αβεβαιότητα που παρατηρείται όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας συνδέεται στενά με τον κίνδυνο της ασυνέχειας της μεταρρυθμιστικής πολιτικής, ο οποίος έχει αυξηθεί τελευταία.

Με αυτά ως δεδομένα που θα καθορίσουν τις επιλογές των επενδυτών σήμερα, δεν προβλέπουμε να υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στη δυναμική που επέβαλε η αντιπαράθεση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στο τέλος του 2014 που θα μπορούσε να είναι ακόμα μια ανοδική χρονιά αν… Ευχόμαστε καλή χρονιά και θα τα ξαναπούμε του χρόνου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν την Τρίτη οι δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μέρος από τα κέρδη του προηγούμενου επταημέρου, ενώ παράλληλα σε διορθωτική τροχιά βρέθηκαν οι κλάδοι τεχνολογίας και κοινής ωφέλειας. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,31% στις 17.983,07 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,61% στις 4.777,44 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,49% στις 2.080,35 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Civeo κατέγραψε απώλειες που ξεπέρασαν το 52%, μετά τις προειδοποιήσεις της διοίκησης ότι η πορεία των εσόδων και το 2015 θα παραμείνει σε αδύναμα επίπεδα. Μάλιστα, ανέφερε ότι τα έσοδα του επόμενου έτους θα διαμορφωθούν στα 540-600 εκατ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 931 εκατ. δολάρια.

Πτωτικά κινήθηκε και ο τεχνολογικός κλάδος, ο οποίος φέτος βρίσκεται στο επίκεντρο διφορούμενων αναλύσεων σχετικά με τις προοπτικές του. Η Apple υποχώρησε κατά 1,2% και η Microsoft βρέθηκε στο -0,9%.

Στον αντίποδα, κέρδη 5,4% σημείωσε η XenoPort, καθώς ο αναλυτής της RBC, Michael Yee, ανέφερε ότι η μετοχή ενδεχομένως να υπεραποδώσει το επόμενο έτος, διατηρώντας την στη λίστα με τις υπό παρακολούθηση μετοχές.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 0,1% σημείωσε ο δείκτης τιμών κατοικιών Case-Shiller στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 4,5%, με τον αργότερο ρυθμό εδώ και δύο χρόνια, έναντι ανόδου 4,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές χθες, οδεύοντας για πρώτη φορά από το 2008 να κλείσουν με απώλειες το Δεκέμβριο. Οι επενδυτές επηρεάστηκαν αρνητικά από τις ελληνικές εξελίξεις και τον ενεργειακό κλάδο. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,30% στις 6.547 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,22% στις 9.806 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,67% στις 4.246 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,9% στις 341,27 μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών του ήταν κατά 40% χαμηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών. Το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της πτώσης του πετρελαίου και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις αγορές βρίσκεται στο επίκεντρο της επενδυτικής στρατηγικής. Σήμερα τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού καταγράφουν απώλειες φτάνοντας στα 53 δολάρια. Επίσης, ο κλάδος σημείωσε σημαντικές απώλειες, ασκώντας πιέσεις στους δείκτες.

Στον αντίποδα, η Next Plc σημείωσε κέρδη 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις την περίοδο 28 Οκτωβρίου – 24 Δεκεμβρίου, η οποία θεωρείται εορταστική, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,9%. Επίσης, οι συνολικές πωλήσεις του έτους διαμορφώνονται κατά 7,7% υψηλότερα σε σχέση με το περσινό δωδεκάμηνο.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατώτερη των προσδοκιών ήταν η αύξηση που καταγράφηκε στον δείκτη τιμών κατοικιών της Βρετανίας τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, η Nationwide Building Society. Ο δείκτης τιμών κατοικιών ενισχύθηκε κατά 0,2% τον Νοέμβριο έναντι αύξησης 0,3% τον Οκτώβριο. Επίσης, νέα πτώση παρουσίασε ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις τράπεζες της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, ενισχύοντας την ανησυχία ότι ο τελευταίος γύρος νομισματικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να μην είναι αρκετός για την αναθέρμανση της οικονομίας.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ δείχνουν μείωση των δανείων στον ιδιωτικό τομέα κατά 0,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2013, έναντι μείωσης 1,1% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο.

ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,45% στις 816,15 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 830,23 μονάδες και η χαμηλότερη στις 811,40. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 67,75% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 38,64 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 14,17 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Το θετικό της συνεδρίασης ήταν ο χαμηλός τζίρος, όπως άλλωστε αναμένεται στις ενδιάμεσες συνεδριάσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με το σχεδόν 30% εξ αυτού να γίνεται στη μετοχή της Eurobank, στην οποία διακινήθηκαν δυο μεγάλα πακέτα στην τιμή των 0,18 ευρώ, ύψους 24 και 47 εκατ. τεμαχίων. 

Τα πρόσημα στο ταμπλό ήταν σχεδόν μοιρασμένα σήμερα, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να κλείνει με πτώση σε ποσοστό 1,38%, ενώ η διακύμανση του ανήλθε στο 2,80% με το χαμηλό στο -1,72% και στις 261,52 μονάδες.  Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε στα 49,4 εκατ. ευρώ (93,2% του συνολικού) και ο όγκος σε 115,85 εκατ. τεμάχια (91%).

Στο «ισοζύγιο» των προσήμων,  11 μετοχές του έκλεισαν θετικά, δύο σταθερές (ΕΤΕ και Βιοχαλκο) και 12 αρνητικά. 

Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της MIG (+12,10%), της Motor Oil (+8,33%), των Ελληνικών Πετρελαίων (+5,36%), της Τιτάν (+3,22%), της ΕΥΔΑΠ (+2,45%), της ΜΕΤΚΑ (+2,40%), της Aegean Airlines(+1,92%), και της ΕΧΑΕ (+1,10%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-5,97%), της Jumbo (-4,63%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4,57%), του ΟΠΑΠ (-4,13%), της Eurobank (-3,66%), της Folli Follie (-2,96%), του ΟΛΠ (-2,73%), της Ελλάκτωρ (-2,27%), της Τέρνα Ενεργειακή (-2,06%) και του ΟΤΕ (-1,73%).

O τραπεζικός δείκτης με διακύμανση 4,70% στο εύρος των 94,38 μονάδων (-3,11%) και 98,96 μονάδων (+1,59%), ολοκλήρωσε στις 94,95 μονάδες απογοητεύοντας ξανά με απώλειες 2,53%. Η αξία των συναλλαγών του στα 34,22 εκατ. ευρώ (64,6%) και οι όγκοι στα 114,5 εκατ. τεμάχια (90%). 

O δείκτης Midcap20 κινήθηκε ανοδικά μέχρι το +1,85% για να κλείσει στο +0,80% στις 734,81 μονάδες, ενώ η δική του αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 968 χιλ. ευρώ. Έντεκα μετοχές του έκλεισαν θετικά (Αττικής 12,20%, Autohellas 9,62% με… τρία τεμάχια, Υγεία 7,23%, Σιδενορ 5,17%, Πλαίσιο 4,75%, Ιντρακομ  3,63% από -4%, ΕΥΑΠΣ 3,56%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες της Υγείας (+7,23%), του Πετρελαίου (+7,01%), των Ασφαλειών (+3,73%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+3,48%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-4,10%), των Ταξιδιών (-3,18%), του Εμπορίου (-2,91%) και των Τραπεζών (-2,53%).

Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 59 κινήθηκαν ανοδικά, 46 καθοδικά, ενώ η τιμή 21 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Ούτε χθες κατάφερε να ολοκληρώσει την πρωινή αντίδραση το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας τελικά με απώλειες. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 67,75% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 38,64 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 14,17 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Φαίνεται πως η στήριξη των 800 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη είναι αρκετά ισχυρή, παρά το γεγονός ότι επί τρεις συνεδριάσεις επιχειρήθηκε η διάσπαση της. Εάν ωστόσο διασπαστούν, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στη ζώνη των 720 μονάδων, η οποία θα γυρίσει την ελληνική κεφαλαιαγορά πάνω από 18 μήνες πίσω. Από την άλλη, ο τραπεζικός δείκτης περνά μια σημαντική δοκιμασία όσο βρίσκεται κάτω από τις 100 μονάδες και όσο οι μετοχές του εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων. Η στήριξη του βρίσκεται στις 65 μονάδες, ενώ κάθε προσπάθεια αντίδρασης βρίσκει πλέον την αντίσταση των 100 μονάδων. 

Το ΣΜΕ της σειράς Ιανουαρίου με προηγούμενο κλείσιμο στις 259,75 μονάδες είχε όγκο 3.610 συμβόλαια και εύρος διακύμανσης 11,25 μονάδες. Το ΣΜΕ της σειράς που είναι κυρίαρχη, έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 259,00 από 261,00 μονάδες, τιμή που αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,29%, με τον υποκείμενο δείκτη στο -1,38% και κλείσιμο στις 262,43 από 266,11 μονάδες. Η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Ιανουαρίου ορίστηκε στις 256,75 μονάδες και για την επόμενη στις 257,25. Υπήρξε συνεπώς ελαφρά μείωση της απόστασης του ΣΜΕ από τον υποκείμενο δείκτη, αλλά η προπορεία του 25άρη κατά 6 περίπου μονάδες διατηρήθηκε, μαζί με την απαισιοδοξία που χαρακτηρίζει τις προβλέψεις των εγχώριων παραγόντων της αγοράς. 

Σήμερα

Η τιμή του Brent έφτασε τα 57 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη από αδύναμα στοιχεία για την κινεζική παραγωγή και οι ανησυχίες από πιθανή πτώση της ζήτησης αντισταθμίζονται από τις διαταραχές του εφοδιασμού από τη Λιβύη.

Ο εργοστασιακός Τομέας της Κίνας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών, τον Δεκέμβριο, με την τελική τιμή του δείκτη HSBC / Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για αυτό το μήνα να πέφτει στο 49,6.

Η τελική τιμή ήταν υψηλότερη από ό, τι μια πρώιμη ανάγνωση στο 49,5, αλλά κάτω από το τελικό 50,0 που σημείωσε το Νοέμβριο. Το επίπεδο του 50.0 διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και οποιαδήποτε συρρίκνωση στον τομέα της βιομηχανίας της μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζήτηση.

Το Brent για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε 44 σεντς, φθάνοντας στα 57,46 δολάρια, μετά από πτώση νωρίτερα τόσο χαμηλά ως τα 57,18 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΝΙΚΚΕΙ αργεί και η εικόνα της μεταβολής των δεικτών των ασιατικών αγορών είναι μικτή τα χρηματιστήρια της Κορέας και της Αυστραλίας υποχωρούν ενώ οι αγορές μετοχών στο Χονγκ  Κονγκ και τη Σαγκάη κερδίζουν.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

H προχθεσινή 3η ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησε στην πιθανολογούμενη εξέλιξη, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 25/1. Αναπόφευκτα, η αυξημένη αβεβαιότητα επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την ψυχολογία των επενδυτών προκαλώντας νέο κύμα ρευστοποιήσεων, οδηγώντας ενδοσυνεδριακά το Γενικό Δείκτη σε ακραίες επιδόσεις, καθώς ο φόβος απέτρεπε την εκδήλωση επαρκούς αγοραστικού ενδιαφέροντος. Όμως, το ένστικτο αυτοσυντήρησης της Αγοράς λειτούργησε και οδήγησε τη μεταστροφή του καταστροφικού -11% στο “αξιοπρεπές” υπό τις περιστάσεις -3,91%.

