Skip to main content

Talk of the market: Deals σε τεχνολογία- ενέργεια και κόντρα μηνύματα στις αγορές

Κόντρα μηνύματα δίνει στο επενδυτικό κοινό η ειδησεογραφία, με τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο να υπονομεύουν συχνά τις προσδοκίες για ανάπτυξη του ΑΕΠ. Μικτή εικόνα στο άνοιγμα των συνεδριάσεων στην Ευρώπη σήμερα και επιλεκτικές αγορές με ρευστοποιήσεις κερδών στην Αθήνα μετά την χθεσινή άνοδο των τιμών.

Χθες ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,45% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 1,44%, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 76 εκατ. ευρώ από τα 65 εκατ. ευρώ της προηγούμενης συνεδρίασης. Οι τράπεζες πρωταγωνίστησαν στην άνοδο ενώ το τέμπο ακολούθησαν και πολλές άλλες δεικτοβαρείς μετοχές. 

Oι προσδοκίες της αγοράς για αυξήσεις επιτοκίων “δεν είναι σύμφωνες με τις κατευθυντήριες γραμμές μας” είπε ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Bloomberg υπονοώντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ευρωπαϊκά και ελληνικά ομόλογα. Εξάλλου, ανέφερε ότι το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία (PEPP) λήγει τον επόμενο Μάρτιο αλλά φυσικά θα μπορούσε να παραταθεί, να περικοπεί πριν, ανάλογα με τις συνθήκες.

Η Intracom Technologies S.a.r.l, θυγατρική του oμίλου Intracom Holdings προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία με την Netcompany Group A/S για την πώληση και μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Intrasoft International. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η Intracom International η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 235 εκατ. ευρώ και η καταβολή του τιμήματος, που ανέρχεται σε 184,8 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει συνδυασμό μετρητών και μετοχών της αγοράστριας. Με την ολοκλήρωση της πώλησης της Intrasoft International ο συνδυασμός ρευστότητας και δυνατότητας μόχλευσης που αποκτά η Intracom Holdings της προσδίδει επενδυτική ισχύ που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωρά στη σύσταση κοινής εταιρείας με την RWE με στόχο την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως ηλιακών φωτοβολταϊκών, με συνολική ισχύ 2 GW στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα 3 έως 5 ετών. Τα δύο μέρη θα συνεισφέρουν στην κοινοπραξία περίπου 1 GW το καθένα, με τη ΔΕΗ να μεταφέρει εννέα ηλιακά έργα συνολικής ισχύος 940 MW, στην λιγνιτική περιοχή Αμύνταιο στην Δυτική Μακεδονία. Τα πρώτα έργα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2023. 

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 16% των μετοχών της ΟΛΠ στην Cosco Shipping από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), σε συνέχεια της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ και της κύρωσής της από τη Βουλή. Η Cosco κατέβαλλε στο ΤΑΙΠΕΔ τίμημα των 88 εκατ. ευρώ για το 16% των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε., πλέον δεδουλευμένων τόκων 11,87 εκατ. ευρώ, καθώς και εγγυητική επιστολή ύψους 29 εκατ. ευρώ. Πλέον η COSCO Shipping (Hong Kong) Co., Limited ελέγχει 67% στην ΟΛΠ Α.Ε. έναντι 51% πριν τη μεταβίβαση και το ΤΑΙΠΕΔ μείωσε τη συμμετοχή του σε 7,1378% από 23,1378% αντίστοιχα.

Το Elikonos 2 S.C.A. SICAR επένδυσε 5,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Etpa Packaging Α.Ε., που δραστηριοποιείται στην αγορά αυτοκόλλητων ετικετών και 1,1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία OJOO Limited, μια ψηφιακή βιβλιοθήκη ηχητικών εφέ.

Παπουτσάνης, Flexopack, Πλαστικά Θράκης, Skroutz, Vitex αλλά και η επιχειρηματική οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, με τις εταιρείες Costamare Inc., TEMΕΣ, Faliro House και το Ίδρυμα Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου ξεχώρισαν στον θεσμό των Βραβείων Ανάπτυξης και Ανταγωνισττικότητας Growth Awards 2021 που συνδιοργανώνουν Eurobank και Grant Thornton. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού γίνονται ειδικές αναλύσεις βασικών χρηματοοικονομικών μεγεθών περίπου 8.000 επιχειρήσεων, βάσει του μοντέλου αξιολόγησης “Financial Growth/Health Matrix” της Grant Thornton και αξιολογούνται σε συνδυασμό με τις πραγματικές ιστορίες εταιρειών.

naftemporiki.gr