Skip to main content

Nissan: Στάση αναμονής για τον διάδοχο του Γκοσν, εν μέσω έντασης με τη Renault

Το διοικητικό συμβούλιο της Nissan απέτυχε να καταλήξει σε μία απόφαση για τον διάδοχο του Κάρλος Γκοσν στη θέση του προέδρου, εν μέσω ρήξεως με τη γαλλική Renault σε θέματα διακυβέρνησης και στρατηγικής. 

Το συμβούλιο επέλεξε αντί για διάδοχο να ορίσει μία νέα επιτροπή, που θα έχει ως στόχο να βελτιώσει την εταιρική διακυβέρνγηση στους κόλπους της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Χιρότο Σαϊκάγουα. Η επιτροπή θα καταθέσει τις προτάσεις της έως τον Μάρτιο του 2019, περίπου τέσσερις μήνες μετά τη σύλληψη του Γκοσν, που κατηγορείται ότι απέκρυβε απολαβές από τις ιαπωνικές φορολογικές αρχές. Σύμφωνα με τον Σαϊκάγουα το Δ.Σ. ενδεχεται να περιμένει το πόρισμα της επιτροπής πριν ορίσει τον διάδοχο. 

Η απόφαση για στάση αναμονής έρχεται την ώρα που η Renault, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Nissan και η εταιρεία η οποία με τη συμμαχία της έσωσε την Nissan από το χείλος του γκρεμού πριν από δύο δεκαετίες, έστειλε επιστολή, στην οποία απαιτεί συνέλευση των μετόχων προκειμένου να συζητηθούν οι προκλήσεις της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η σύλληψη του Γκοσν έχει εντείνει τη διαμάχη μεταξύ των δύο εταιρειών και έχει θέσει εν αμφιβόλω το μέλλον της συμμαχίας τους.

Η δυσφορία από την ιαπωνική πλευρά ενισχυόταν εδώ και καιρό, γιατί ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι πωλήσεις της υπερβαίνουν εκείνες της Renault, η γαλλική εταιρεία εξακολουθεί να διατηρεί πολύ υψηλότερο μερίδιο στην Nissan από ό,τι η Nissan στη Renault. 

naftemporiki.gr