Deja – vu όμως (!) Το “έχουμε ξαναδεί δηλαδή το έργο” στην πολύπαθη και ρηχή Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, όπου στις καλές ημέρες αρκεί και η μικρή εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος για να αυξηθεί η μεταβλητότητα. Αντιστοίχως στις κακές ημέρες μικρός όγκος πωλουμένων μετοχών είναι αρκετός για να κατρακυλήσουν οι τιμές. Ωστόσο, η άμεση έναρξη της προεκλογικής περιόδου συνιστά πλέον μια πραγματικότητα. Οι αποδόσεις των Ελληνικών δεκαετών ομολόγων κινούνται πλέον στην περιοχή του 9,5%, δίνοντας το μήνυμα ότι ουδείς επιθυμεί να τοποθετηθεί σε Ελληνικούς τίτλους όσο παραμένει αδιευκρίνιστη η σύνθεση της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές και η οικονομική ατζέντα της.

Επί πλέον, η διατήρηση των μετοχικών θέσεων των διεθνών funds συνιστά ένα μάλλον υπεραισιόδοξο σενάριο, καθώς ουδείς επιθυμεί τον εγκλωβισμό του σε επιλογές υπό την ομηρεία του πολιτικού κινδύνου. Εν όψει λοιπόν της μεγιστοποίησης του Ελληνικού “country risk”, μόνο περαιτέρω κινήσεις αποεπένδυσης αναμένουμε από τους πρωταγωνιστές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που αναπόφευκτα θα πιέσουν περαιτέρω τις τιμές Δεικτοβαρών και μη, μετοχών.

Η εκδήλωση ωστόσο τέτοιων κινήσεων θα γίνεται σε στοχευμένες συνεδριάσεις, ώστε να καθίσταται δυνατή η ικανοποιητική απορρόφηση τίτλων αφήνοντας τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους να εξελιχθούν με μάλλον διεκπεραιωτική διαδικασία και το Γενικό Δείκτη να καταγράφει ετήσιες απώλειες της τάξης του 30%.

Αντιθέτως, η διαμόρφωση ισχυρής Κυβέρνησης μετά τις 25/1, με εμφανή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, θα άρει την αβεβαιότητα και θα επαναφέρει τη διάθεση για επανεξέταση του ακραία υψηλού σήμερα Ελληνικού επενδυτικού κινδύνου. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, δεν χωρίς να αποκλείεται η περαιτέρω επιδείνωσή του. Ξεχάστε, λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα το παραδοσιακό ‘January effect’ για το 2015.

Ξένοι αναλυτές

Λόγω εορτών έχουν σταματήσει οι ημερήσιες εκθέσεις των Επενδυτικών Οίκων που παρακολουθούμε.  

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Οι πρόωρες εκλογές ενισχύουν τον πιστωτικό κίνδυνο της Ελλάδας, αναφέρει ο οίκος Fitch σε σημερινό σχόλιό του, ενώ εκτιμά πως η πολιτική αβεβαιότητα ενδέχεται να παραμείνει υψηλή για μήνες μετά τις εκλογές. Ο οίκος προειδοποιεί πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές και μια πιθανή επιστροφή στις αγορές θα αναβληθούν για μετά τις εκλογές.

Η Goldman Sachs σε χθεσινή της ανάλυση για την Ελλάδα, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι το “κλειδί” της βοήθειας των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, η σχεδιαζόμενη αυτή στήριξη μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τον ρόλο της ΕΚΤ, εάν προκύψουν συγκρούσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές. Η πρόσφατη αβεβαιότητα που παρατηρείται όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας συνδέεται στενά με τον κίνδυνο της ασυνέχειας της μεταρρυθμιστικής πολιτικής, ο οποίος έχει αυξηθεί τελευταία.

