Skip to main content

Talk of the market: Εκλογές στη Γερμανία, επαφές στη Γαλλία και …αποτελέσματα στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, με τη νίκη των σοσιαλδημοκρατών (SPD) να δρομολογεί σενάρια επόμενης μέρας για την διαχείριση των ανοικτών θεμάτων της ΕΕ. Το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στους νέους κανόνες για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, συζήτηση που αναμένεται να ανοίξει και επισήμως στο προσεχές διάστημα, για να οριστικοποιηθεί πιθανή αναθεώρηση εντός του 2022 ενόψει της κατάρτισης των προϋπολογισμών των κρατών μελών για το 2023.

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές της ελληνικής διπλωματικής αποστολής με αφετηρία τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με συνάντηση σήμερα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι.

Προσπάθεια αντίδρασης επιχειρείται στα διεθνή χρηματιστήρια μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας με επίκεντρο τις ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων της Κίνας με επίκεντρο την κρίση ρευστότητας στην Evergrande. Οι ελληνικές μετοχές δέχτηκαν πιέσεις, όπως ήταν αναμενόμενο ενώ ρόλο στην πτώση έπαιξαν και οι ανακοινώσεις της ΔΕΗ περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (η μετοχή υποχώρησε 21% σε εβδομαδιαία βάση). Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 4,4% σε εβδομαδιαία βάση και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,5%, με τη μέση αξία των συναλλαγών να αυξάνεται στα 81 εκατ. ευρώ από 68 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας. 

Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, καθώς έχουν αρχίσει επαφές με επενδυτές που αξιολογούν την επικείμενη αύξηση. Πρακτικά παραμένει επίκαιρη και “θερμή” η συζήτηση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο τη χρηματοδότηση επενδυτικού προγράμματος μαμούθ, ήτοι 5,3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Ενδεικτική εξάλλου ήταν η βουτιά της μετοχής στον απόηχο των ανακοινώσεων της διοίκησης της επιχείρησης. Παρόλαυτά υπάρχει επιχειρηματολογία για την πρόκριση της αύξησης κεφαλαίου έναντι άλλης λύσης χρηματοδότησης, με βασικότερο επιχείρημα ότι η άντληση κεφαλαίων από την αγορά δεν θα βαρύνει την επιχείρηση με εγγυήσεις. Υπάρχει επίσης το καλό προηγούμενο με τις ομολογιακές εκδόσεις ενώ ωφελείται από φρέσκο χρήμα για ανάπτυξη και όχι για κάλυψη χρέους, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση μεταβίβασης του 17%.

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η ροή αποτελεσμάτων με τις εταιρείες ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ Holdings και η Lamda Development να παίρνουν σειρά αυτή την εβδομάδα.

Στα 2,574 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ από ενοίκια στο α’ εξάμηνο του 2021 έναντι 1,766 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Σημείωσε αύξηση εσόδων 46%, με κέρδη μετά από φόρους αυξημένα κατά 64% στα 1,253 εκατ. ευρώ έναντι 763 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. H αύξηση των εσόδων κατά 46%, σύμφωνα με την εταιρεία, οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση των εσόδων από τις νέες επενδύσεις του ομίλου σε logistics την προηγούμενη δωδεκάμηνη περίοδο. 

Η Space Hellas μετά από ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό ανέλαβε το έργο ανάπτυξης συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την ενίσχυση της εθνικής ικανότητας ελέγχου και επιτήρησης εξωτερικών συνόρων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η συνολική αξία της σύμβασης είναι 29.313.169,72 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων κρατήσεων, δαπανών και Φ.Π.Α..

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΑΔΜΗΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 14,2% σε ετήσια βάση, μετά από αύξηση 14,4% και 10,5% τον Ιούλιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Στο οκτάμηνο η ζήτηση αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση. Η ζήτηση τον Αύγουστο καλύφθηκε από φυσικό αέριο (42%)ΑΠΕ (26%), λιγνίτη (12%), εισαγωγές (11%) και υδροηλεκτρικά έργα (9%). Στο οκτάμηνο καλύφθηκε από φυσικό αέριο (37%), ΑΠΕ (31%), λιγνίτη (11%), υδροηλεκτρικά έργα (11%) και εισαγωγές (10%). 

Η Housemarket SA (IKEA Greece) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αποπληρωμή των 39.892.816 διαπραγματεύσιμων ομολόγων ονομαστικής αξίας 1,00 ευρώ το καθένα στις 4 Οκτωβρίου. Η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των ομολογιών είναι η 29η Σεπτεμβρίου 2021.

naftemporiki.gr