Skip to main content

Talk of the market: Συμμαχίες στα φωτοβολταϊκά και στα …εξοπλιστικά

Στη Βουλή σήμερα το ενδιαφερον ενόψει της κύρωσης της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε στη Γερμανία 4% τον Αύγουστο από 0,2% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία συνεχίζουν το ράλι και η ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, εξετάζει για το επόμενο έτος το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων για το μεταβατικό στάδιο μετά το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία (PEPP). 

Εντωμεταξύ, το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων χθες. Το συνολικό ποσό που δημοπρατήθηκε ήταν 625 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 1,109 δισ. ευρώ με ποσοστό κάλυψης 1,77 φορές έναντι 1,39 φορές στην αντίστοιχη δημοπρασία του Αυγούστου, με το επιτόκιο να διατηρείται σε -0,40%.

Το υψηλό κόστος ενέργειας φέρνει αναταράξεις στις αγορές καθώς συνδέεται με κινδύνους για τις οικονομίες που επιχειρούν να ανακάμψουν από την κρίση της πανδημίας. Αυτό το κλίμα έχει αποτύπωμα και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αν και σήμερα επιχειρείται ανάκαμψη, χθες οι μετοχές διεύρυναν τις απώλειές τους. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,65% ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,69%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ από τα 48 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Τρίτης. Οι τράπεζες εμφάνισαν χαμηλότερες επιδόσεις ενώ πιέσεις εκδηλώθηκαν και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές.

H ΔΕΗ συμπράττει με την RWE με στόχο να συμβάλουν από κοινού στην επιτάχυνση της ελληνικής ενεργειακής μετάβασης αναπτύσσοντας μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα στη χώρα, συνολικής ισχύος έως δύο gigawatts (GW). Μετά την υπογραφή της συμφωνίας επί των ενδεικτικών όρων (Heads of Terms) στις αρχές του τρέχοντος έτους, η RWE Renewables (51%) και η ΔEΗ Ανανεώσιμες (49%) υπέγραψαν συμφωνίες για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης μέσω της οποίας θα μπορούν να υλοποιήσουν από κοινού έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Άλλαξε σελίδα η PeopleCert μετά την εξαγορά της βρετανικής AXELOS, έναντι τιμήματος 450 εκατ. ευρώ το περασμένο Ιούλιο, συμφωνία που αυξάνει την αξία της πάνω από 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Βύρωνα Νικολαΐδη. Η PeopleCert ξεκίνησε με τη διεξαγωγή εξετάσεων και την πιστοποίηση επαγγελματικών γλωσσικών δεξιοτήτων αλλά πλέον είναι διεθνής όμιλος που διαχειρίζεται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) πιστοποιήσεων για πάνω από 800 κυβερνητικούς φορείς και 50.000 εταιρείες παγκοσμίως.

Ανάπτυξη 8% εμφάνισαν οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo στο εννεάμηνο ενώ με ρυθμό 2,5% “έτρεξε” ο Σεπτέμβριος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία εισερχόμενη στο κρίσιμο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς κατά το οποίο αντλεί το 35% του ετήσιου κύκλου εργασιών της. Διαπιστώνεται ότι στην Ελλάδα οι πωλήσεις τον Σεπτέμβριο κατέγραψαν αύξηση, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού καταστήματος, περίπου 6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής – εξαιρουμένων των ενδοεταιρικών συναλλαγών – αυξήθηκαν 5% περίπου, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές στο εννεάμηνο η αύξηση ανέρχεται σε +3%.

Η ψηφιοποίηση κρίσιμων υποδομών του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας εν μέσω ενεργειακής μετάβασης και κλιματικής κρίσης καθώς και η προετοιμασία του ΑΔΜΗΕ απέναντι στις προκλήσεις της κυβερνοασφάλειας αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους της στρατηγικής του Διαχειριστή για τα επόμενα έτη, σύμφωνα με τον Μάνο Μανουσάκη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ. Σε ομιλία του στο συνέδριο Cyber Greece 2021 αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε έργα 70 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος και στην εκμετάλλευση του δικτύου οπτικών ινών από την Grid Telecom, 100% θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΑΔΜΗΕ.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Σεπτέμβριο. Ταξίδεψαν 1,7 εκατ. επιβάτες αυξημένοι κατά 105,4% σε σχέση με το 2020 αλλά μειωμένοι κατά 34,1% σε σχέση με το 2019. Η κίνηση εσωτερικού υποχώρησε σε σχέση με το 2019 κατά 24,2% και η κίνηση εξωτερικού ήταν μειωμένη 38,4% συγκριτικά με το ίδιο έτος. Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, η κίνηση του αεροδρομίου αν και ξεπέρασε τα επίπεδα του 2020 κατά 22,5%, παρέμεινε μειωμένη σε σύγκριση με το 2019, κατά 57,9%.

naftemporiki.gr