Πιέσεις δέχθηκαν και χθες οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οδηγώντας το κόστος δανεισμού σε επικίνδυνα επίπεδα εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα. Λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς, η απόδοση του τριετούς ομολόγου είχε αυξηθεί στο 12,5%, του πενταετούς στο 10,6% και του δεκαετούς στο 9,6%. Για δεύτερη ημέρα, πτωτικά κινούνται και οι υπόλοιπες περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης.

Στο -3,0% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Νοέμβριο, από -3,2% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-1,32% (ΤτΕ). Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 171 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 509 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2013.

Στην ανάπτυξη της αλυσίδας καταστημάτων collective θα εστιάσει τη στρατηγική του στο επόμενο διάστημα ο όμιλος Folli Follie, η διοίκηση του οποίου εμφανίζεται επιφυλακτική για τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά μετά και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, αν και διατηρεί τις προσδοκίες της για τις επιδόσεις στο εξωτερικό.

Τροχοπέδη για την ενίσχυση των επενδύσεων αποτελεί το υψηλό μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμά ανάλυση της Eurobank. Σύμφωνα με την ανάλυση, το 2013 το ελληνικό μερίδιο ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν της τάξης του 71,21% ενώ το αντίστοιχο μέγεθος στην ΕΕ-15 ήταν της τάξης του 56,92%. Η σημαντική απόκλιση ανάμεσα στο ελληνικό μερίδιο ιδιωτικής κατανάλωσης (% του ΑΕΠ) και στο αντίστοιχο μέγεθος των οικονομιών της ΕΕ-15 σημαίνει ότι στην ελληνική οικονομία οι εγχώριοι πόροι που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις εγχώριες επενδύσεις είναι σχετικά πολύ μικρότεροι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους των υπολοίπων οικονομιών, αναφέρεται στην ανάλυση.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Από την 1η Ιανουαρίου καθιερώνεται και στη Γερμανία κατώτατο ωρομίσθιο ύψους 8,50 ευρώ. Υποστηρικτές το θεωρούν δίκαιο μέτρο που ενισχύει την αγοραστική δύναμη, επικριτές ισχυρίζονται ότι καταστρέφει την απασχόληση. Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου, το 26% των επιχειρήσεων που πλήττονται από την καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου δήλωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές των προϊόντων, ενώ το 22% απάντησε ότι θα μειώσει το προσωπικό. Το 18% επιθυμεί να καλύψει το επιπλέον κόστος μειώνοντας τις ώρες εργασίας, ενώ το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμιά απολύτως κίνηση.

Τα σχέδια της Ρώμης για μερική ιδιωτικοποίηση του κρατικού οργανισμού ταχυδρομικών υπηρεσιών εντός του 2015 επιβεβαίωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποσοστό που θα πουληθεί και το αντίτιμο στο οποίο στοχεύει.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η απόδοση κατά τη χθεσινή δημοπρασία 10ετών ιταλικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, η Ρώμη προχώρησε στην έκδοση 10ετών κρατικών ομολόγων, αντλώντας από τις αγορές 3 δισ. ευρώ, με μέση απόδοση 1,89%, επιτόκιο που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 7,5% κατέγραψε η Ουκρανία το 2014, διανύοντας τη χειρότερη χρονιά «από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Βαλέρια Γκοντάρεβα.

Σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης ενέκρινε η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιαπωνίας, σε μία προσπάθεια του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να ενισχύσει την εταιρική κερδοφορία και να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας. Το σχέδιο προβλέπει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από τον Απρίλιο και περαιτέρω μειώσεις της στα επόμενα χρόνια.

Με κέρδη έκλεισαν χθες χρυσός και πετρέλαιο, καθώς η πτώση του δολαρίου καθιστά περισσότερο ελκυστικά τα εμπορεύματα που αποτιμώνται στο αμερικανικό νόμισμα. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του χρυσού σημείωσαν κέρδη της τάξεως του 2% κλείνοντας στα 1.205 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 1,1%, καταγράφοντας άνοδο στα 54,12 δολάρια ανά βαρέλι.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