Skip to main content

Talk of the market: Τιτλοποιήσεις, ESG και (ακριβό) πετρέλαιο για …καλό χειμώνα

Ανοίγει σήμερα η σεζόν για τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, με το ενδιαφέρον για παραγγελίες να εστιάζεται κατά βάση στο φόβο των καταναλωτών για περαιτέρω αύξηση των τιμών, από 40-45% σήμερα. Αναμένεται η υπουργική απόφαση για την διαδικασία χορήγησης του νέου επιδόματος το οποίο θα είναι αυξημένο κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά. Το κονδύλι ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Το ειδικό βάρος του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών αποτιμούν οι αναλυτές. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι το έργο αντιπροσωπεύει μια τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία, που διασφαλίζει τη ροή της πράσινης ενέργειας και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. 

Η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει την πρόωρη εξόφληση 7 δισ. ευρώ χρέους ακόμη και εντός του 2021 εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Μετά την προεξόφληση του περασμένου Μαρτίου, το υπόλοιπο του δανείου προς το ΔΝΤ είναι περίπου 1,7 δισ. ευρώ. Επίσης προστίθενται και δύο δόσεις του GLF (Greek Loan Facility) από 2,6 δισ. ευρώ, οι οποίες είναι πληρωτέες το 2022 και το 2023. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν τα αυξημένα ταμειακά αποθέματα ώστε να βελτιωθεί ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από 200% φέτος και κάτω από το 190% έως το τέλος του 2022.

Με 320 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα στηριχθεί ο τουρισμός, με δράσεις μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την ψηφιοποίηση του κλάδου, σύμφωνα με τον υπουργό τουρισμού, Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελλ.Στατ. ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2021. Η απότομη αύξηση οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας (+52%) και στο κόστος των ενδιάμεσων αγαθών (+9,3%), υποδεικνύοντας ένα περιβάλλον προκλήσεων για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα τους επόμενους μήνες.

Στο χθεσινό μοτίβο κινούνται σήμερα οι ελληνικές μετοχές. Χθες ήταν η δεύτερη συνεχής συνεδρίαση ανόδου, ωστόσο οι περιορισμένες συναλλαγές προδίδουν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,51% χθες και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο κατά 0,6% ενώ η αξία των συναλλαγών βρέθηκε κάτω από το επίπεδο των 30 εκατ. ευρώ.

Την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με κοινοπραξία αποτελούμενη από θυγατρικές των επενδυτικών εταιρειών Bain Capital Credit και Fortress Investment Group καθώς και την doValue Greece ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για την πώληση του 95% ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας στο πλαίσιο τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη-εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 6 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή θα ενισχύσει τα συνολικά κεφάλαια της τράπεζας κατά περίπου 150 μονάδες βάσης, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να αυξάνεται σε 18,5% (pro-forma) στο α’ εξάμηνο του έτους ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης μη-εξηπυρετούμενων ανοιγμάτων ανέρχεται σε 12.7%.

Η Aegean αυξάνει τη συμμετοχή της στην αεροπορική εταιρεία Animawings, μέλος του Ταξιδιωτικού Ομίλου Memento (Cristian Tour) στην Ρουμανία, από 25% σε 51%. Σημειώνεται ότι για περισσότερα από 12 χρονιά η Christian Tour, ένας από τους μεγαλύτερους tour operators της Ρουμανίας, αποτέλεσε σταθερό πελάτη της Aegean, πραγματοποιώντας ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρουμάνια προς την Ελλάδα. Η συνολική επένδυση της Aegean για την απόκτηση του 51% της Animawings ανέρχεται σε 1,3 εκατ. ευρώ σε καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο.

Συνεχίζεται η ανάπτυξη εσόδων της Entersoft στο εννεάμηνο του 2021 σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο ενώ σε επίπεδο ομίλου τα έσοδα ανήλθαν σε 17,39 εκατ. ευρώ έναντι 11,61 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 50%. 

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την αγορά 257.923 ιδίων μετοχών στο διάστημα 8.10.2021-14.10.2021, με μέση τιμή 15,9283 ευρώ/μετοχή. Ως αποτέλεσμα η εταιρεία κατέχει 5.547.040 ίδιες μετοχές ή το 1,214% των μετοχών.

Η Fourlis Holdings ανακοίνωσε ότι αγόρασε 25.500 ίδιες μετοχές στις 13.10.2021, με μέση τιμή 3,98 ευρώ/μετοχή. Ως αποτέλεσμα κατέχει σήμερα 681.535 ίδιες μετοχές ή το 1,3083% του συνολικού αριθμού μετοχών.

Η Τράπεζα Πειραιώς ενέταξε κριτήρια ESG σε νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. Πρόσφατα χρηματοδότησε τις επιχειρήσεις: ΒΙΟΜΕΣ ΑΕ, PELOPAC ΑΕ και ΦΙΛΩΤΑΣ ΜΠΕΛΛΑΣ ΑΕ, οι οποίες δεσμεύονται στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας κατά περίπτωση συγκεκριμένους στόχους για βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας με μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται, μείωση της κατανάλωσης νερού, μείωση των απορριμμάτων από την παραγωγική τους διαδικασία και αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει υλοποιήσει έναν σημαντικό αριθμό χρηματοδοτήσεων, συνολικού ύψους 210 εκατ. ευρώ, εντάσσοντας στη διαδικασία αξιολόγησης κριτήρια ESG.

Η Deloitte επενδύει στη νέα γενιά και ιδιαίτερα σε νέους με γνωστικό αντικείμενο από τα πεδία των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM), όπου αναζητά ταλαντούχους επαγγελματίες που θα στελεχώσουν θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, στο πλαίσιο του πλάνου της για προσλήψεις 400 νέων εργαζομένων.

naftemporiki.gr