Skip to main content

Talk of the market: Εξελίξεις σε ΔΕΗ, αγορά ομολόγων και χρηματοδοτήσεις

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων εκτοξεύονται, με τους επενδυτές να βλέπουν αυξήσεις επιτοκίων στον ορίζοντα, παρά τις πρόσφατες καθησυχαστικές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τις προθέσεις της ΕΚΤ ως προς τη νομισματική πολιτική απέναντι στην αύξηση του πληθωρισμού. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε χθες κατά 20% στο -0,13% και η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,95%

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας στα χαμηλά όλων των εποχών, στα 9,36 έναντι του δολαρίου, με τους αναλυτές να φοβούνται περαιτέρω διολίσθηση λόγω της πολιτικής που υπαγορεύεται από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, για νομισματική χαλάρωση.

Το περιβάλλον συντηρεί ανησυχίες και νευρικότητα στις αγορές, με το ελληνικό χρηματιστήριο να χάνει χθες τα όποια ενδοσυνεδριακά κέρδη. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,38% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,41%, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 65 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο σήμερα λόγω της προγραμματισμένης έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ είναι προγραμματισμένη για τις 11.00. Η εταιρεία καλεί τους μετόχους της να εγκρίνουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού του Δημοσίου, με διατήρηση της καταστατικής μειοψηφίας (34%) και την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι μετοχές του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύονται αύριο Τετάρτη, 20.10.2021, χωρίς το δικαίωμα λήψης του προσωρινού μερίσματος για τη χρήση 2021 (cut-off date) 0,10 ευρώ ανά μετοχή (προ φόρου μερισμάτων 5%). Το καθαρό ποσό είναι 0,095 ευρώ ανά μετοχή και διαμορφώνει μερισματική απόδοση 0,7% με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος. Η καταβολή του μερίσματος σε μετρητά θα αρχίσει στις 10 Νοεμβρίου.

Σύνολο επενδύσεων και δαπανών αναδιάρθρωσης ύψους 430 εκατ. ευρώ προβλέπει το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Alpha Bank. Περιλαμβάνει πλάνο επενδύσεων στην τεχνολογία ύψους 120 εκατ. ευρώ, βελτίωση παραγωγικότητας κατά 25%, με ταυτόχρονη μείωση του μέσου χρόνου διεκπεραίωσης εργασιών και του λειτουργικού κινδύνου. Η καθαρή μείωση του κόστους λειτουργίας υπολογίζεται σε 60 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, από το σύνολο των παρεμβάσεων, την αξιοποίηση τεχνολογιών, τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τον εξορθολογισμό του λειτουργικού μοντέλου. 

Στη λιανική τραπεζική, στόχος της Alpha Bank είναι η επίτευξη επιπλέον εσόδων 60 εκατ. ευρώ από τόκους και 65 εκατ. ευρώ από προμήθειες μέσα σε 4 έτη ενώ στην τραπεζική επιχειρήσεων, στόχος είναι η αύξηση εσόδων από τόκους κατά 200 εκατ. ευρώ και η αύξηση εσόδων από προμήθειες κατά 35 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024. 

Ο όμιλος PepsiCo Hellas (συμπεριλαμβάνοντας τα αποτελέσματα χρήσεων του 2020 και των 2 εταιρειών) έκλεισε με πωλήσεις 158,4 εκατ.  ευρώ παρουσιάζοντας μικρή μείωση των εσόδων του κατά 2,3% συγκριτικά με το 2019, με τον τομέα των τροφίμων να αυξάνεται και των αναψυκτικών να μειώνεται. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 6,9 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 13% έναντι του 2019, μεταβολή που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξόδων διάθεσης, καθώς και των λοιπών εξόδων και απομειώσεων. Για το 2021 η εταιρεία αναμένει πολύ σημαντική βελτίωση έναντι του 2020 σε ότι αφορά στις οικονομικές επιδόσεις ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα του 2019, με διψήφια ανάπτυξη. 

Επεκτείνεται σε Ασπρόπυργο και Χαλκίδα ο όμιλος Druckfarben που επενδύει 4 εκατ. ευρώ. 

Ξεκίνησαν χθες, Δευτέρα, οι εγγραφές για το ομόλογο των 150 εκατ. ευρώ της CPLP Shipping Holdings, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου. Το εύρος απόδοσης του ομολόγου, που είναι πενταετούς διάρκειας, καθορίστηκε από τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους μεταξύ 2,60% και 3,00%.

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα ήταν το θέμα της συνάντησης που είχε χθες με εκπροσώπους της Exxon Mobil ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Άρχισε η εμπορική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Π.Ε. Ηλείας. Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τη “Διαχειριστική Απορριμμάτων Ηλείας Α.Ε.”, με μετόχους τις εταιρείες Άβαξ Α.Ε. – Μεσόγειος Α.Ε.. Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ, το πρώτο στο οποίο θα εφαρμόζεται η μέθοδος της ξηρής αναερόβιας χώνευσης και το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με δυναμικότητα 80.000 τόνους ετησίως. 

naftemporiki.gr